Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

lördag 29 mars 2014

    
Oppositionsledaren:
  





Att vända på den åldrande befolkningsutvecklingen är kommunens största utmaning!

År 2002, det år då Lisbeth Lennartsson blev kommunalråd i vår kommun, utgjorde andelen äldre (om vi med "äldre" räknar in alla som fyllt 65 år eller mer) 24,2 procent av befolkningen i Borgholms kommun. D v s nästan var fjärde invånare i kommunen var ålderspensionär. 
   
Vid senaste årsskifte var samma andel hela 32,2 procent av befolkningen! Vilket innebär att nu är var tredje av kommunens invånare ålderspensionär! 
  
Samtidigt minskar antalet invånare i kommunen oroväckande år från år. Kommunen har minskat med ungefär tusen invånare sedan Lisbeth Lennartssons tillträde och bara under år 2013 har kommunen blivit 149 invånare färre. Det betyder minskade skatteintäkter och - inte minst - minskat utjämningsbidrag för Borgholms kommun.
  
Under den Lennartssonska regeringstiden med en socialdemokrat och en moderat vid sin sida har dom yngre i en allt stridare ström lämnat vår kommun, många för aldrig återvända annat än på besök eller kanske som sommarölänningar. Medan "tremannaregeringen" mer eller mindre har suttit med armarna i kors.

Ska denna rulla-tummarna-politik få fortsätta med en c + s + m - ledning även efter valet - vilket Gud måtte förbjuda - så skulle snart varannan invånare i vår kommun vara pensionär och hur skulle det då gå med vår kommun om inte åt pipan?
    
På norra Öland har utvecklingen mot ett sådant skräckscenario gått ännu längre. Andelen invånare i Nordölands församling* som fyllt sextiofem var där vid senaste årsskifte hela 40,6 procent!!! Redan mer än fyra av tio!!!
    
Befolkningsutvecklingen är vår kommuns absolut allra största problem, men det verkar som om våra samregerande kommunalpolitiker inte har fattat detta. Istället för att ta tag i denna biten har dom satsat på turiststrateger, torgförsköningar och lyxupprustning av kommunalhus!

Alltmedan antalet och andelen invånare i arbetsför ålder har minskat lavinartat!
  
Vilka har man tänkt sig ska ta hand om de allt fler hjälpbehövande äldre i en framtid när flertalet invånare redan har fyllt sextiofem? Har någon av våra politiker tänkt så långt?
  
Det är dags att angripa detta stora problem med annat än att rulla tummarna! Se hur man har gjort i Norge med särskilda skattelättnader i avfolkningshotade nordnorska kommuner! Lägre kommunalskatt för dom som bosätter sig på norra Öland är en tanke som borde utvecklas till verklighet! Fria kommunala tomter och gratis bygglov för barnfamiljer som vill bygga och bo på norra Öland (pengar som utfaller efter tio års permanentbosättning) är ett annat förslag. Gratis bredband? Det behövs helt nya och drastiska grepp för att vända på befolkningsutvecklingen!
  
Lyckas vi vända på befolkningsutvecklingen på norra Öland så lyckas vi med detta även i resten av vår kommun!


*) Fotnot: Nordölands församling är en sammanslagning av det som tidigare var Persnäs,Källa, Högby och Böda församlingar

Du kan kommentera ledarartikeln om Du klickar här!
   
Vill Du läsa fler Oppositionsledare, klicka här!
   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar