torsdag 26 april 2018

Respektlöst hanterat kommunstyrelsemöte med misslyckat kuppförsök kring Åkerboskolan

Det började klockan ett med en sluten del på en timme som handlade om politikerpensioner. 
Vad jag ska nu försöka beskriva är hur kommunstyrelsesammanträdet i förrgår började. En konsult var inkallad för att informera om olika varianter av fallskärmar för politiker. Inga handlingar var utskickade i förväg, inga åhörare fick vara närvarande och självfallet ingen webbsändning eller inspelning under denna timme. Detta i en kommun som enligt sina högtidligt antagna mål ska präglas av öppenhet!!!
Minns att jag för fyra år sedan fick till en debatt i kommunfullmäktige om dom särskilda kommunalrådspensionerna efter att ha väckt en motion om att avskaffa dessa. Den gången fick jag faktiskt stöd av ledamoten Ilko Corkovic (S), då ännu inte kommunalråd. Men det skulle inte få drabba sittande kommunalråd, som då fortfarande hette Lisbeth Lennartsson, och som sedan efter valet tvingades avgå, 53 år gammal, och med en saftig kommunalrådspension fram till att hon fyller 65.
Jag har hela tiden tyckt - och tycker fortfarande - att det är fel att politiker och höga tjänstemän ska bli belönade med feta fallskärmar när dom tvingas bort efter att ha förlorat väljarnas förtroende / respektive misskött sina tjänster. Kommunalråd har ju trots allt så pass goda arvoden att dom har råd att teckna en privat försäkring om dom vill trygga sin framtida försörjning. Och samma gäller förstås även topptjänstemännen med sina höga löner.
Men nu fyra år senare - när Ilko själv blivit kommunalråd - så har han glömt vad han sade då. Som det lät på honom igår. Och igår verkade kommunstyrelsen mer intresserade av någon slags pensioner även för andra politiker än kommunalrådet. Och om sådana möjligheter kunde konsulten berätta. 
Det var upp till kommunpolitikerna att själva bestämma, klargjorde konsulten. Man kan ana sig till vad politikerna snart kommer att besluta.
Precis som jag kan ana mig till varför denna information hölls bakom lyckta dörrar. 
Och i slutänden blir det kommunmedborgarna som får betala. 
När webbkameran slogs på strax efter klockan två började det öppna mötet med information från vägverket om planerad ombyggnad av väg 136 från Algutsrum och uppåt till i höjd med Rällapaviljongen. Detta höll på ungefär en timme.
Redan efter detta började ledamöterna bli  trötta - trots att det bara varit informationer och inga beslut - så det blev avbrott för kaffedrickande i tingssalen. 
Sedan följde andra halvlek med en lång rad ärenden, där det till slut kom att handla om den sedan länge beslutade satsningen på Åkerboskolan. Fastighetsstrategen Maria Drott presenterade det hittills hemlighållna resultatet av den senaste utredningen om den framtida Åkerboskolan med fyra olika förslag - alltifrån totalrenovering och ombyggnation till total nybyggnation och rivning av befintlig skola. I något av alternativen fanns en del bussning av elever till Borgholm under den långa ombyggnadstiden med i bilden. Trots att kostnadsbilden var väldigt osäker och alternativen hemlighållits för både skolpersonal och allmänhet, så ville Ilko nu på sittande möte ha ett "inriktningsbeslut". Själv envisades jag med att inga beslut kunde tas förrän det hela hade redovisats vid öppet möte i Löttorp, där allmänheten skulle få säga sitt, och där fick jag stöd av Bertil Lundgren (Mp). Tack, Bertil!
Marcel van Luijn (M) tyckte inte att det fanns anledning att blanda in allmänheten och det tyckte inte heller Ilko, som menade ungefär att nu väntar sig folk att det äntligen sker något, strunt samma vad.
Men detta är faktiskt ett av dom viktigaste besluten för norra Öland på mycket länge och då måste medborgarna ges möjlighet att vara involverade och kunna få påverka. Det handlar om den enda skola som finns kvar på hela norra Öland - av central betydelse för norra Ölands framtid -  och det handlar också om hur den kommunägda marken kring skolan ska kunna utnyttjas. T ex genom att bygga hyresbostäder där? Och hur ska det bli med biblioteket och med utvecklingen av det intilliggande Åkerbobadet?
Självfallet måste Löttorpsbefolkningen och övriga berörda medborgare på norra Öland ges möjlighet att komma till tals!
Försöket att kuppa igenom ett inriktningsbeslut sent på eftermiddagen när alla var trötta misslyckades och ärendet bordlades till nästa gång med röstsiffrorna 6 - 4.
Självfallet är det bra att äntligen komma till skott med en välbehövlig satsning på Åkerboskolan, men det ska vara på ett sätt som medborgarna och dom berörda på skolan ställer sig bakom. Man kan inte i sista stund bara köra över medborgarna på norra Öland vid ett så viktigt beslut! 
Trots att ledamöterna därefter efter mer än fem timmar var så trötta att dom knappast visste vad dom beslutade om,  så envisades ordförande Ilko med att rabbla upp ärende efter ärende och klubba igenom på löpande band. Det kallar jag respektlöst hanterat och bristande respekt för själva beslutsfattandet. Det går liksom  inte att med ansvaret i behåll att delta i beslut under sådana förhållanden, så jag valde därför att avstå från att delta i flertalet av ärendena på slutet. Någon j-vla respekt för vad man sitter och beslutar om måste man ju ändå ha!
Nog hade varit betydligt klokare med två normalt långa sammanträden denna månad istället för ett enda som blev fem och en halv timme långt och där ledamöterna till slut var så grötiga i huvudet att tankeförmågan var rätt och slätt noll. Och där vi ändå inte hann med alla ärendena eftersom den sedan länge väntande översiktsplanen för Borgholm - Köpingsvik blev liggande. 
Den som vill höra hela andra halvlek på närmare tre och en halv timmes intensivt sammanträde med många inslag av förrvirring, tjafs, malande och öppet gräl kan klicka här.
Kommentarer
Vill du se mina senaste inlägg, klicka HÄR 

3 kommentarer:

 1. "... Lisbeth Lennartsson, som efter valet tvingades avgå, 53 år gammal, och med en saftig kommunalrådspension fram till att hon fyller 6 [sic]"

  Är mental ålder inskriven i hennes pensionsavtal? ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, sån tur har hon nog inte. Vid fyllda 65 försvinner hennes kommunalrådspension och sedan får hon vara nöjd med vanlig pension precis som alla vi andra 65-plussare!
   :-)

   Radera
 2. PS. Tack också för att du med din kommentar uppmärksammat mig på att jag missat en siffra när jag skulle skriva 65. Börjar väl bli gaggig. Har nu rättat i inlägget :-)

  SvaraRadera