Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

fredag 14 mars 2014

I spåkulan ett halvår före valet!


Idag är det exakt ett halvår fram till valet och jag har tagit mig friheten att låna samma kristallkula som Ölandsbladet använde sig av för en månad sedan. Då kunde tidningens valanalytiker utläsa följande prognos för kommunvalet i vår kommun den 14 september: Socialdemokraterna skulle få 11 av dom blivande 35 platserna i kommunfullmäktige. Moderaterna och centern skulle få vardera 7. Det nya Framtid Öland skulle få 3 platser, Sverigedemokraterna 2 och alla vi övriga fem partier var sin plats. Därtill skulle det bli stort kaos. 
Nu har jag putsat lite extra på kulan och så här en månad efter dom förra spådomarna framträder en tydligare och kanske lite förändrad bild:
Socialdemokraterna (S) gör ingen jätteskräll men behåller på ett ungefär sin nuvarande andel av väljarna. Det blir 9 platser i det nya något nedbantade kommunfullmäktige. Ilko Corkovic stod för något nytt i förra valet, men det gör han inte längre. Många tycker att han har varit lite för foglig mot centern. Så mycket nytt verkar socialdemokraterna inte ha att komma med för närvarande mer än att man kan få "låna en sosse". 
Moderaterna (M) har fått en uppfräschning med den nye "partiledaren" Marcel van Luijn som bloggar och skriver insändare och vågar stå för lite egna idéer. Men lurige räven Eddie Forsman och gammelstöten Jan Erici finns med i bakgrunden och är placerade på valbara platser till nya kommunfullmäktige. Spådomen 7 platser i det nya kommunfullmäktige står sig dock. 
Centerns (C) dåliga prognos på riksnivå slår igenom även på det kommunala. Ingen av dom båda huvudkandidaterna Stig Bertilsson och Lisbeth Lennartsson är längre särskilt gångbara som kommunalråd. Stig föranledde med sin period som kommunalråd centerns första valförlust i kommunens historia och fick då "stiga" åt sidan. Lisbeth gjorde en brakförlust i förra valet, då partiet tappade var tredje väljare i kommun och Lisbeth själv förlorade mer än hälften av sitt tidigare antal personliga kryss. I år lär det gå ännu värre efter allt schabbel med skolor och förskolor, Håkan Waxegård m m. Centern får nöja sig med 6 platser i det nya kommunfullmäktige och lär definitivt bli utan kommunalrådsposten.
Framtid Öland (FÖ) får 4 platser i det nya kommunfullmäktige. Nyhetens behag betyder en hel del och partiet lär dra till sig sådana väljare, som av någon anledning inte kan tänka sig att rösta på en valsedel där mitt namn finns med, men som ändå vill ha någon form av förändring.
Ölandspartiet (ÖP) har alltid blivit underskattat innan valen. Förra månaden var inget undantag. Dock står det nu i kristallkulan att nya Ölandspartiet faktiskt får 4 platser i det nya kommunfullmäktige. Folk har måhända märkt att jag har mer rätt än man tidigare insett och vill kanske se att kommunen drar bättre nytta av mitt kunnande (om jag nu får våga skryta lite). Därtill finns det nya krafter på G i vårt parti.
Sverigedemokraterna (SD) har väl inte så mycket att komma med på kommunal nivå i vår kommun men lär nog kunna få 2 platser av bara farten i vårt nya kommunfullmäktige.
Kristdemokraterna (KD) fick nog många "extraröster" i förra valet tack vare Sofie Jakobssons uppmärksammade utspel om att införa kommunala bordeller. Kul, tyckte nog en och annan som lade sin röst på henne. Emellertid har Sofie sedan dess förblivit väldigt tyst om den saken, så några " extraröster" på KD blir det nog inte denna gång. Dessutom lyckades nog Sofie med sitt utspel skrämma bort många av dom tidigare väljarna för gott. Partiet torde få nöja sig med 1 plats i nya kommunfullmäktige. 
Miljöpartiets (MP) uppåtläge på riksnivå påverkar nog inte så mycket i en kommun där bilen för många är ett nödvändigt måste och höjd bensinskatt inte är någon höjdare. Även om Maria Lindmark har synts och hörts en hel del i kommunfullmäktiges debatter under den här perioden så räcker det nog ändå inte till mer än 1 plats för hennes parti i nya kommunfullmäktige. 
Vänsterpartiet (V) har visserligen en bokstavstrogen skara väljare, men skulle det hänga på Ulf Lafveskans så skulle partiet åka ut ur kommunfullmäktige. Ölandsbladet har alldeles rätt i att han inte är någon röstmagnet. Dock ryktas det om ett byte på partiledarposten och isåfall borde V kunna rädda sin enda plats i kommunfullmäktige.
Folkpartiet (FP) är däremot ett parti som med bestämdhet torde åka ur Borgholms kommunfullmäktige vid valet i höst. Deras representant har inte gjort många pip ifrån sig under dom snart tilländagångna fyra åren och partiet lär nog inte bli saknat. 
Det ser ut att bli nio partier i Borgholms kommunfullmäktige efter valet i höst. Men kaos - varför det?

Vill Du kommentera, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar