Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

tisdag 3 april 2012

Sprucken budget är kommunledningens eget fel!


Att Borgholms kommuns budget för 2012 spruckit redan nu är inget att förvåna sig över, särskilt inte när det gäller socialnämndens kostnader. Det varnade vi för redan för innan årets budget beslutades. Kommunstyrelsens förslag var klart underdimensionerat för äldreomsorgen!

I förra veckan stod det klart att kommunen efter årets första båda månader hamnat på ett rejält minus i förhållande till budgeten. Socialnämndens kostnader för januari och februari hade blivit nästan två miljoner högre än vad som var budgeterat för.

Så går det naturligtvis när man budgeterar för lite för äldreomsorgen och inte inser att vi har en befolkning i kommunen där andelen äldre blir allt större och att äldreomsorgen måste få kosta. Man har faktiskt inte ens budgeterat för det mest grundläggande. Då finns naturligtvis inte pengarna när verkligheten strax springer ikapp.

Istället har de styrande i kommunen ansett sig ha råd att lägga kommunens pengar på en massa saker som inte behövs eller som inte är lika viktigt.

Kommunalrådet Lisbeth Lennartsson har försökt att skylla socialnämndens underskott på "sjukfrånvaro". Vad är det för nys att försöka lägga skulden på personalen. Den kan väl inte rå för att kommunen för en så urusel personalpolitik att den lett till ohälsa bland de anställda. Många sjukdomsfall beror på överordnades beslut, underbemanning och dålig personalpolitik, vilket kommunalrådet inte kan vara omedveten om. Någon personalsjukfrånvaro är inte anledningen till att kommunledningen inte klarar av att planera realistiskt.
Skäms Lisbeth Lennartsson!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar