Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

onsdag 17 december 2014

Möjlighet till bättre riktlinjer med ny nämnd

Skrev i kommentaren bakom"luckan" i morse att jag skulle återkomma med rapport från socialnämnden idag angående nämndens revidering av riktlinjerna för "bistånd inom äldreomsorgen", d v s den omsorg och praktiska hjälp våra äldre kan behöva och som som slitit ihop till med sin kommunalskatt under lång levnad   
Tjänstemännen hade ett förslag till omskrivning av riktlinjerna som delades ut vid bordet efter att ledamöterna smort kråset. Bland det nya fanns att begreppet "den enskilde" genomgående skulle bytas ut mot "brukaren", vilket jag reagerade starkt emot, för det är ju ungefär som att kalla medborgaren för "kund". Ruskigt nedvärderande! Man fortsätter väl att vara medborgare trots att man kan behöva äldreomsorg! Eller hur?   
Likaså reagerade jag emot att det i riktlinjerna skulle stå att dom som bor på äldreboendena skulle kunna beviljas möjlighet att komma ut vanligtvis en gång per vecka. Ordet "vanligtvis" ville jag ha utbytt mot minst! Nu protesterade tjänstemännen högeliga mot mitt förslag till hur det skulle stå och flera ledamöter instämde i kråksången.   
Nu blev nämndens ordförande Eva Karlström orolig för hur det skulle sluta och föreslog att saken istället skulle avgöras av den nya socialnämnd som tar över efter årsskiftet, vilket ju var bra med tanke på att den nya nämnden förhoppningsvis har en bättre sammansättning och förmodligen i vart fall knappast kan ta sämre beslut! 
Så nu blir det istället den nya nämnden som får staka ut riktlinjerna, som vi får hoppas blir lite bättre! Bara den nya nämnden har kraft och styrka nog att inte låta sig styras av socialchef och tjänstemän! Hoppas kan man!
Vill Du kommentera, klicka här!
   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar