Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 14 december 2014

En åttonde ledarartikel efter maktskiftet i vår kommun







Maktskifte ja - men taktskifte?
  
   
Att valet medfört politiskt maktskifte i Borgholms kommun står väl ganska klart - även om alltför mycket makt fortfarande ligger kvar hos tjänstemännen och vårt nye kommunalråd ännu inte verkar ha den kraft som behövs för att ta itu med det. Vi får hoppas det blir bättre. Maktskifte och förändring är vad kommunmedborgarna tydligt krävde i valet!
Men maktskifte är en sak. Taktskifte är en annan.
I måndags var jag med på ett "valberedningssammanträde" där man inför kommunfullmäktigemötet i morgon skulle "bereda" valen av nämnder m m som då ska äga rum. Sammanträdet verkade ganska så överflödigt eftersom i stort sett allt redan var uppgjort i förväg partierna emellan om vilka som skulle sitta i olika nämnder och styrelser och vilka som skulle ha dom olika ordförandeposterna. 

I de allra flesta fallen tycks nu partitillhörighet gå före kompetens. Vissa partier må påstå vad dom vill, men så illa är det faktiskt. Fortfarande.
Kompetenta personer från nya Ölandspartiet är inte välkomna att ingå i nämnderna. Hellre någon mindre kompetent från dom "rätta" partierna. Och i det sammanhanget är dom flesta andra partier från vänster till höger på riksskalan dom "rätta". 
Dom gamla takterna att ignorera och utestänga Ölandspartiet så mycket det bara går - medan mindre partier gärna släpps in i stugvärmen - dom takterna sitter kvar!
Så ett taktskifte är på tiden! Och det kan alla goda krafter medverka till!

Du kan kommentera den här ledarartikeln om Du klickar här! 
Vill Du läsa fler av mina ledarartiklar, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar