Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 29 april 2012

Ansvarsfritt och ansvarslöst


I det vanliga livet kan människor inte vara hur slarviga som helst utan att riskera att senare få stå till svars och kanske få betala skadestånd för vad de kan ha orsakat genom sitt slarv. Men detta gäller uppenbarligen inte för våra kommunpolitiker.
För kommunpolitiker är det snarast en oskriven regel att man en gång om året beviljar varande ansvarsfrihet för det gångna året oavsett vad man har ställt till med.
Så skedde nu även på kommunfullmäktigemötet i måndags och naturligtvis blev jag extra impopulär där genom att vägra gå med i detta trista spel. Jag anser nämligen att även politiker måste kunna ställas till svars för sina handlingar. Har politiker handlat så ansvarslöst med skattebetalarnas tillgångar att plötsligt upplånade tjugo miljoner kronor plötsligt saknas till det som lånet ska användas till när det är dags att betala, då måste faktiskt någon kunna ställas till svars! Kommunstyrelsen och i synnerhet inte dess ordförande, på vilket ett särskilt ansvar borde vila, borde därför inte ha beviljats ansvarsfrihet för 2011. Men tyvärr röstade samtliga deltagande i kommunfullmäktige utom oberoende "vilden" Erik Arvidsson och undertecknad för att de dem ansvarsfrihet hela högen. Vi ensamma två ville att kommunfullmäktige skulle vägra att ge dem ansvarsfrihet.
Tack Erik för att jag inte är alldeles ensam om lite sunt förnuft och rättskänsla i kommunfullmäktigeförsamlingen! Men vi borde faktiskt ha varit fler!
När husägare kan dömas att betala skadestånd till inbrottstjuvar som råkat halka i en trappa eller blivit bitna av husägarens hund under inbrottet, när den som råkat lämna in självdeklarationen någon dag för sent åker på en kännbar straffavgift och när slarv inte är någon ursäkt i vanliga domstolar, där medborgare förväntas känna till alla lagar och paragrafer, så är det rent ut sagt skit att politiker aldrig ska ha något ansvar för vad dom gör!
Det är en skam att våra kommunalpolitiker håller varandra bakom ryggen! Att slentrianmässigt bevilja kommunens ansvariga politiker ansvarsfrihet är ansvarslöst mot kommunens invånare och skattebetalare som då får ta smällarna utan att det finns någon som kan ställas till svars!
Kommmunfullmäktigemötet i måndags var en förbaskat trist tillställning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar