Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

måndag 20 augusti 2012

Dags att vingårdar ska få sälja eget vin i gårdsbutiker! Gör Borgholm till en pilotkommun!


Det kom ett mejl i helgen från Ingrid Dahlberg, vingårdskvinnan i Övra Vannborga, till de olika politiska partierna i Borgholms kommun. Hon tipsade om att i Höganäs i Skåne funderar kommunpolitikerna på att gå in med en ansökan till regeringen om att få bli pilotkommun i ett försök med gårdsförsäljning av egenproducerat vin. 
Ingrid undrade om vi politiker i Borgholms kommun är beredda att antaga utmaningen! 
Självklart ska vi vara det. Klart att även Borgholms kommun ska vara med som pilotkommun i en sådan försöksverksamhet.  
Att man vid en vinodlings gårdsbutik både ska kunna erbjuda provsmakning och försäljning av de egenproducerade produkterna kan ju tyckas som en självklarhet. Det finns ju ingen anledning att gårdens produkter ska behöva gå omvägen över Systembolagets butiker.  
För kunden blir ju upplevelsen vid ett besök på en vingård betydligt större om det också går att få en eller ett par flaskor av gårdens vin med sig hem. Det skulle därför gynna vår öländska turistnäring - även utanför sommarsäsongen - om den typen av upplevelser möjliggjordes här. Och naturligtvis skulle det stimulera lokala vinodlarnäring!  
Här behövs ett snabbt kommunfullmäktigebeslut att vi ska göra Höganäs sällskap! Kommunfullmäktige sammanträder ikväll med "höstterminens" första möte. Då bör ett första steg tas!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar