Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

fredag 27 november 2020

FYSISKT VÄRRE. Del III (avslutningen)


Exodus

Här kommer tredje och avslutande delen i vårt lilla reportage om ett idiotiskt kommunfullmäktigemöte i Folkets hus under coronatider: 

 

DETTA HAR HÄNT:

Kommunfullmäktige har sammankallats till sitt oktobersammanträde - för ovanlighetens skull i Folkets hus. Alla 35 ledamöterna är tvungna att vara med fysiskt ifall de vill deltaga, eftersom där saknas teknisk utrustning för att kunna vara med på distans. Mötet sker i biosalongen där det p g a coronan ordnats visst avstånd mellan ledamöternas platser. 

Grabbholms kommunalråd (S) och moderatledaren har båda varit uppe i talarstolen och både på vägen till och från scenen - där talarstolen står - stöttat sig med hjälp av en trappledstång utan skyddshandskar, trots risken för eventuella viruspartiklar på händerna. Samt pillat på och pratat i samma mikrofon. Flest gånger har den förstnämnde tagit sig till och från talarstolen och bland annat passat på att besvara ett antal interpellationer från ledamot i riskgrupp, som därför inte kunde vara med och ställa följdfrågor. Efter en halvtimme blev det paus med kaffe och frukt framdukat i ett intilliggande rum samt tillhörande minglande både där och i biosalongen.

                             

Så är det dags att fortsätta mötet. Ledamöterna masar sig tillbaka till sina platser genom bänkraderna och då är det näst intill ogörligt att hålla avstånd. Och så måste det förstås pratas när man passerar varandra. 
Men nu sitter man på sina platser igen efter kaffepausen. 
Man passar man då på att snabbt slutbehandla tre motioner, där ingen av oss som står bakom dem är på plats för att kunna tala för våra förslag. Väldigt fiffigt (Förlåt ironin!). 
Det handlar om Ölandspartiets motion om gratis tillträde till kommunens samtliga offentliga toaletter samt vår motion om införa ett lönetak för våra högst betalda tjänstemän. Dessutom en motion om att återställa den gamla stensatta torgbrunnen i Borgholm och göra den synlig. Motionerna avslås på löpande band, väldigt snabbt eftersom ingen begär ordet. 
Därefter handlar det om att anta en av kommunstyrelsen föreslagen strategi för kommunens badplatser och offentliga toaletter och besöks talarstolen både av SD:s lokale lillführer från Tryggestad - Erik Arvidsson  - som klagar på soptunnorna vid Byerum Sandvik - och av Centerpartiets nye stjärnskott i Runsten - Tomas Zander - som lägger ut några ord om betydelsen av våra badplatser. 
Med dessa är det således några fler politiker än kommunalrådet Ilko Corkovic (S) och m-ledaren Carl Malgerud  som utan skyddshandskar tar tag i ledstång med mera. Vad övriga ledamöter som var där egentligen gör där kan vara lite svårt att förstå när dom inte säger så mycket som ett knäpp under hela själva sammanträdet, vare sig för eller efter fikat.
Efter att Erik Arvidsson har greppat ledstången har det kanske också blivit lite nasse-baciller på den. 
Den föreslagna stategin antas enhälligt precis som allt annat denna kväll som föreslagits från kommunstyrelsen.
Under ett påföljande ärende som handlar om mera pengar till kommunstyrelsen är både  Corkovic och Malgerud uppe i talarstolen för att hålla med varandra. För att därmed ytterligare späda på lite med eventuella viruspartiklar. 
Så nog fasen blir mötet fysiskt alltid, precis som ordföranden meddelat mig innan att man ville ha det!
En som under hela sista akten lyckas hålla sig för sig själv är den så kallade ”kommunchefen” (vår högst avlönade tjänsteman) Jens Odevall. Han somnar nämligen på sin plats - längst ytterst till höger uppe på scenen - precis när mötet ska återupptas efter fikapausen och fortsätter att sova tills mötet ska sluta. 
Sover gör han således när vår motion om lönetak för sådana som han själv ska "behandlas" och vaknar inte ens av klubbslaget när den avslås. Visserligen försöker kommunsekreteraren Jonatan Wassberg alldeles i början att väcka honom, men "kommunchefen" somnar omedelbart om igen.    
Klockan är 19.00 och till höger uppe på podiet sitter vår anställde "kommunchef" och sover. Kommunens strategi för badplatser och offentliga toaletter är just nu på tur på ärendelistan och SD:s lillführer i tredje bänkraden reser sig ...

... och strax är han i trappan som han ...
 
... tar sig upp för genom att besudla ledstången.

Tydligen har han något stort att säga om vår framtida strategi i detta ämne för han uppehåller sig nästan hela 30 sekunder i talarstolen och talar om att soptunnorna vid badet i Byrum Sandvik är under all kritik.

 
Sedan går han ner igen efter sitt inlägg för denna kväll ... 

 

... och passar då på att besudla ledstången ...

... även med sin vänsterhand.
 

Näste talare är centerpartiets nye stjärnskott från Runsten som är uppe i talarstolen ungefär lika länge och betonar värdet av våra kommunala badplatser och därmed är hela ärendet färdigdiskuterat ...

... och även denne talare går ner med stöd av ...
... samma ledstång som inte setts spritas en enda gång under hela föreställningen.
Men det är ju fler ärenden på listan  och kommunalrådet med stort S får tillfälle strax tillfälle att grabba tag i ledstången igen.

Åhej ...

... åhå!

Och så rätta till mikrofonen ...

... och grabba tag i talarstolen med båda händerna igen. Handsprit, vad är det för något?

Och så ner igen efter två minuter på scen!

Klockan är 19.05. "Kommunchefen" sover fortfarande uppe på podiet. Kommunalrådet är åter uppe i talarstolen ...
... greppar tag i talarstolens kanter ...

... och nu handlar det om extra pengar till kommunstyrelsen ...

... där han själv är ordförande ...

... och kan se till att det blir sprätt på dem på det sätt som han vill!

Allt medan "kommunchefen" slumrar vidare i sin stol.

Klockan är 19.07 och nu är Ilko på väg ner och Carl Magerud på väg upp för samma trappa. Inte precis att hålla avstånd!

Malgerud håller med om extrapengarna till kommunstyrelsen, där även han är med i ledningen.

Klockan är 19.10. Mötet är slut och det är dags att vakna för någon!

Den som sover syndar icke, heter det, och i det här fallet stämmer det nog. Det blev ju inte så mycket fysisk närkontakt  - vare sig med andra eller med något som andra ska ta i - för Jens Odevalls del när han mestadels satt och sov för sig själv.

Undrar om han fick övertidskompensation?

 

Annars kan vi nog säga att det verkligen blev ett högst fysiskt möte, så som ordförande Eva-Lena Israelsson, i brev till mig ju hade förklarat att man ville ha. Fysiskt värre med andra ord!

Titta bara här när många kände sig så tvungna att prata med varandra innan dom lämnade lokalen att dom helt tycktes ha glömt bort coronan!

Exakt tio sekunder mellan varje bild:

Följt av ett totalt oordnat exodus (uttåg) ur lokalen.

Eva-Lena skickade bara iväg ledamöterna som vanligt genom att avsluta mötet med orden: - Kör försiktigt hem!

Ingenting om hur de skulle gå ut ur lokalen.

Utan en tanke på hur ett trettiotal ledamöter ska kunna utrymma lokalen på ett ordnat sätt och hålla lämplig distans. Särskilt med tanke på hur trångt det är i biosalongens utgång.

En dagisfröken hade ordnat det betydligt bättre. Släppt iväg dem bänkrad efter bänkrad med uppmaning att gå lugnt, inte stanna upp och hålla fem meters avstånd till framförvarande.

 

 

PS. Som synes satt vår högst betalde tjänsteman uppe på podiet och sov redan innan man bröt upp för fikapaus:

Uppbrott för att gå och ta frukt och fika
Kommentarer 

Vill du se mina senaste inlägg, ”klicka" R

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar