Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

onsdag 5 mars 2014

Dåligt med säkerheten kring svenska pensionsfärdiga kärnkraftsverk

I morse tog sig ett 20-tal GreenPeace-aktivister in på OKG.s kärnkraftsområde vid Simpvarp utanför Oskarshamn för att visa att det var dags att "pensionera" de båda äldsta reaktorerna. Några av dem tog sig upp på taket på en av reaktorerna och lyckades hänga upp ett orange pensionskuvert i kolossalformat på väggen. 
Därmed kunde de påvisa hur lätt det skulle vara för en terroristgrupp att ta sig in på området och aptera en ödesdiger sprängladdning på en av reaktorerna. 
Skrämmande att säkerheten inte blivit bättre sedan början av nittiotalet, då jag själv deltog i några liknande aktioner på platsen, vilket är lyckligen preskriberat vid det här laget. Naturligtvis var vi inte ute efter att skada, men vi visade hur lätt det skulle vara för den som hade velat förorsaka skada. 
På Smålandskusten vid Kalmarsund mitt emot Byxelkrok står några "tickande atombomber" - för det är vad dessa kärnkraftsreaktorer egentligen är - och väntar på att förhoppningsvis ingenting ska hända. Det är framtiden som har facit. Något ruggigt kan det kännas.
Beredskapen hos vår kommun är i det närmaste noll för det scenario att vår kommun eller delar av den måste utrymmas efter en katastrof i Simpvarp. Det verkar tyvärr som att vår kommunledning inte tar saken på allvar! 
Tänk bara om dom som tog sig upp på reaktortaket i morse inte varit fredliga aktivister utan istället tungt laddade självmordsbombare! 
Vill Du läsa mer kan Du klicka här och hamna på en färsk artikel i Oskarshamnstidningens nätupplaga. Där finns också ett par videoklipp samt en bild på det enorma pensionskuvertet på reaktorväggen, bredvid vilket ett par hängande aktivister ser ut som små flugor. 
Vill Du kommentera, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar