Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

onsdag 8 augusti 2012

Kräftor avgjorde folkomröstning


Idag är det den klassiska premiärdagen för kräftor när nyfångade nykokade röda läckerheter kan avnjutas hos lyckligt lockade. Kräftkalasens tid är i augusti månad och inte tidigare än den åttonde. Kräftor, krondill, kulörta papperslyktor, öl och snapsar hör till.  
Om nitton dagar blir det exakt nittio år sedan som den första folkomröstningen hölls i Sverige. Kräftor kom där att få en avgörande betydelse.
Inte nog med att vi hade allmän spritransonering i Sverige med motbok vid den tiden i Sverige. Starka krafter ville genomdriva ett fullständigt rusdrycksförbud och lyckades få till stånd en folkomröstning i denna sak. Allmän och lika rösträtt hade nyligen införts och nu skulle folkviljan få fälla utslaget i förbudsfrågan.  
Det var nära att förbudsivrarna hade vunnit och att det fullständiga rusdrycksförbudet blivit ett faktum. Att motståndarna till ett förbud ändå tog hem segern - om än med mycket knapp marginal - är nog mycket tecknaren Albert Engströms förtjänst. Hans berömda affisch med självporträtt, kräftor, pilsnerflaska och snaps slog an. 
Kräftor Kräva Dessa Drycker!" hade Albert Engström skrivit under den tecknade bilden. Med tillägget: "Du måste avstå från kräftor om du icke röstar NEJ den 27 augusti".

Nej-sidan vann med 50,8 procent av rösterna mot 48,8 procent för ja-sidan och därmed var kräftkalasen räddade.
Tack, Albert Engström!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar