Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

måndag 23 november 2020

Utmärkt ledare i DN

Läste en utmärkt ledare i Dagens Nyheter (DN.) i fredags med rubriken Därför bör Sverige använda munskydd.  


Världshälsoorganisationen (WHO) uppmanar alla länder att använda munskydd, det är bara Sverige som valt att inte hörsamma detta. 

För att citera lite i ledaren: 

Det är olyckligt att Folkhälsomyndigheten surrat sig så hårt vid åsikten att munskydden inte hjälper.
   I synnerhet när Anders Tegnell upprepar med olika ordval: ”Det är farligt att tro att munskydd skulle vara den enda lösningen, det viktiga är hygien, avstånd och att hålla sig hemma vid sjukdom”.
   Ingen har påstått att de är en mirakelkur. Och de övriga råden ligger förstås fast. Men ansiktsmasker kan bli ett komplement, ett sätt att begränsa smittan ytterligare.
   Mycket talar för att munskydd minskar risken för att en smittad person för smittan vidare. Vi bär dem inte för vår egen skull utan för andras.
 

Nya studier visar, påpekas det också i ledartikeln, att människor håller längre avstånd från personer med munskydd. 

Och om jag själv får lägga till något: Vår statsminister Stefan Löfven borde bära munskydd - inte bara när han träffar Tysklands förbundskansler Angela Merkel - utan även när han rör sig bland svenskar. Som statsminister borde han vara ett föredöme. 

Den prestigetyngde Anders Tegnell kan vi nog inte räkna med i detta sammanhang, hellre dör han än att vi får se honom iförd munskydd. 

Tycker och tänker 

Per Lublin 

Kommentarer

Vill du se mina senaste inlägg, ”klicka"  R

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar