Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

tisdag 7 augusti 2012

Borgholmsborna förbereder sig för strid om Societetsparken


Nu i söndags hade gruppen "Nej till byggnation i Societetsparken" ett informationsmöte i Stadsmuséets (f d Forngårdens) trädgård i Borgholm. Trots endast en pytteliten annons i Ölandsbladet - som många säkert missat - och trots pågående direktsänd olympiad på TV infann sig bortåt ett hundratal personer till mötet, som leddes av Kiki Lundh.
Att motståndet mot byggnation i Societetsparken är kompakt bland borgholmsborna är inte att ta miste på. Det lär nog bli en tuff och långdragen strid om kommunstyrelsen vid sitt extrasammanträde nästa vecka går med på Lisbeth Lennartssons förslag att upplåta mark i Societetsparken för ett restaurangbygge. 
Den hittillsvarande hanteringen av detta märkliga ärende har präglats av bristande information och har lämnat en hel del övrigt att önska. Att ta beslut om en så känslig sak endast i kommunstyrelsen utan en diskussion med borgholmsborna och utan att ens kommunfullmäktige ska få ta ställning är naturligtvis inte acceptabelt. Flera efterlyste ett samrådsmöte.
Det framkom också att underhållet av Societetsparken har varit undermåligt. Den lilla träpaviljongen håller på att ruttna bort och fontänen mitt i parken har inte fungerat på snart två år, kunde Kiki upplysa om. Vad sysslar egentligen Borgholm Energi med? Hur sköter dom sitt ansvar för stadens parker?

6 kommentarer:

  1. Vad säger detaljplanen? Tillåter den att parken bebyggs med detta åbäke?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Borgholms innerstad styrs av hundra år gammal stadsplan som ger ganska fria händer för byggnation.

      Men för ett antal år sedan gjordes en planändring för ett område vid Inre hamnen och i och med den planändringen så är hela Societetsparken angiven som parkmark och får alltså inte bebyggas enligt nu gällande plan.

      Radera
    2. Då är väl saken klar?

      Radera
    3. Kan så tyckas, men planen kan ju ändras på nytt.

      En ny planändring ska isåfall beslutas av kommunfullmäktige efter en ganska omständig procedur. Det beslutet kan också överklagas i många led och det kan därföär ta flera år innan en sådan planändring skulle bli verklighet!

      Radera
  2. Olympiaden börjar på Måndag och pågår i fyra år, medan de olympiska spelen avslutas på Söndag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min okunskap när det gäller sport är tydligen total.

      Radera