Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

tisdag 21 augusti 2012

"Ormet kruper" i Borgholm


Ett borgholmspar från Åkerhagen såg till att det blev liv i luckan på Allmänhetens frågestund som inledde "höstterminens" första kommunfullmäktigemöte i går kväll. Det började med att Hans Svensson (allmänt känd som "Glasögon-Hans" ställde politikerna vid skampålen.  
Hans påpekade att politikerna redan för fem år sedan vid ett möte hade lovat att dom bristfälligt underhållna vägarna i Åkerhagen - med avsaknad av trottoarer på viktiga sträckor - snarast skulle åtgärdas men att ännu hade ingenting hänt. Han åberopade innehållet i ett färskt brev från ett antal boende i Åkerhagen. Ansvariga kommunalrådet Lisbeth Lennartsson - duktig på att lova men dålig på att hålla - urskuldade sig med att det varit "dåligt med pengar i driftbudgeten".  En dålig undanflykt, ty det är ju trots allt politikerna själva som beslutar om budgeten 
Varför ska man lova om man inte kan hålla? Det kan man ju då faktiskt undra! 
Hans Svenssons nästa fråga gällde den Sinnenas Trädgård som skulle skapas vid Strömgården! Vårdstiftelsen (som arbetar med skänkta och testamenterade medel från privatpersoner här på Öland och som gör sådant som egentligen kommun och landsting borde göra) beslutade för två år sedan att bidra med 75 000 kronor till en Sinnenas Trädgård vid Strömgården mot löfte från politikerna att kommunen skulle bidra med 60 000 kronor. Trädgården skulle stå klar till midsommar 2011.
Ännu har inget hänt från kommunens sida och det hela ligger på is.  Nu har Vårdstiftelsen (där Hans sitter i styrelsen) tröttnat och hotar med att dra tillbaka dom sjuttiofem tusen kronorna om inget händer. Året ut har kommunfullmäktige nu på sig att fatta beslut om att de sextio tusen kronorna och till nästa sommar måste Sinnenas Trädgård stå klar vid Strömgården, annars tar Vårdstiftelsen tillbaka sitt bidrag! 
Nästa frågeställare var Marianne Svensson (hustru till Hans). Hon undrade hur socialförvaltningen kunde skicka ut ett fullkomligt obegripligt frågeformulär till kommunens pensionärer och vem som bar ansvaret för att så hade hänt 
Det kom fram att brevet hade skrivits av en anställd som "inte har svenska som modersmål" och att det inte hade blivit korrekturläst innan det skickades ut 
Ansvaret har naturligtvis socialnämnden, även om det var ingen som ville kännas vid det!
Man kommer osökt att tänka på Sten Ardestams och Rolf Bengtssons klassiska sketch från 1969, Ormet kruper
Ni minns kanske: 
"- Jag är ert nye svenskläraret. Vad finns det som kruper?" 
"- Ormet!" 
Fyrtiotre år senare låter socialförvaltningen i Borgholm "det nye svenskläraret" skriva och - utan korrekturläsning(!) - skicka ut ett frågeformulär till 600 pensionärer! Vad f-n håller dom på förvaltningen egentligen på med? Undrar nog en och annan. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar