Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

lördag 8 mars 2014

    
Oppositionsledaren:








Internationella kvinnodagen - en dag som behövs!


Idag är det den Internationella kvinnodagen.
  
I en värld där kvinnor kan behandlas så fruktansvärt illa som i t ex Afghanistan och Indien så finns det oändligt mycket att göra för jämställdhet mellan könen. Därför är denna dag viktig. 
  
Men nu är det inte bara i avlägsna länder som kvinnor nedvärderas.

I Konstnärsklubben i Stockholm får endast manliga konstnärer vara medlemmar. Nyligen hölls en stämma i klubben där ett förslag om att även tillåta kvinnligt medlemskap blev nedröstat med röstsiffrorna 89 - 30. Det säger väl en hel del.
  
Fortfarande är det så i vårt land att kvinnor genomsnittligt har mindre betalt än män för exakt samma arbete! Ett klart underbetyg för facket!
  
Och hur firar man Internationella kvinnodagen här på Öland?

Jo Ölandsbladet tar upp den i dagens ledarartikel och räknar upp alla kvinnor som blivit utsedda till Årets ölänning. En enda insändare med anledning av Internationella kvinnodagen finns i dagens tidning. Och i Gärdslösa prästgård ska det idag bli samtal om kvinnor - mellan två gubbar! 
  
Så nog behövs dagen även här!


Du kan kommentera om Du klickar här!
   
Vill Du läsa fler Oppositionsledare, klicka här!
     

2 kommentarer:

  1. Varför hacka på två så duktiga personer som Sven Ekberg och Per Ragnar och kalla dem för gubbar? Gubbe kan du vara själv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var inte min mening att "hacka" vare sig på Sven Ekberg - som för övrigt är en utmärkt samtalsledare, trevlig och avspänd i radioprogram som "Meny" (när det sändes från Kalmar) och "Sommartid" (som på sin tid direktsändes från Borgholm) och som konferencier vid Ölands Skördefest eller på Per Ragnar (även om han inte når upp till Svens nivå). Däremot hade det väl varit mer på sin plats att det varit KVINNOR som fått samtala om andra kvinnor (kvinnliga förebilder, vilket skulle vara temat i Gärdslösa prästgård) en dag som denna. Eller hur?

      Att jag råkade kalla Sven och skådespelaren Per Ragnar för "gubbar" var heller inte illa menat mot någon av dom. Ordet "gubbe" behöver inte vara negativt. Hörde häromdagen i ett språkprogram på radion att ordet kan härledas ur "god husbonde" och då är det ju något positivt. Både Sven och jag och Per Ragnar har ju passerat gubbstrecket för länge sedan men kan ju vara fullt aktiva för det! Vi har ingen anledning att skämmas över vår ålder. Det ska ingen behöva göra.

      Om Du inte skäms för Ditt namn kan Du ju sätta ut det nästa gång som Du kommenterar. Det är ju alltid trevligare.

      Radera