Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

tisdag 10 november 2020

Ras från sjuttonde plats till plats 161 väcker frågor kring skolan

Idag kom också Lärarförbundets rankning om Årets Bästa Skolkommun 2020 och det blev definivt inte Grabbholms kommun. Vår kommun rasade från hedervärda sjuttonde plats ner till plats 161 bland Sveriges 290 kommuner! Ras från bäst i länet till näst sämst!
Vem/vilka bör ställas ansvariga för detta ras? 
Utbildningschef Roland Hybelius, utbildningsnämndens ordförande Benny Wennberg eller både och? Eller borde rent av hela utbildningsnämnden bytas ut? Vi måste ju få ha ett skolväsende som vi inte behöver skämmas för. 
Man måste ju också fråga sig vilken roll Slottsskolans tafatte rektor spelar i detta sammanhang. Av Lärarförbundets presentation av olika förhållanden i respektive kommun finns inget som tyder på att man där haft kännedom att rektorn låtit en våldtäktsmisstänkt yngling gå kvar i sin klass på Slottsskolan, medan flickan som han våldtagit tvingades flytta till en annan klass - och att våldtäktsmannen fick gå kvar där även efter det att fällande dom mot honom vunnit laga kraft. Allt detta med utbildningschefens och utbildningsnämndens arbetsutskotts tysta medgivande. 
Om det är andra faktorer som gjort att vår kommun rasat så djupt i rankningen, så kan man ju verkligen undra hur djupt vi rasat om skolans synnerligen uppseendeväckande hantering av våldtäktsfallet och rektorns oförmåga att ta hänsyn till flickans situation. Eller hur?
Kanske till allra sista platsen längst ner på listan. 
När ska kommunalrådet våga prata om detta? 

Kommentarer

Vill du se mina senaste inlägg, ”klicka"  R!

2 kommentarer:

  1. Jag tror att siffrorna berör 2019 och då bär iaf den nyss tillträdda utbildningschef Roland Hybelius inget ansvar för denna oroväckande utveckling. Politikarna däremot har alltid det yttersta ansvaret.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marcel! Beklagar att din kommentar har fått ligga alltför länge ”i röret” i väntan på publicering. Miss från min sida då jag fått för mig att jag publicerar men bara var långsa med svar. Siffrorna berör delvis 2019 och delvis hela läsåret 2019 / 2020 - beroende på olika faktorerna.

      Våldtäktshändelsen som hanterats så illa inträffade i början av november 2019. Hybelius tillträdde först runt mars 2020. Våldtäktsmannen som fick sin dom ungefär samtidigt (dömdes till samhällstjänst) fick gå kvar i sin klass hela läsåret ut, medan offret dessvärre ju blev den som måste byta klass. Hybelius torde snabbt ha blivit insatt i vad som hänt och om jag då hade varit i hans kläder hade jag sett till att våldtäktsmannen omedelbart hade plockats bort från Slottsskolan. Politikernas ansvar borde tas upp nästa gång kommunfullmäktige ska pröva om dom ska få ansvarsfrihet.

      Radera