Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 30 september 2012

Nu är Skördefesten slut slut slut ,,,


Skördefesten har nu varit i full gång i dagarna fyra, om man räknar med invigningsdagen i torsdags, och idag blev det plötsligt hundra tusen människor färre på vår ö. Och det har inte funnits någon gräns när det gällt att finna ut aktiviteter och dekorationer som hör Skördefesten till.  

Skördesymboler framför Köpings gamla folkskola
Foto: Helen Johansson.
* 
Mysigt med marknadsgata i Kyrkallén i Köpingsvik och minglet mellan bodarna där. Höll på att inte känna igen positivhalaren (tillika hembygdsföreningens ordförande) Lars-Olof Ödell som lät tonerna flöda ur sin låda.
 
Svårigenkännlig hembygdskämpe med positivlåda och apa
   
Foto: Helen Johansson
*
På Stora Solberga (som numera brukar kallas "Solberga gård") var det mesta dyrt. Pumpor som man fick plocka själv kostade 25 kronor styck plus att man fick betala tio kronor kilot för vikten. Utlovade pumparecept saknades också. Det verkar som att gnidne Gunnar Kvarnbäcks ande fortfarande svävar över den gård som på sin tid i folkmun kallades Stora Snålberga trots att det nu är flera år sedan som Kvarnbäck sålde den.
*
I Störlinge förberedde konstnärinnan Ann-Marie Brännström en stor ljusshow inför Konstnatten. Höga väggar av uppstaplade ved med gluggar för att visa skådespelet var uppbyggda utanför ingången till hennes utställningsateljé.
Trevligt ställe att fira Skördefest på är utan vidare "Editgården" i Sättra (uppkallad efter Edit Nilsson som i många år ensam drev denna gård). Hann med ett besök och att smaka på Turners pumpasoppa där. Matig, god och värmande.
I år var det också just pumpasoppa som var årets skördefestsoppa "mitt i Bjärby". Tyvärr var den lite tunn, åtminstone i den pyts som jag fick. Det kan ju tänkas att förbaskade kommunalrådets (cp) plötsliga agerande för att stänga skolan i Runsten hade lagt en viss sordin över årets skördefestfirandet i Bjärby och att detta även kommit att påverka soppan. Annars var det kul med alla stolar som stod staplade på varandra ute på gårdsplanen. Eller soffan som det växte blommor i.
 
Påklädda halmfigurer vid landsvägskanten mitt i Bjärby 
Foto: Helen Johansson 
*.
I Gårdby var det trångt med alla busslaster med konstnattsresenärer.
*
I Södra Sandby hade keramikern Sonja Thurborg stängt portarna till sin annars så fantastiska trädgårdsutställning redan klockan fem på fredagseftermiddagen. Lika trist som oförklarligt. Många som rest lång väg för att få uppleva hennes trädgård under Konstnatten var väldigt besvikna.
*
Hos "Lamm och Lera" i Strandtorp i Räpplinge turades folk om att fotografera varandra sittande i tronstolen längst nere i den roliga trädgården,
Fotografera varandra gjorde folk även framför skördefestbåten på torget i Borgholm. Svenskarna börjar likna japaner och amerikaner med sitt fotograferande. I år tyckte jag att båten var finare än någonsin,
*
En båt av ett annat slag - en äkta ölandssnipa - förevisades på torget i Löttorp av ordföranden i Segelsällskapet Ölandssnipan, Thomas Johansson, som själv hade byggt den
Underbart god mat gjord på enbart öländska råvaror serverades hos "Gustaf och Jens" (Gustaf Waesterberg och Jens Skrubbe) i Södvik. Miljön på den kringbyggda gården är helt obetalbar. Därtill specialbryggda ölet Södvik Säsong. Så här vill jag att det ska få se ut och vara i Matlandet Öland året om.
*
I Södvik visades konst och hantverk i ett flertal gårdar och t o m i ett gammalt hönshus, där bl a färgstarka skådespelerskan Taina Boberg, 79, huserade. I Kalvhagen fanns en jättestor stol vid ett jättestort bord att klättra upp i för den som ville känna sig extra liten. Kanske nyttigt för en och annan med storhetsvansinne.
*
Södvik - nu med populärt åretrunt öppet bageri med servering - är en ort som borde ha bra förutsättningar för en positiv utveckling om det inte vore för dom förbannade politikerna som beslutat sig för att lägga ner skolverksamheten och sälja skolan.
*
Missade tyvärr stenbrottet i Gillberga och de uppstigande rislyktorna i Löttorp. Det tänker jag inte missa nästa år.
*
Ett planerat besök i Kårehamn blev inte heller av av p g a det strida regnet i början på lördagskvällen. Synd.
*

 
En hövding (vet ej vem) begravdes senare på lördagskvällen i ett brinnande drakskepp på Köpingsvikens strand
Avslutar med ett eget litet pekoral:
Nu är Skördefesten slut slut slut.   
Pumpabalar kastas ut ut ut. 
Men till nästa höst igen  
blir det Skördefest igen.  
Då ska det bli roligt!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar