Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 15 november 2020

FYSISKT VÄRRE, del II

Här kommer andra delen i vårt lilla reportage i tre delar! 

          

DETTA HAR HÄNT:

Kommunfullmäktige har sammankallats till sitt oktobersammanträde. Trots Coronan vill man denna gång ha fysisk närvaro av samtliga ledamöter och platsen är därför biografsalongen i Folkets hus som är större än den vanliga lokalen i Stadshuset och där därför alla 35 ska få plats och ändå sitta på visst avstånd från varandra. Där finns dock inte samma tekniska utrustning som i Stadshuset som möjliggör närvaro på distans, men det gör ingenting, för ålderspresidenten och andra ledamöter i riskgrupp för covid-19 behöver ju inte vara med. Sen kan dom protestera bäst dom vill.  

Först upp av politikerna i talarstolen är Grabbholms kommunalråd som besudlar ledstången på trappan dit - både på uppvägen och nervägen - med sina eventuella viruspartiklar på händerna. Liksom mikrofonen och talarstolens sidor. Han ser till att hans tilltänkte kronprins - grabben som är ordförande i miljö- och byggnadsnämnden - får ytterligare en ordförandepost tills vidare. Ingen som är där protesterar.

                        

Men det ska bli mer av direkt fysiskt närhet också. Till och med uppe på podiet.  

Men först var det dags för moderatledaren Carl Malgerud - ni vet han med den inhandlade handspriten - att äntra talarstolen och göra sig rolig över att han i något papper sett att även kommunalrådet Ilko Corkovic (S) på något vis skulle tillhöra Moderaterna. Dock hade Malgerud inte någon handsprit med sig för att sprita ledstrången som Ilko tidigare grundligt hade greppat om, spriten kanske tog slut redan under skidresan till Alperna i våras. 

Utan handskar segade sig även Malgerud upp och ner för trappan med hjälp av den kanske redan kontaminerade (nedsmittade) ledstången och ökade därmed smittrisken för dom som ska komma efter. På vägen tillbaka till sin plats passade han också på att klappa Ilko på ryggen, så nog blev det fysiskt värre istället för iakttagande av försiktighet och att hålla avstånd.   

Carl Malgerud segar sig upp ...

 ... med hjälp av en kanske redan kontaminerad ledstång och utan handskar.

 Pillar lite i talarstolen och drar sin lustighet inför en Ilko som sitter i raden nedanför och inte verkar reagera det minsta ...

 ... varpå han med stöd av ledstången ... 

... tar sig ner igen ...
... och - grabbar emellan - ger Ilko en klapp på axeln.

Malgerud trodde sig väl - liksom Ilko, den brittiske premiärministern Boris Johnsson och den amerikanske presidenten Donald Trump har gjort - vara onåbar för coronasmitta. Antagligen precis som Ilko fortfarande tror. 

Och sedan var det dags för Ilkos stora bravurnummer. Genom att passa på att besvara mina interpellationer i min frånvaro! Och därmed slippa följdfrågor från mig och slippa oönskad debatt.   

  • Det handlade bland annat om kommunens beredskap för eventuell vattenbrist under sommaren (frågan ställd i början av sommaren), ventilation vid äldreboenden utan att virus kan spridas samt kommunens beredskap för evakuering vid en större skogsbrand.  

  • Det handlade om ansvaret för tryggheten på skolan och skolans rykte, där vi ju har i minne skolsituationen för en elev på Slottsskolan som blivit våldtagen av klasskamrat, där denne kom att få gå kvar i klassen. 

  • Det handlade slutligen om kommunens agerande och ambitioner när det gäller den nedbrunna Solkattentomten med ”skräpladan” mot Storgatan. 

Det har annars alltid varit så att om det funnits besvarande av interpellationer med på dagordningen och den som ställt interpellationerna inte varit närvarande, så man skjutit upp besvarandet till ett senare tillfället när interpellanten (den som ställt frågan) varit på plats och kunnat diskutera svaret.

Men nu tog alltså Ilko möjligheten att i min frånvaro lägga ut texten och framhäva sin egen förträfflighet i tio minuter och nogsamt undvika att beröra viktiga delar  av de ämnen som jag tagit upp i interpellationerna. 

Här blev det förstås åter lite extra besudlande av ledstången till trappan under Ilkos förflyttande upp och ner från talarstolen.  

Med stöd av ledstången och även denna gång utan handskar går Ilko upp på scenen igen.

Och med stadigt tag i talarstolen börjar han utan risk för svar på tal ... 

... besvara ett antal interpellationer från undertecknad ledamot som inte kunnat närvara vid detta möte ...

... och kan på så sätt bre ut sig oemotsagd om sin egen förträfflighet i cirka tio minuter.

På väg ner från scenen - stödd på ledstången igen - efter sitt bravurstycke


När sammanträdet pågått i en knapp halvtimme proklamerade kommunfullmäktigeordförande Eva-Lena Israelsson
 avbrott för "frukt, handsprit och kaffe" (ja hon faktiskt så) i det intill-liggande mindre rummet  som kallas Törnrosen och där de trettioen ledamöterna kunde förse sig från två bord. Där torde det ha varit ganska trångt i rummet och tämligen omöjligt att hålla rekommenderat avstånd.  
 

Men innan man kommit dit blir det lite småmingel och prat i bänkarna mellan ledamöterna som vid det här laget ändå hunnit glömma bort det här med att hålla avstånd. 
Onödigt långt avstånd för att prata med varandra, tycker nog många i bänkarna. Han som rest sig upp i första bänkraden är gamle centerhövdingen i Runsten - Peder Svensson - som tänker växla några ord med sin nye partigruppsledare Ilko Corkovic. Moderatledaren Carl Malgerud har siktat in sig på partikamraten Björn Andrén, medan den lokale SD-führern Erik Arvidsson från Tryggestad har siktet inställt på sin kvinnliga partikamrat Liselott Hovdegård.
Minuten efter står Peder Svensson och pratar med sin partigruppsledare Ilko med dennes kronprins Joel Schäfer bakom axeln, och två bänkrader bakom står Carl Malgerud lutad över Björn Andrén. På tredje bänkraden (åt högerkanten) sitter den lokale SD-ledaren Arvidsson nu tätt intill sin kvinnliga partikamrat Liselott. Innan det bär iväg till Törnrosen för kaffe med förtäring.


Närbild på Ilko, Peder och Joel Schäfer respektive Malgerud och Björn Andrén. Hålla avstånd, vadå?
Närbild på Erik Arvidsson och Liselott Hovdegård. Får man enligt gällande allmänna råd verkligen vara så nära någon som man inte bor tillsammans med?

 

På webbsändningen från biosalongen kunde man sedan se kommunfullmäktiges ordförande Eva-Lena Israelsson och första vice ordförande Eva Wahlgren mumsa på  banan och äpple uppe på scenen utan minsta tanke på att hålla avstånd. Där det ju faktiskt var fullt möjligt. 
Vilket föredöme för tittarna i dessa coronatider!!!
Tomt i möteslokalen under pausen och gott om plats för att kunna hålla bättre avstånd
   
Närbild med kommunfullmäktiges ordförande (t.v) och förste vice ordförande (t.h) mumsande på banan och äpple

Foto: Per Lublin

 Kommentarer


FORTSÄTTNING FÖLJER! 

 

Första delen (av tre) har du HÄR.

Vill du se mina senaste inlägg, ”klicka" R!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar