Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

tisdag 22 oktober 2013

Ett sammanfattningsvis bra kommunfullmäktigemöte - men UTAN den Allmänpolitiska debatten


Vi var väl egentligen ganska överens om tagen i kommunfullmäktige i går kväll och jag behövde inte reservera mig emot ett enda beslut, vilket kändes bra. 
Däremot åkte Lisbeth Lögnartsson (Cp) på däng i två fall. Det hjälpte inte att hon hade stöd av hela sin egen partigrupp och hela m-gruppen i det ena fallet. Där gällde det ett avtal med Telia om bredband. En lösning på bredbandsfrågan - i synnerhet i kommunens glesbygdsfrågor - har ju varit angeläget önskemål i mer än tio år och det vill ju ingen sätta krokben för. Men i det här fallet hade tydligen Lögnartssonskan och Eddie Forsman (M) överrumplat övriga kommunstyrelsen med ett bredbandsavtal som Telia kommit med förslag till och som kommunstyrelsen utan att förstå innebörden av hade ställt sig bakom och som nu "bara" skulle godkännas av kommunfullmäktige. Emellertid framkom under fullmäktigedebatten så många frågetecken kring avtalet att kommunfullmäktige - trots väldeliga protester från Lögnartssonskan och Forsman - beslutade att återremittera det föreslagna avtalet för närmare granskning av textens innebörd. 
Som bekant har vi ju inte alltför goda erfarenheter av Telia och inte heller av kommunens kompetens när det gäller att ingå tydliga avtal och mer bråttom kan det ju inte gärna vara i sammanhanget än att kommunens representanter vet vad man skriver under och vad det innebär för kommunen. 
Det andra fallet där Lögnartssonskan också gick på pumpen igår kväll var när försökte stoppa en interpellation, som var riktad till henne, genom att försöka förmå kommunfullmäktige att förbjuda att den fick ställas. Hon sa att hon gillade inte "formen av skrivning" och menade att den "stämde illa" o s v. I verkligheten var det väl så att hon snarare var rädd för att inte kunna lämna några bra svar på dom frågor som jag ställde i interpellationen. Samma sak körde hon med vid förra kommunfullmäktigemötet (i september) när kommunfullmäktige först godkände att en interpellation, som jag ställt till henne i en helt annan sak, fick ställas och skulle besvaras vid nästa möte men sedan - efter att klubban hade fallit - ändrade sig efter ett plötsligt inhopp från Lögnartssonskan, som inte gillade "tonen" i interpellationen och lyckades förmå kommunfullmäktige att förbjuda att frågorna fick ställas! 
Nu igår kväll var det inte bara jag som blev upprörd över Lögnartssonskans försök att slippa svara på frågor utan jag fick också bra stöd Erik Arvidsson (oberoende) som gick upp i talarstolen i denna sak! Lögnartssonskan stod på sig och ville inte att interpellation skulle få ställas, men kommunfullmäktiges beslut blev ändå att den fick ställas och att den ska besvaras vid nästa kommunfullmäktigesammanträde som blir i slutet av november.
Vad som dock aldrig blev av igår kväll var den Allmänpolitiska debatten som fanns med på dagordningen, men som oturligt nog hade lagts sist i programmet och därför aldrig hanns med eftersom vi ledamöter hade varit för debattglada.  
Man kan väl också säga att det inte är så smart av kommunfullmäktige ordförande Jan Erici att alltid sätta in en massa långdragna informationer i ett tidigt skede av mötena. Dom viktigaste sakerna kommer då oftast sist när ledamöterna är trötta och i värsta fall hinns dom inte ens med, eftersom Stadshuset p g a larmanordningarna måste utrymmas vid halv elva på kvällen.
Om Du inte har gjort det så kan Du själv se och höra fullmäktigemötet igår genom att klicka här! Mötet börjar efter cirka tio minuter och efter ytterligare cirka en timme och fyrtio minuter blir det en halvtimmeslång kaffepaus. Det går lyckligtvis att klicka sig fram till lämpliga tidpunkter på skalan under bildrutan.

Vill Du kommentera, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar