Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

måndag 17 september 2012

Tomma skolor på Norra Öland som Ungdoms- och Kulturhus


Lanserade nyligen i som insändare i Ölandsbladet ett förslag om att flytta nuvarande dåligt lönsamma verksamhet i Stadshuset till den tomma skolan i Södvik, något som många har reagerat positivt på.  
Medan politikerna kan suga på den karamellen vill jag på det bestämdaste varna dem för att på nytt försöka sälja Södviksskolan och passar samtidigt på att lansera en annan idé (som inte heller är min, men som är för bra för bara bli liggande).  
Södviksskolan skulle kunna överlåtas kostnadsfritt till bygdens kreativa invånare som ett slags ungdomens och kulturens hus. Med förbehållet att - om barnantalet i bygden skulle stiga igen - åter kunna användas som skola. Samma skulle kunna göras med Böda skola.  
Invånarna på norra Öland är vana att ta egna initiativ och har inte haft så mycket nytta av Borgholms kommun. Sedan Ölands Åkerbo och Borgholms kommun slogs ihop (som i praktiken innebar att Ölands Åkerbo införlivades med Borgholm), så har den kommunala servicen på norra Öland successivt minskat. Kommunen har på så sätt bidragit till en ond cirkel med fortsatt avfolkning av norra Öland som följd.  
Det har gått så långt att det måste till alldeles extraordinära insatser om det inte snart bara ska bo gamlingar på norra Öland. Kommunen måste satsa något utöver det vanliga för att få ungdomar att över huvud taget vilja stanna kvar. Där kan de tomma skolorna i Böda och Södvik som kommunen för närvarande inte har någon nytta av bli viktiga pusselbitar. Låt invånarna ta över och gratis nyttja lokalerna efter egen kreativitet så länge som någon skolverksamhet inte är aktuell där. Där kan föreningslivet få husera kostnadsfritt, där kan dom ungdomarna som ännu är kvar ha discokvällar och ungdomsgårdsverksamhet. Där kan olika inomhussporter bedrivas i en gymnastiksal.  
Rent organisatoriskt kunde ansvaret för dessa ungdoms- och kulturhus kunna ligga hos en ideell sockenförening som särskild bildades för ändamålet och som skulle kunna ha inkomster av att sommartid ha vandrarhem i lokalerna. Låt säga att dessa särskilt bildade föreningar får disponera lokalerna gratis fem år i taget och får förlängt ytterligare fem år så länge som lokalerna inte behövs för skolverksamhet. I en ljusnande framtid kanske man kan kombinera skolverksamhet dagtid med föreningsverksamhet annan tid.  
Att vi idag har en kommunledning som av ren prestige vill sälja bort skolorna så fort som möjligt är ytterst beklagligt. Så fort som miljonerna försvinner ut ur kommunkassan till än det ena än det andra så skulle en försäljning inte ge så mycket, allra minst för sockenborna i Persnäs och Böda.  
Ikväll kommer en skolförsäljning på tapeten igen i kommunfullmäktige - för vilken gång i ordningen är det snart ingen som vet. Det enda kloka beslutet vore då att behålla skolorna och låta dem få komma lokalbefolkningen på norra Öland tillgodo!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar