Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 16 mars 2014

Plus med dom anställdas pengar

Igår skrev Ölandsbladet om Miljonplus i Borgholm. Att den illa skötta ekonomin i Staden vid ruinens brant skulle gå med plus var ju inte direkt väntat, så därför var detta naturligtvis en fantastisk nyhet. 
Just det. Fantastisk! 
Så innan kommunalrådet går ut och slår sig för bröstet är det kanske bäst att hon har klart för sig att utan dom cirka nio miljonerna som kommit till kommunen som AFA-pengar så hade vår kommun faktiskt drabbats av likviditetsproblem. Så nära branten är vi. 
Tilläggas bör ju att AFA-pengarna är tillfälliga pengar som egentligen - åtminstone anser facket det - tillhör dom kommunanställda. Dom är tänkta som stöd till långtidssjukskrivna, men eftersom försäkringskassan numera för en politik som obarmhärtigt kastar långtidssjuka ut i arbetslivet eller snarare Fas 3, så finns det ju inte längre så många långtidssjukskrivna som AFA-pengarna behövs för. Därför har överskottet av dessa pengar överförts till kommunerna med den förmodade tanken att dom kan användas till dom kommunanställdas nytta, t ex till höjning av dom lägst avlönades löner eller till att allmänt förbättra arbetssituationen (vilket i Borgholms kommun med sin alarmerande höga sjukfrånvaro kanske kunde leda till att sjukfrånvaron minskade). 
Men nu är det tydligen så att kommunledningen tänker använda AFA-pengarna lite hur som helst som ett allmänt tillskott till kommunens ekonomi. 
Och hur tänker man då rädda kommunens bottenkörda ekonomi nästa år? Kan man ju fråga sig.

Vill Du kommentera, klicka här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar