Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

måndag 8 mars 2021

Sysselsättning på Internationella Kvinnodagen I

Vad gör man en sådan här dag när halva jordens befolkning - kvinnorna - ska stå i centrum? 

Vårt kommunalråd Ilko Corkovic (S) tyckte tydligen att datumet var väl valt när han spikade en digital gruppledarträff som lämplig inledning till dagen. 

Så där satt vi partiernas olika gruppledare - Staffan "Sossedräng" Larsson (C), Marwin Johansson (KD), Sara Kånåhols (V) och Carl Malgerud (M), iförd nattskjorta, kanske ytterligare någon och jag själv - var och en hemma hos sig och fick en genomgång av coronaläget från Ilko.   

Men vad gör vi av resten Internationella kvinnodagen så här i coronatider? 

För kvinnor finns det säkert en hel del aktiviteter att tillsammans kunna delta i på distans. Förhoppningsvis!

För gubbarna räcker det nog inte med att ta middagsdisken (som kvinnorna annars brukar få ta hand om). Något mer för jämställdheten borde gubbarna nog kunna göra.

För min del blev det att återkomma med ett förslag för att försöka få bort det grabbiga kommunala styret och få till en mer jämställd ledning av kommunen. Började därför dagen med att mejla in följande till kommunkontoret: 

Till kommunfullmäktige

MOTION

Vår kommun utmärker sig för närvarande dessvärre genom att enbart ha manliga ordförande i samtliga styrelser och nämnder samt i de kommunala bolagens styrelser. Så har förblivit vid fyllnadsval efter fyllnadsval under en längre tid. Detta innebär en uppenbar brist ur jämställdhetsperspektiv.
  
Därför och dagen till ära föreslår jag att kommunfullmäktige beslutar 
  
att rekommendera de partier som är representerade i kommunfullmäktige i vår kommun att vid varje fyllnadsval där partiet förväntas ha förslag - tills vidare och fram till att jämställdhet har uppnåtts i detta avseende - föreslå en kvinna till den vakanta ordförandeposten.
  
Borgholm den 8 mars 2021
   
Per Lublin 
Ser fram emot den dag då Grabbholms kommun åter kan bli Borgholms kommun!  

 Kommentarer

Vill du se mina senaste inlägg, ”klicka " R

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar