Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

lördag 1 mars 2014

    
Oppositionsledaren:






Förskolan i Södvik - nödvändig för hela norra Öland! 
Tur att det är valår!


En utmärkt insändare i Ölandsbladet i tisdags (Rädda förskolan i Södvik!) undertecknad Interimsstyrelsen Framtid Öland avslöjade vad kanske inte så många visste, att förskolan Gläntan i Södvik på grund av lokalbrist riskerar att bli nedlagd till hösten och vilka konsekvenser detta på sikt kan få för hela norra Öland. Eftersom det är valår i år - och en dold agenda hos utbildningschefen kan misstänkas - blev detta omedelbart politiskt sprängstoff. Samma dag lämnade Stenningepolitikern Mikael Almkvist (kd) in en motion om att använda den tomma skolan i Södvik för förskolans behov.
  
Dagen efter kom ett faktaspäckat mejl från oroliga föräldrar som tydligt visade hur barn och föräldrar alltifrån Föra i Södvik och faktiskt vända upp till Löttorp redan nu skulle påverkas om förskolan försvann från Södvik. Föräldrarna hade en månads tid diskuterat den uppkomna situation på Face-Book och hade nu samlat sig kring att antal olika förslag till lösningar för lokalfrågan.
  
I torsdags fick - hör och häpna - några representanter för föräldrarna vara med på utbildningsnämndens möte.
  
Bra jobbat av föräldrarna!

Det är ju förståeligt att föräldrar som bor ett stycke söder om Löttorp inte gärna vill åka extra dit upp och lämna och hämta sina barn om dom har sina arbeten nere i Borgholm eller kanske i Kalmar. Om förskolan i Södvik försvinner skulle dessa barn troligtvis få gå på dagis i Borgholm eller Köpingsvik istället, eftersom det då blir enklare att lämna och hämta dem där - istället för i Löttorp - på vägen till eller från arbetet.
  
Man kan ju i förlängningen se att dom barn från Föra, Persnäs och Källa etc som i förskolan fått kompisar i Borgholm eller Köpingsvik när dom sedan ska börja "riktiga" skolan heller vill gå med kompisarna där nere än uppe i Löttorp där dom kanske inte känner några. Och skolvalet är ju fritt, så elevunderlaget i Löttorp kommer isåfall med tiden att i stort sett begränsas till Löttorp och Bödaområdet och då kan det bli en tidsfråga hur länge Åkerboskolan kommer att få vara kvar.
Och utan Åkerboskolan kan vi nog lugnt säga godnatt till hela norra Öland. 
  
Man får i detta läge vara glad över att såväl Södviksskolan som hela den stora skoltomten finns kvar i kommunens ägo för att möjliggöra en bra lösning, och att det är valår så att politikerna för en gångs skull är lyhörda för hur medborgarna vill ha det!


-----------------------------------------------------------------------------------------

I förra veckan tog en tjänsteman på kommunens ekonomiavdelning ett föga genomtänkt beslut att låta ett fastlandsföretag ta över skolskjutsarna på Östra sidan och kring Köpingsvik från det lokala Tomasbuss som hittills har haft ansvaret. Katastrof för ett lokalt expanderade bussföretag, som också är viktigt för Silverlinjen och som investerat i nya bussar.

Folkstorm i sociala medier och i tidningarnas kommentarsfält.
Se till att ändra beslutet och se till att Tomasbuss får tillbaka dom båda skolskjutsdistrikten! Uppmanade jag på bloggen i onsdags i förra veckan.

Nu i veckan händer det ovanliga att Lisbeth Lennartsson tar tjänstemannen i örat och ändrar beslutet. Det hade hon nog inte gjort om det inte var för att det är valår i år.

Synd att det inte är valår varje år! Det borde det kanske vara!


Du kan kommentera om Du klickar här!
   
Vill Du läsa fler Oppositionsledare, klicka här!
     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar