söndag 20 maj 2018

Att med egna ögon se på plats innan mötet

Norrmännen har inte bara Syttende mai, dom har även Annandag pingst som helgdag. Så medan man i hela Sverige går eller åker till jobbet imorgon så kan norrmännen "kose seg" och göra vad dom vill under morgondagen. Och även politiskt är det vardag här imorgon - trots att det skulle vara Annnandag pingst då.
I Borgholm har vi kommunfullmäktigemöte i morgonkväll. Med en timmes allmänpolitisk debatt och sen ska det beslutas om nya regler för kommunala bidrag till enskilda vägar. Med mera.
Och så en sån där praktisk fråga som väl egentligen borde vara självklar att lösa. Nämligen ett vettigt sätt för gående - inte minst för de med rullator - att kunna ta sig till och från Hälsocentralen i Borgholm. Det finns en utmärkt gångväg genom Norra parken från Storgatan ända bort till HSB-husen. Men sen är det stopp. 
Ett övergångsställe värt namnet saknas där. Gångbanorna är lite som berg- och dalbanor och kan vara minst sagt vådliga att gå på och Den passage som kommunstyrelsen rekommenderat går inne bland HSB-husen på privat mark och har inte fått tillstånd att användas av allmänheten. Och går man omvägen runt HSB-kvarteret så är gångbanorna lite av en berg-och-dalbana och vådliga att gå på för den som är lite ostadig. Därutöver saknas ett övergångsställe värt namnet när man kommer fram mot Hälsocentralen.
Kommunstyrelsens rekommenderade gångväg förbi förbudsskyltar mellan HSB-husen...

... över privat mark ...

...via HSB:s parkering ...

... förbi garageportar där bilar kan komma utbackande ...

... fram till ett avskyltat "övergångsställe" utan någon som helst gångbana på andra sidan

Alternativet - en lång omväg på guppig berg-och-dal-baneliknade gångbana ... 

... runt hela HSB-kvarteret till samma trafikfarliga "övergångsställe"

Kommunen har ett ansvar för att en lösning kommer till stånd och eftersom frågan kommer upp på kommunfullmäktiges bord imorgon kväll i samband med en motion från mig,  så har jag inbjudit kommunfullmäktige att en halvtimme innan mötet samlas utanför Hälsocentralen för att med egna ögon se på plats hur det ligger till och vad som lämpligen skulle kunna göras.
När man byggde Hälsocentralen glömde man att ambulansen borde ha fått följa med dit från det nedlagda lasarettet. Men glömde också att ordna så att gående lätt skulle kunna komma dit, vilket nu måste lösas.
Även om förslaget skulle råka komma från "fel" håll. 
Foto: Per Lublin
Kommentarer
Vill du se mina senaste inlägg, klicka HÄR!  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar