Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

onsdag 31 december 2014

Årskrönika från den borgholmska ankdammen

2014 har varit ett omtumlande år i vår kommun!
  • Året börjar med kritik mot hur man internt inom socialförvaltningen har behandlat dom avslöjade missförhållandena på ett gruppboende i Löttorp. Samt nedslag  - senare följt av vitesföreläggande - från Inspektionen för Vård och Omsorg (IVO)  p g a allvarlig underbemanning på äldreboenden. 
  • Samtidigt växer den gräsrotstuva upp som ska komma att stjälpa ett stort lass. En insändare från Sofie Loirendal - återvändare uppväxt i Böda - blir starten, Framtid Öland föds och på höstkanten har det mångåriga centerstyret i Borgholms kommun totalhavererat. 
  • När nya Hälsocentralen flyttar in i Resedan är frågan: Vad ska hända med byggnaden som gamla vårdcentralen nu har lämnat? Och isåfall när? Planeringen har sannerligen inte varit den bästa. Den stora byggnaden skulle behövas för att skapa efterfrågade hyresbostäder, men socialförvaltningen vill ha nya förvaltningslokaler där istället och bedriver en intensiv lobbyverksamhet. 
  • De nya seniorbostäderna i Resedan visar sig - inte helt oväntat - tämligen svårsålda. Fortfarande efter ett halvår är hälften av bostadsrättslägenheterna osålda. Kommunägda Borgholm Energi får - enligt avtal med bostadsrättsföreningen - under fem år framåt stå för kostnaden för de lägenheter som inte har sålts.  
  • Borgolm Energi verkar dessutom ha problem med likviditeten. Bolaget amorterar inte på sina lån för Resedanbygget. Kommunen står i borgen för bolagets lån, som sammanlagt närmar sig en halv miljard kronor! Bolagsstyrelsens ordförande Stig Bertilsson (c) tycker att kommunen att kommunen kan skylla sig själv som gått i borgen utan uttryckliga krav på att bolaget skulle amortera. 
  • Skandalerna kring den självutnämnde frälsaren Håkan Waxegård slutar med Waxegårds avgång men leder dock  inte till konsekvenser för ansvariga för att anställa honom på det sätt som skedde. 
  • Interna strider inom centern och moderaterna slutar med sorti för Christina Ateva (c), medan illa åtgångne Eddie Forsman (m) lyckas hålla sig kvar, dock inte som partiets ledare. Forsman får miljonerna att trilla på sin cykelled. När han inte är ute och går. 
  • Vårens politiska strider handlar annars mest om skolskjutsupphandlingen på Östra sidan, där 4 öre per kilometer blev avgörande för att bussjätten Bergkvarabuss skulle få ta över från lokala Tomas Buss. Det familjeägda Tomas Buss tvingas till slut att sälja fyra av sina bussar och sex personer bosatta i vår kommun förlorade sina arbeten.  
  • Kommunfullmäktige återupptar dom egna webbsändningarna av sina möten. Gamla utrustningen används och sändningarna visar sig inte kosta någonting alls.  
  • Vårens bästa beslut i kommunfullmäktige är annars att kommunens medborgare åter ska betraktas som medborgare i kommunen - och inte som "kunder"!  
  • Klantig hantering av tidigare bygglovsärende medför att ägaren till restaurang HimlaGott vid torget stämmer Borgholms kommun på skadestånd när fortsatt bygglov för inglasad paviljong inte beviljas.  
  • Skandaler kring förskolor i Södvik och Runsten. Den ena är uppsagd till avflyttning av den privata fastighetsägaren utan att utbildningsnämnden har reagerat. I den andra - en gammal uttjänt modul - regnar det in, vilket kommer att valsa runt i riksmedia.  
  • Höstens val medför ett väldigt förändrat styre i kommunen - med en ledande roll som kommunalråd för Ilko Corkovic(s), även om det gamla kommunalrådet Lisbeth Lennartsson (c) inte vill kännas vid brakförlusten utan i det längsta vill ha kvar makten.   
  • Valet föregås av en tam kommunal valrörelse med väldigt få debatter. Väljarna sade ifrån på skarpen.
  • Under sina sista månader vid makten passar det gamla styret på att sälja Södviksskolan för en spottstyver för att för en hög hyra bli hyresgäst där och flytta förskolan dit. Det nya styret tar inte tillfället i akt att riva upp affären, behålla fastigheten och ha förskola i egna lokaler.  
  • Däremot bestämmer sig dom nya styrande för att riva upp tidigare beslut att sälja Runstens skola. Nu ska förskolan i Runsten få flytta in där i kommunens egen regi.  
  • Gamla kommunfullmäktige beslutar före valet att införa ett system med avlönat "oppositionsråd" med plats i stadshuset. Förste innehavaren av posten kommer efter valet att bli Marcel van Luijn (m).  
  • Nytt efter valet blir också öppna kommunstyrelsemöten. I den nya kommunstyrelsen får undertecknad en plats som representant för nya Ölandspartiet. I avvaktan på att kommunstyrelsen i egen regi låter webbsända sina öppna sammanträden direktsänder jag dem till medborgarna via bloggen med min mobiltelefon. 
  • Vid nya kommunfullmäktiges första möte utses Eva-Lena Israelsson (s) som ordförande istället för den ständigt tillkortakomne Jan Erici (m). Antalet ledamöter har minskats från 41 till 35. 
  • Hösten kännetecknas för övrigt av kommunal handlingsförlamning. Politikerna är fullt upptagna med förhandlingar om att tillförsäkra sig själva och de "sina" så många lukrativa platser som möjligt i diverse styrelser, nämnder och utskott och har därför inte tid för kommunens angelägna frågor.  
  • Backventilerna blir en het fråga under hösten, och blir föremål för den första svekdebatten efter valet. Frågan läggs i långbänk tills vidare och vattenabonenterna kan avvakta så länge.  
  • En annan sak där man förväntat sig förändring med det nya styret efter valet gäller den bristande öppenheten i stadshuset. Fortfarande har medborgarna inte fritt tillträde till sitt eget hus. 
  • Vedkajen i Borgholm rasar under sommaren p g a bristande underhåll. Önskvärt beslut om återuppbyggnad har vid årets slut ännu inte tagits 
  • Seger för Rällaskogens Vänner när Mark- och Miljödomstolen upphäver byggplanerna i Rällaskogen!
  • KLT lägger ner busstrafiken norr om Böda samhälle. Byxelkrok blir utan busslinje annat än vintertid. Ingen reaktion från Borgholms kommun. 
  • Någon julsnaps vill socialnämnden inte heller i år bjuda dem på våra äldreboenden som kanske skulle vilja ha en sådan till sillen. Däremot unnar sig socialnämnden tillsammans med förvaltningens chefer jultallrikar på kommunens bekostnad på konditoriet i Köpingsvik.   
 
  • Tro det eller ej, jultomten kom faktiskt till mig i år!
Vill Du kommentera, klicka här
          

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar