Igår var det
Fettisdag. På riktigt och inte enligt Borgholm Energis feltryckta väggalmanacka
som vi har fick i våra brevlådor strax före nyår.
Och hur firar
man en sådan dag när man numera valt att leva sitt liv med LCHF-kost? När det man äter och dricker ska ha lägsta (L) möjliga innehåll av kolhydrater (C) och hög (H) fetthalt (F). Då en vanlig fettisdagsbulle,
fastlagsbulle, semla eller vad nu vill kalla det känns lika främmande som en
matsup för en godtemplare.
Jo man
ställer sig och försöker baka sin egen
fettisdagsbulle på andra
ingredienser än vetemjöl, som t ex kokosnötsmjöl (som har låg halt av
kolhydrater), går till den välsorterade hälsokostbutiken på Storgatan och
hittar ett substitut för florsocker samt mal ihop mandelmassa utan socker.
|
Min fastlagssbulle / fettisdagsbulle 2014 - i väntan på den varma mjölken |
|
Färdig att ätas |
När
resultatet är färdigt och jag ska avnjuta min hetvägg (som semlan kallas
när den är serverad i varm mjölk) med lite kanel strött ovanpå jämte det vita
pudret, så inser jag att jag nog saknar talang som bagare. I varje fall insåg
jag det igår.
Istället för
avnjutande av en god fastlagsbulle (serverad som den ska i varm mjölk) blev det
mer att med mycket tuggande få i sig en svampig, gummiliknande klimp med dominerande
smak av fibrer.
Mjölken underlättade
förstås att svälja dom hårda tjocka tuggorna. Den hör lyckligtvis till. Annars är jag
ingen storkonsument av mjölk, trots att jag bor i den enda kommun (tror jag) där
det finns fler kor än människor . Kan lika gott erkänna att den enda gång på
året som jag dricker mjölk är i den djupa tallriken till fettisdagsbullen.
Ska nog
aldrig mera baka fastlagsbulle själv, i vart fall inte med samma LCHF-recept.
Den ligger
fortfarande – femton timmar senare – som en klump i magen. Har fått dröja med dagens frukost.
Tyck nu inte synd om mig bara! Har mig själv att skylla som ibland inbillar mig att jag kan det mesta.
Vill Du kommentera, klicka här!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar