Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

lördag 1 mars 2014

Totalt kokobäng!? Omöjlig som "kommunchef"!

Nu tillbaka till det som var det stora samtalsämnet i förra veckan och som man fortfarande talar - anställningen av Håkan Waxegård. 
Förra lördagen tog jag i min Oppositionsledare "Kommunen som gökbo" upp lite om denna rad av olyckliga anställningar av personer på viktiga poster som kommit att bli riktiga gökungar för kommunen. Vanligen har dom ledande politikerna i kommunen tillsammans "skött" dessa anställningar. Men nu hade dom - hör och häpna - lämnat över ansvaret till kommunalrådet Lisbeth Lennartssons välbetalda sällskapsdam Christina Madeling (med tjänstemannatiteln "kommunchef") att sköta anställningen av hela Ölands turiststrateg alldeles själv! 
Ni som lyssnade på direktsändningen från kommunfullmäktige i lördags kanske lade märke till att Ilko Corkovic (s), som är en av dom tre i kommunledningstrojkan, alldeles innan mötet började kom fram till mig och ville svära sig fri från tillsättningen av Waxegård! Han ville lägga hela ansvaret på Christina Madeling. Han skulle ta upp saken i kommunstyrelsens arbetsutskott nästa dag. 
Men Herre jäklar, låter man en tjänsteman sköta en så viktig sak helt och hållet på egen, då är man ju också ansvarig för hur denna sköter sitt uppdrag. Från flera tillfällen tidigare hade man ju faktiskt  erfarenhet av att kommunchefens omdöme inte alltid är vad det borde vara. Kan ju bara nämna vissa stora - totalt onödiga - advokaträkningar och hennes envishet med att försinka motioners behandling med sina onödiga tjänsteutlåtanden. 
Tidningsbilden på Håkan Waxegård och hans båda polare - som mest liknade några mafiosos - och tidningsartikeln om Waxegårds tidigare affärer, uppstartandet av en massa mystiska bolag, konkurserna och märkliga bisysslor gjorde faktiskt åtskilliga medborgare i vår kommun ärligt upprörda och undrande: Hur kunde man välja just honom av alla de många sökande? Den som gjorde ett sådant val måste ha noll koll eller vara totalt kokobäng i roten! 
Hela kommunledningen har naturligtvis ett delat ansvar för att Christina Madeling fått ett uppdrag som hon uppenbarligen inte haft omdöme nog för att kunna sköta på ett acceptabelt sätt! 
Tillfrågad rakt på sak av mig svarar Christina Madeling att hon var med under hela mötet på tisdagen men att ingen då hade tagit upp frågan om lämpligheten av tillsättningen av Waxegård eller att hon själv inte längre borde få ha hand om tjänstetillsättningar. Hon sade sig också alldeles själv ha beslutat om tillsättningen av Waxegård och beslutat om hans lön (42.000:- i månaden) och andra förmåner. Hon sade sig vara osäker på om det var före eller efter tillsättningsbeslutet som hon i samband med någon lunch kan ha nämnt för Lisbeth Lennartsson om Waxegårds existens i sammanhanget. Christina Madelings minne verkar inte vara det allra bästa, för hon kunde igår fredag inte minnas om mötet i tisdags var ett kommunstyrelsemöte eller ett möte med enbart arbetsutskottet. I det ena fallet med elva ledamöter och i det andra fallet med endast tre. 
Hon sa faktiskt att hon var tvungen att först titta i sina anteckningar för att kunna säga om det var ett kommunstyrelsemöte eller ett arbetsutskottsmöte. 
En kommunchef som inte kan skilja på det sitter tre andra personer eller hela elva runt sammanträdesbortde!!! Bingo!!!*
"Glömde" Ilko att ta upp saken vid trojkans möte i tisdags? Eller är han bara för snäll - eller mesig - i det sammanhanget? 
Om kommunen haft en politisk ledning med någorlunda stake så hade kommunchefen efter sitt uppvisade makalöst dåliga omdöme naturligtvis fått sparken!
*) Fotnot: Obs! Ironiskt menat!

Vill Du kommentera, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar