Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

lördag 25 augusti 2012

Ikväll tänds eldarna!


Ikväll tänds eldar för Östersjön runt hela detta innanhav.  
En tjugo år gammal tradition i Finland är att sista lördagen i augusti ta farväl av sommaren med att fira "Forneldarnas natt" med eldar längs hela finska kusten. Ett minne av gångna tider när man tände eldar längs kusterna för att varna vid fara - på den tiden även längs alla svenska kuster och här på Öland - på speciella vårdkasplatser. 
Förra året, när Åbo och Tallinn var europeiska kulturhuvudstäder, tog man där initiativ till att sprida eldarna runt hela Östersjön och ge eldarna en ny innebörd genom att man vid dessa eldar ska avge löften om att göra något konkret för att rädda och skydda Östersjön. Eldar tändes då - förutom längs den finska kusten - både på svenska sidan av Östersjön och på den baltiska.
För Ölands del såg då Ölands Vattenråd till att tända eldar både i Böda hamn och Gräsgårds hamn för att sätta ljus på Östersjöns miljö.
Nu är det åter den sista lördagen i augusti och i år blir det betydligt fler ställen där eldarna tänds, sex platser bara på Öland! I vår kommun tänds eldar ikväll vid skymningen vid Böda hamn och Kårehamn vid Östersjöstranden samt vid Stora Rör och Sandviks hamn vid sundet! I grannkommunen tänds det eldar vid både i Gräsgårds hamn och i Degerhamn.
Alla är välkomna till eldarna för att visa att Östersjön betyder något för oss! Sommaren - som först nu kanske börjar på riktigt - vill vi inte ha något slut på. Inte än i alla fall!

Låt eldarna också varsla att vi inte vill ha någon provborrning efter gas här på Öland. Gasborrning utgör också ett hot mot Östersjön!
Brinn Forneld, brinn! Brinn för ett renare Östersjön. Brinn för dess livskraftiga strandbyar och öar. Brinn för Östersjöns kulturhistoria och för framtidens rikedom. Brinn för den historiska samhörigheten och ansvaret för Östersjöns framtid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar