Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 1 april 2012

Ört Auer


Igår kväll var det Ört Auer igen. Ett konstigt ord som egentligen stavas "Earth Hour" och som numera de flesta av oss vet vad det innebär. Nämligen att vi under en timmes tid ska släcka ner allt elektriskt ljus på jorden. En årlig energispararmanifestation för jordens klimat helt enkelt, och som visar att det skulle gå att göra något åt klimatutvecklingen om bara tillräcklig vilja finns.

Och hur var det här hemma under den där kvällstimmen? Ja stearinljus naturligtvis och allt elektriskt avstängt utom kyl och frys. Och utanför på gatan var gatljuset släckt. Bravo Borgholm Energi!

Fasadbelysningen på Stadshuset var lyckligtvis nedsläckt. Det var mörkt i Stadshuset sånär som på ett svagt grönt sken från nödutgångslampor som kunde skönjas genom vissa fönster. Ett tråkigt undantag var dock elva fasta lampor som lyste upp receptionen på bottenvåningen. Går inte dom att släcka?

Och på motsatta sidan av torget lyste det från kyrkans entré och från det runda "rosettfönstret" över ingången. Var det nödvändigt?

Och hur var det fasadbelysningarna i övrigt som får många kyrkor runt om på Öland att kvälls- och nattetid bada i ljus, liksom slottsruinen och Vasahuset. Märktes där att det var Ört Auer? Det får man kanske rapportering om i Ölandsbladet på tisdag.

Men nu är det morgon och ljust. Solen skiner från blå himmel och det kan behövas efter gårdagens snöoväder!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar