Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 28 mars 2021

Kyrkligt under palmsöndagen och påskhelgen

Biskop Fredrik Modeus i Växjö blänger med avundsjuka blickar på köpcentra och stora sportarenor. 
Han tycker att det är orättvist att det ska vara tillåtet med större antal människor samlade i köpcentra och vid sportevenemang än det får vara i kyrkorna. Därför begär han att högsta tillåtna antal besökande vid gudstjänster ska höjas. 
Ett lämpligare sätt att få bort denna ”orättvisa” borde väl ändå - nu när smittläget för covid-19 är värre och allvarligare än någonsin tidigare - vara att snabbt som ögat sänka högsta antal tillåtna besökare vid köpcentra och på sportarenor till kyrkornas nivåer!  
Blänger med avundsjuka blickar 
Här i Ölands norra pastorat är man klokare än vad den är som sitter på biskopsstolen i Växjö. Här firar man på ett alldeles utmärkt sätt alla gudstjänster digitalt för att inte riskera att utsätta deltagarna för covidsmitta. Utan vare sig församlingsbor eller ens kyrkvärdar närvarande.
Så t ex vid midfastosöndagens fina gudstjänst med prästen Peter Wingren i den lilla vackra kyrkan i Egby, där - sist jag kollade - etthundrafemtio personer förutom jag själv har deltagit på distans, var och en från var man befunnit sig. Detta vid en förinspelad gudstjänst i Ölands minsta kyrka där 151 personer inte får plats! Det finns inte ens så många invånare i hela Egby socken! 
Här i Ölands minsta kyrka får det inte plats så många - men på distans kan hur många som helst deltaga i gidstjänsten i denna vackra kyrka!
Så till idag - Palmsöndagen - så är dagens gudstjänst inspelad i Föra kyrka och du kan vara med när du vill från och med klockan sju nu på morgonen om du klickar på länken HÄR! 
På samma länk kan du också klicka på torsdag om du vill vara med vid Skärtorsdagens mässa med prästerna Johan Engvall och Anna Lundin Leander . Självfallet på distans även den.Tror inte att Vår herre vill att vi ska vara med rent fysiskt och kanske bli smittade med den dödliga sjukdomen. Isåfall kan det lätt bli den sista nattvarden för oss och det tror jag ingen vill att det ska bli. 
Eller på LångfredagenJohan Engvall också är med. Inspelningen går att höra när som helst från klockan sex på morgonen och framåt.
Och så har vi Påskdagen med en glädjefylld högtidsstund från Borgholms kyrka med prästen Peter Graaf. När det passar och samma länk även där. 
Ska man vara riktigt ärlig så har coronan tack vare den senaste digitala tekniken faktiskt givit gudstjänstlivet ett lyft. Att fler nu deltar i gudstjänsterna från bygdens kyrkor är kanske inte så konstigt när de kan sitta hemma i soffan framför skärmen med tända ljus på bordet istället för att behöva sitta och trängas i en kyrkbänk ofta med hostande personer i närheten. 

Foto : Wikipedia

Kommentarer

Vill du se mina senaste inlägg, klicka R 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar