Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 27 oktober 2013

B7 i kvav


Nu ser det ut som att B7 håller på att segla i kvav. Kanske lika bra det! 
B7 var tänkt som ett samarbete mellan de sju största öarna i Östersjön - Öland, Gotland, Åland, Ösel, Dagö, Bornholm och Rügen - och där bokstaven B står för Baltiska havet (som Östersjön kallas i internationella sammanhang). 
Jag hade nog ganska höga förväntningar på vad som skulle kunna uträttas. Bl a såg jag för mig en "hurtigruttsruttstrafik" efter norskt föredöme runt hela Östersjön, ett uppsving för sjöfarten där även Öland skulle komma med på ett hörn. 
Av det hela blev platt intet. Under tjugo års tid har väl knappast åstadkommit så mycket mer än ett antal årliga middagar på skattebetalarnas bekostnad från respektive ö. Samt en del reseutbyte men inga handfasta resultat. 
Vad har dom öländska politikerna som deltagit i B7 kommit hem med för lärdomar från dom andra öarna som vi kunnat dra nytta av? Ingenting! 
Varför har dom inte låtit dig inspireras av det åländska självstyret? 
Varför har dom inte sett hur bra dom åländska skolorna och dom åländska småkommunerna fungerar? Med små skolor i varje kommun, där det ibland bara bor några hundra invånare men där det finns fullgod kommunal service och bra skolresultat! 
Och beträffande sjöfarten! Har man ens diskuterat en "hurtigrutt" runt Östersjön med anlöp på de olika öarna? 
Det är bara att konstatera ett kaptitalt misslyckande när vi inte ens har en färjelinje mellan Öland och Gotland! Den enda färja som gått ut österut från Öland de sista åren är den som transporterar fåren ut till sommarbetet på Kåreholm!

Enda färjan österut från Öland lägger ut från kaj i Kårehamn 

Bornholm vill nu inte kasta bort mera pengar på B7 och även ålänningarna funderar på att dra sig ur. Även på Gotland börjar man betrakta B7 som ett misslyckande. Jag förstår att man frågar sig varför man ska lägga pengar på något som ingenting leder till. 
Varför ska då öländska skattebetalare betala för att några politiker och tjänstemän från våra kommuner ska resa runt och äta middagar med sina B7-kompisar på andra öar när det hittills inte har lett till något? 

Vill Du kommentera, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar