Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

tisdag 31 mars 2015

Kanske en skitsak - men varför ska det behöva vara så längs huvudvägen så fort som man kommer norr om Borgholm?

Tidigare i år blev jag uppmnärksammad på att dom vanligtvis snuskiga toaletterna vid rastplatsen vid väg 136 vid Övra Vannborga stod tillbommade och att tillstannande besäkare istället förrättade sina "behov" på baksidan av toalettbyggnaderna. Folk i Alböketrakten var ganska upprörda över det här. 
Man undrade med rätta varför vägservicen skulle vara så här dålig norr om Borgholm, när det fungerade så mycket bättre på rastplatserna söder om Borgholm där toaletterna var öppna året runt. 
Jag kontaktade Jan-Olof Berg vid Trafikverket - som är den ansvarige tjänstemannen  för Trafikverkets rastplatser på Öland. Han påstod att rastplatsen vid Vannborga och den vid Långerum på norra Öland inte skulle vara någon rastplats ammat än under själva turistsäsongen. Så här års var dom bara parkeringsplatser och då behövde det inte finnas någon toalett där, och därför hölls dom låsta, menade han. 
Skitsnack från denne statlige tjänsteman i ordets rätta bemärkelse! 
På båda ställen står skyltar med texten Välkomna till rastplats Vannborga respektive Välkomna till rastplats Långerum. Väl synliga från vägen och året runt. Så är inte det rastplatser året runt utan "bara" parkeringsplatser, så är inte Trafikverket ett statligt verk utan bara en skyddad verkstad för dumskallar. 
Överst på skyltarna står det dessutom Trafikverket samt sitter Trafikverkets emblem, så att det behöver inte vara något tvivel om vems ansvaret är.                  
Jag uppmanade denne Jan-Olof Berg att bege sig över till Öland och titta på plats och se hur det förhöll sig i verkligheten och känna hur det luktade där folk hade förorenat bakom toalettbyggnaderna på grund av att dessa hölls stängda och tillbommade. Efter en vecka kom det ett mejl från samme Jan-Olof Berg som meddelade att han varit och besökt dessa platser som han fortfarande påstod "den här årstiden har statusen parkeringsplatser". Han hade noterat förekomsten av sopor som slängts där - vilket han påpekade var olagligtt att göra - och var till och med så fräck att han ville beskylla fastboende för att göra så.
"Någon noterbar förekomst av den art som luktar som ni påtalade kunde jag inte konstatera vid mitt  besök", skrev vidare denne tjänsteman som uppenbarligen inte tycks ha en aning om hur urin och avföring luktar. 
Inte heller tycks han förstå att om vägtrafikanter ser en rastplats med en toalett och av den anledningen stannar till där, så går dom med stor sannolikhet bakom toalettbyggnaden om denna skulle visa sig vara låst.
------------------------------------------------------------------------ 
På vägen till och från Löttorp idag passade jag på att med mobilkamerans hjälp samla in en del bildbevis. Här är några av dem:
Rastplats?  

Luktfritt i verkligheten?
Baksida på toalettbyggnad på Östra sidan om väg 136 vid Rastplats Vannborga

  
Begagnade toapapper utspridda av vinden vid föregående plats.
 Varför beskylla fastboende?

Bakom toalettbyggnaden på Rastplats Långerum
Nog är det skit att det ska se ut så här på Trafikverkets rastplatser så fort som man kommer norr om Borgholm, så det finns anledning att ta ett snack med Trafikverkets högste chef, generaldirektören.
Och det som ses på sista bilden är säkert inte hundskit!
Vill du kommentera, klicka här!

Inte särskilt roligt kommunstyrelsemöte idag

Särskilt roligt var inte kommunstyrelsemötet idag i bygdegården i Löttorp. Inga åhörare på plats förutom ersättare i kommunstyrelsen och ditkallade kommuntjänstemän. Tröttande genomgångar av tjänstemän som rabblade upp texter som redan stod på "filmduken". Många gäspningar. 
Men inom några dagar ska jag i vart fall ändå bjussa på en meny här för er som vill gå in och titta på något särskilt från mötet, i varje fall av det som jag har filmat idag. 
Utanför fönstren virvlade det under en stund snöflingor stora som barnahänder. 
Vill du kommentera, klicka här!

PAUS I SÄNDNINGEN TILL CIRKA 16.15. Välkommen åter sedan!

  
Klicka HÄR från och med kl. 13.00 idag tisdag så kan du följa dagens kommunstyrelsemöte i direktsändning från Löttorps bygdegård! 

söndag 29 mars 2015

Sädesärlan här!

Så till något roligare - nämligen de många vårtecken som är på G.
Idag (så tidigt som den 29 mars!!!) har jag sett en sädesärla (!) hoppa runt i parken mellan Tullgatan och Nettos parkering. Samt mängder av tofsvipor över sjömarkerna på östra sidan. Över Egby cirklade sjutton tranor i flera varv och bland hasselsnåren blommar blåsipporna för fullt. 
Till och med vitsippor är på G.
Vill Du kommentera, klicka r! 

Gripande radiodokumentär från nordligaste Öland

Lyssnade ni på den gripande dokumentären Mordbränderna på Öland av Lovisa Lamm Nordenskiöld som gick i Sveriges Radios P1 idag? 
Om inte så har ni möjlighet att lyssna på radioreprisen på lördag (påskafton) kl. 23.07 eller natten mot annandag påsk (vid midnatt) eller - vilket kanske är lite enklare - klicka HÄR och sedan på den vita startpilen mot blå botten som så småningom dyker upp överst till vänster så kan ni höra det när det passar er bäst. Radiodokumentären på 46 minuter och med många intervjuer från Byxelkrok lämnar nog ingen oberörd,
Vill du kommentera, klicka här! 

Kanske inte så stilla

Idag är det Palmsöndag, dagen som inleder Stilla veckan. 
Men särskilt stilla lär det kanske inte bli. På tisdag eftermiddag är det kommunstyrelsemöte i Löttorps bygdegård - öppet för allmänheten och som jag kommer att direktsända här via bloggen - och på lördag kväll blir det riktig rock´nroll med bl a The Cadillac Band och Little Gerhard i Källa bygdegård. Och som grädde på moset varnas för oväder, och det har redan börjat blåsa!  
Vill du kommentera, klicka här
 

.

Opinionsledaren:
   






Torgdemokrati


Läste i Ölandsbladet igår om stora förändringar som kommer att ske med Borgholms torg och som vi kommunmedborgare ska få var med och betala - oavsett vad vi själva tycker. Allt verkar vara förutbestämt på kommunal tjänstemannanivå och vare sig dom folkvalda politikerna eller medborgarna verkar ha haft någonting att säga till om. Vi kan bara "tycka" men inget mer. 
  
Är inte detta att skära med kniv i demokratins kärna?!
   
Torgen var något av heliga platser när demokratin föddes i antikens Grekland och har på något sätt förblivit centrala punkter ur ett demokratiskt perspektiv. Det är på torgen som medborgarna har kunnat säga sitt, inte inne i makthavarnas palats för därifrån har bara makten styrt. Och så är det fortfarande.
   
Det är på Tahrir-torget i Kairo, Zyntagma-torget i Aten och Majdan i Ukraina som folket har sagt ifrån. Och det var på Himmelska fridens torg i Peking som den begynnande demokratirörelsen för ett par årtionden sedan dränktes i blodbad. Torgen har hur som helst alltid varit den folkliga samlingspunkten. Dit kommer även politikerna när det drar ihop sig till val. Det är där som dom i första hand kan möta folket. 

Därför blir det så extra fel när inte medborgarna får vara med och bestämma hur torget ska se ut!
   
Så även när det gäller Borgholms torg. Där har borgholmsborna alltid haft åsikter, inte minst när det gäller nu pågående "torgförsköning". Den tidigare centerstyrda kommunledningen tyckte tydligen inte att medborgarna inte hade så mycket med den saken att göra, eftersom det hela skulle finansieras med ett Amerikaarv som kommunen fått tillgång till och därmed inte med skattemedel. Det demokratiska perspektivet på torgets utseende var inte något som den förra kommunledningen brydde sig om. Och inte heller verkade den sedan bry sig om det faktum att "amerikapengarna" inte skulle komma att räcka.
  
Vad säger den nya kommunledningen? Är det inte dags att lägga hela det fortsatta torgombyggnadsprojektet på is? Finns det inte mer angelägna investeringsobjekt i vår långsträckta kommun?
  
Det bör väl ändå också erkännas att "amerikapengarna" hade kunnat användas på ett bättre sätt när de enligt givarnas önskan skulle användas till minne av kvinnan som var född och uppvuxen i Persnäs? Vad hade hon gemensamt med diverse beläggning på torget i Borgholm? Hur ofta hade hon varit i Borgholm innan hon flyttade till Amerika? Var det inte Persnäs som varit hennes hembygd? 
   
Eftersom Persnäs på den tiden var en egen kommun, borde det inte vara där som "amerikapengarna" istället skulle hamna? Hade det inte varit mer rätt att investera pengarna i något lokalt i Persnäs, t ex i Södvik eller Sandvik? Varför inte som grundplåt till ett nytt äldreboende (typ "mellanboende") i Sandvik där givarnas namn kunde ingå i namnet?

Så en uppmaning till kommunledningen är att snabbt dra i nödbromsen för fortsättningen på torgprojektet och tänka till lite. Ska ytterligare pengar läggas på att "göra om" torget och angränsande gatumark i Borgholm än vad det redan har kostat, så måste det isåfall göras på ett sätt som Borgholmsborna verkligen ställer sig helhjärtat bakom!

Du kan kommentera den här ledarartikeln om Du klickar här!  

 Vill Du läsa fler av mina ledarartiklar, klicka här! 
                     

Sommartid sedan i natt

Tillhör ni den sorts människor som stället väckarklockan på väckning till strax före två på natten när det ska bli sommartid för att pliktskyldigast exakt klockan två vrida fram husets klockor en timme? Det gör inte jag, Och antagligen inte ni heller
Hade en skön sovmorgon idag och steg inte upp förrän för ungefär en timme sedan. Och då sköt jag fram visarna på köksuret från tre minuter i halv sju till tre minuter i halv åtta. Det är bäst att göra det medan man kommer ihåg det. Så att man sedan inte missar något som ska ske vid en viss angiven tidpunkt. Annars är ju klockan inte så viktig. 
Minns fortfarande en gång för länge sedan när jag i samband med en Polen-kryssning satt i godan ro i en hotellmatsal i Gdynia och genom fönstret plötsligt såg "våran" båt, som vi skulle åka tillbaka med, lägga ut för återfärd till Karlskrona. Hade missat att det hade blivit sommartid under natten och ingen hade sagt någonting om det. 
För mig var det ingen katastrof att bli kvar ytterligare en dag i Polen, men några medpassagerare var förtvivlade och började irra omkring efter flygbiljetter hem. 
För mig finns det större problem här i världen än sommartid, men jag vet någon som har sagt att den som avskaffar sommartiden ska få den personens röst i nästa val! Men den personen är inte lika morgonpigg som jag! 
Vill du kommentera, klicka här! 

lördag 28 mars 2015

Ört Auer lkväll

Ikväll är det dags för Ört Auer ("Släcktimmen") igen. Då släcker vi lyset kl 20.30 och visar att man bör och kan vara mer sparsamma med energianvändningen än vad vi vanligtvis är. Att vara aktsamma om jordens resurser och inte förbruka mer än som behövs är helt nödvändigt både för klimatets skull och för att jordens resurser inte än oändliga! Man behöver inte vara något snille för att inse detta.
Det här är en världsvid manifestation som blir större år från år! Och som får allt fler att tänka om och vara klokare - även i sin dagliga vardag!
Såg att något "ljushuvud" hade skrivit på FaceBook och förklarat sig inte ämna delat i årets manifestation med hänvisning till hur fel det blir när alla efter den timmen samtidigt tänder elen igen exakt klockan 21.30.
Men vad är det som säger att alla måste tända alla lampor och slå på alla TV-apparater och all annan belysning just då? För egen del tänker jag nog gå till kojs innan den släckta timmen är slut och dom som vill stanna uppe lite längre kan ju faktiskt fortsätta att ha det mysigt i stearinljusens sken! Man kan ju faktiskt också överleva utan att TV:n är igång! Våga prova!  
Och glöm inte att den officiella tiden skjuts framåt en timme inatt! Det kallas att det blir sommartid! Tycka vad man tycka vill!
Vill du kommentera, klicka här!
  

torsdag 26 mars 2015

Kommunal hemsida åter igång

Kommunens hemsida är nu åter igång. Det skedde bara några timmar efter att jag hade informerat kommunalrådet (som är ansvarig "krisledare"). Den öppnades således redan igår innan morgonen var över. Och det var ju bra.
Men ännu inte ett ord på den kommunala hemsidan om att den hade varit nedstängd och om anledningen därtill. 
Den "färskaste" nyheten på Borgholms kommuns hemsida är från 20 mars och handlar om en vattenläcka i Köpingsvik som då hade blivit lagad. 
Märkligt!
Vill du kommentera, klicka här

onsdag 25 mars 2015

Kommunens hemsida nedstängd!

Ända sedan igår kväll möts man - när man går in på vår kommuns hemsida - av ett besked från ett företag som heter City Network serverdrift & webbhotell om att "Sidan är tillfälligt nedstängd" och att innehavaren av sidan kan kontakta företaget för närmare information. En inte alltför djärv gissning är väl att det är någon räkning från webbhotellet som inte är betald. 
Borgholms kommun har en hel drös kamrerare på sin ekonomiavdelning och nog är det bra märkligt då om sånt här ska behöva inträffa! 
Har underrättat vårt flygande kommunalråd Ilko Corkovic som nu något att bita i direkt efter sin återkomst från Stockholm och så får vi väl hoppas att kommunens hemsida snart ska fungera igen!
Vill du kommentera, klicka här

Ilkos flygäventyr på väg mot Bromma och lite sensmoral

I måndags skulle vårt kommunalråd Ilko Corkovice resa till Stockholm för att vara med om ett konferensjippo i SKL:s (Sveriges Kommuner och Landsting) regi som kallas "Ordförandedagen" och som skulle vara igår. Därför steg han ombord på ett flygplan som skulle ta honom direkt till Bromma. Var det meningen. 
Men efter tio minuters färd genom luften slocknade en av flygplanets motorer och flygresan höll på att sluta i katastrof.  Med ond bråd död eller skador för livet för dom femtiotalet ombordvarande på flygplanet, tragedier för deras familjer och anhöriga och med ett hårt slag för vår kommun. 
Nu gick det lyckligtvis bra och flygplanet kunde vända och landa i Kalmar utan problem.  
Två sensmoraler kan vi dock dra av det hela:  
Den ena är att kommunalråd bör nog hålla sig hemma och inte resa på konferenser land och rike kring. Av Ilkos egna kommentarer till pressen efter flygincidenten att döma verkar det som att han själv nu har börjat inse detta. Dock drog han ändå samma dag iväg till Stockholm med bil istället.  
Den andra sensmoralen är att om man ska från Öland till Stockholm och vill säkert komma fram i rätt tid så ska man satsa på Silverlinjen och inget annat!
 Vill du kommentera, klicka här

söndag 22 mars 2015

Dricka vatten idag! Eller hur, Bylund?

Idag är det den Internationella vattendagen och - mycket riktigt - Ölands vattenråd uppmanar oss att dricka var sitt glas vatten dagen till ära. Samtidigt som vi ska tänka över hur vi hanterar vårt vatten! 
Dricka ett glas vatten, ja. Vartannat vatten har man ju hört ska vara bra. Och vatten är nog bra mycket nyttigare att dricka än MER! Eller hur, Lars Bylund? 
Vill du kommentera, klicka här! 

Grönköping snäppet före Borgholm

I vår systerkommun Grönköping har man kommit snäppet längre än i Borgholm och redan infört digitala folkomröstningar på sin hemsida. 
Tänk att det har gått dithän att Borgholms kommun har fått något att lära av Grönköping! 
Dock finns det naturligtvis viktigare saker än statyer som medborgarna i vår kommun borde få bli tillfrågade om. 
Följande är hämtat från senaste utgåvan av Grönköpings veckoblad:


BLIR VÄSKA STATY? 
Frågan delar staden!
Här glömde hr stadsrådet sin dyrbara portfölj!
Är det verkligen lämpligt att göra staty av den portföljliknande väska som hr stadsrådet Joel Eriksson (S) råkade glömma kvar å Skövdebussen i anslutning till ett regionalt samrådsmöte vid månadsskiftet? Se där den fråga som engagerat staden å sistone!
Debatten gäller, huruvida kommunen bör uppdraga åt hr bildhuggare Fidias Berglund att, mot skäligt arvode, framställa en storskalig staty av den nämnda väskan eller ej. Väskan innehöll, som redogjorts för i lokalupplagan, ett underbalanserat budgetförslag, vilket kan uppfattas som stötande av ekonomiskt sinnade medborgare.
Dylika medborgare (M) hävdar, att det är oetiskt att förstora en väskportfölj som innehåller ett dåligt budgetförslag, medan andra (S) menar, att en väska som huggs i sten blir en gedigen symbol för politisk beslutsförmåga och dito klokskap. Ytterligare en grupp debattörer anser, att kommunens politiker verkligen hugger i sten, om de tror, att en väskstaty kommer att inverka positivt å de egna opinionssiffrorna (GD).
Rösta!
Om förslaget går igenom kommer statyn troligen att placeras i Knisslingerondellen. I skrivande stund tycks det väga tämligen jämnt mellan ja- och nej-sidan i den aktuella frågan. Hr informationssekreterare V. Helmersson manar därför allmänheten att ingå på kommunens hemsida och rösta. 
-Oavsett vad du tycker, är din röst viktig. Därmed är dock inte sagt. att kommunstyrelsen uttryckligen lovat att följa ett eventuellt felaktigt omröstningsresultat, förtydligar hr Helmersson.
Enligt ett ännu icke bekräftat rykte föreligger ett kompromissförslag (FP), innebärande att den välkända Läspestatyn på Stora torget utrustas med en nyhuggen väska.

Vill du kommentera, klicka här!

.

Opinionsledaren:
   






Tankar på den inställda valdagen


Idag skulle det ha varit val till Sveriges riksdag. Jag brukar inte lägga mig i den svenska rikspolitiken, där jag vill stå helt neutral, men nu finns det anledning att peka på en tendens som är vanlig bland politiker även på kommunal nivå: Man vill inte bli störda av väljarna mer än nödvändigt! Det svenska politiska etablissemanget har ju i största möjliga samförstånd sett till att det hastigt påkomna extra riksdagsvalet inte blev av. Därmed har man sluppit ifrån valmöten och en massa andra möten med väljarna och har inte behövt lyssna så mycket på vad väljarna haft att säga.
  
Politikerna tycker ju att det liksom räcker med att möta väljarna vart fjärde år och däremellan kan medborgarna betraktas som omyndiga varelser som låtit alla beslut fyra år fram i tiden få ligga i politikernas händer utan folklig inblandning. 
   
Politikerna är således inte förtjusta i den demokratiska tanken att mellan varven låta medborgarna komma till tals i kommunala folkomröstningar i olika frågor. Dom vill ju själva bestämma och vill därför inte bli störda av hur medborgarna vill ha det.
   
Samtliga önskemål om kommunala folkomröstningar under årens lopp i vår kommun har röstats ned. Med ett enda undantag - den om kommunsammanslagning - men det var något som politikerna själva tog initiativet till som ett led i att kunna skapa en ännu större kommun att styra över. Den genomgående invändningen från politikerhåll mot att hålla kommunala folkomröstningar har brukat vara att det skulle "kosta för mycket". Så säger man däremot inte när det handlar om diverse konsulter, destinationsutvecklare, kommunvapen och loggor. Inte heller när det handlat om att höja sina politikerarvoden eller införa nya - då (men bara då) brukar det heta att "demokrati måste få kosta"!
   
Nu finns det möjligheter att via kommunens hemsida hålla folkomröstningar på internet, något som skulle innebära minimala kostnader eller inga alls. Då är invändningen plötsligt att alla inte har internet. Men är det inte bättre att den majoritet av medborgarna som klarar av att gå in på internet kan få säga sitt i en viss fråga via nätet än att ingen av våra medborgare får den möjligheten?
  
Senast vid förra kommunfullmäktigemötet blev ett förslag grundligt nedröstat om att låta varje kommunmedborgare kunna få en personlig kod att kunna använda vid rådgivande kommunala folkomröstningar på nätet!
  
När ska politikerna i vår kommun inse att demokrati betyder folkstyre och när ska vår kommun bli mogen för direktdemokrati? Hur länge ska politikerna lyckas spjärna emot?


Du kan kommentera den här ledarartikeln om Du klickar här!  

 Vill Du läsa fler av mina ledarartiklar, klicka här! 
                     

lördag 21 mars 2015

Inte nattasvart men visst kunde man se förmörkelsen

Inte blev det nattasvart på förmiddagen igår men man kunde i allafall skönja himlafenomenet igår bakom det gråmörka molntäcket. Strax före klockan elva blev det märkbart kallare för en stund.
Så här såg kunde det se ut igår förmiddags: 
Solförmörkelsen vid Löttorp
Foto: Jörgen Florbäck
Dom som såg solförmörkelsen allra bäst var nog dom som befann sig på Svalbard där den var total i tre minuter och där himlen - till skillnad från på Färöarna (där solförmörkelsen ju också var total) - var klar. På Svalbard höll det dock på att sluta illa för en grupp "solförmörkelseturister" som campade och var nära att sluta som isbjörnsmat.  
Vill du kommentera, klicka här!

fredag 20 mars 2015

När solen blir svart

När solen blir svart går jorden under. Men inte om den förmörkas av att månen kommer emellan en liten stund.   
Jag minns fortfarande hur jag som nioåring en sommardag i Köpingsvik upplevde den "totala" solförmörkelsen 1954. Det blev en grå dager fast det var mitt på dagen, fåglarna tystnade och genom sotade glas kunde man se hur solytan skymdes av månen. Fast helt mörkt blev det aldrig.   
Och helt mörkt blir det inte heller idag när solförmörkelsen har sin kulmen över Öland kl 10.56. För vår del blir solförmörkelsen partiell, d v s bara en del - även om det är det allra mesta - av solens yta skyms av månen. Men på Färöarna ute i Nordatlanten kommer solförmörkelsen att var total under drygt två minuter (cirka en kvart tidigare).   
En annan sak är förstås hur mycket av själva solförmörkelsen som man kommer att kunna se var man nu befinner sig. Det beror förstås på om himlen är klar eller ej. För solens och vindarnas ö är det dessvärre förutspått mulet väder och samma på Färöarna där det dessutom - som så ofta - ska regna. Det senare måste vara en besvikelse för dom cirka tio tusen turister från hela världen som dragit till det nordatlantiska öriket för att få uppleva den totala solförmörkelsen.  
När solen blir svart kommer veckan att ha sju torsdagar. 
Vill du kommentera, klicka här!

torsdag 19 mars 2015

Utan "Mer-smak"

I går eftermiddags blev jag stoppad av polis vid en trafikkontroll mellan Borgholm och Köpingsvik och fick den stora äran att blåsa i en påse för alkoholtest. 
Testet gav dock inget utslag, eftersom jag inte hade någon Mer-flaska med mig att halsa ur. Har liksom inte riktigt kommit till det stadiet.
Vill du kommentera, klicka här

Meny - med "Mer-smak"?

Meny från kommunfullmäktige i måndags den 16 mars 2015
Plocka och välj!

  • Kaffeapplåd (efter pausen med kaffe, smörgåsar och bakverk) - ½ minut 
 
Vill du avnjuta hela föreställningen på 2 ½ timme (kaffepausen bortklippt) klicka här!
Vill du kommentera, klicka här!
   

onsdag 18 mars 2015

Önskar Lisbeth lycka till

Lyckligen avgångna kommunalrådet Lisbeth Lennartsson har fått en ny födkrok som bingovärdinna i Lilla Horn, kunde vi läsa i förrgår i "Tomsäcken". 
Nu får hon åter vara i rampljuset och får ha allas uppmärksamhet på sig när hon ropar ut numren. Och hinner också ta andetag mellan utropen. 
Annars har ju hennes specialitet varit att låta orden flöda i en ständig svada utan att överhuvudtaget dra andan och utan att någon efteråt egentligen förstått vad hon har sagt. 
Det blir lite skillnad nu när hon bara ska ropa "Olof trea", "Gustaf sjua" och liknande tydliga korthuggenheter.
Alla som vinner i bingon får dock i fortsättningen räkna med att det är Lisbeth Lennartssons förtjänst och förlorar dom så är det givetvis den elake Per Lublins skuld. Ungefär som att allt som tidigare hände runt om i vår kommun och var bra var hennes förtjänst och att allt som hände som var dåligt var mitt fel.
  
Förmodligen gällde detta även väderleken.
  
På tal om klimat, så har vi faktiskt fått ett betydligt bättre klimat i kommunpolitiken efter att Lisbeth slutat och har kunnat få ett positivt samarbete över alla partigränser som bara inte var tänkbart på Lisbeths tid.
  
Nu får vi bara hoppas att det inte blir en massa bråk i bingolokalen utan att allt blir frid och fröjd!
  
Får önska LIsbeth lycka till på en plats där hon förhoppningsvis passar betydligt bättre än i kommunpolitiken!

Vill du kommentera, klicka här
   

Pinsam miss!

Pinsamt, pinsamt, vilken miss! Missade att aktivera en länk i föregående inlägg, så ni har kunnat klicka hur mycket som helst på "klicka HÄR" utan att det hänt något. Och någon Gun-Britt Nyborg kunde ni förstås inte höra.  
Har nu rättat till felet så att nu funkar länken - och här tar vi det rättat i repris: 
Klicka HÄR , sedan på blåvita startpilen överst vid texten FÖRMIDDAG I P4 KALMAR som dyker upp efter någon sekund och för därefter med musen den vita punkten på den vågräta placeringslinjen därunder åt höger till 27:04 och släpp där så börjar radioinslaget om Runstens skola och ni får höra vad Gun-Britt har att säga!
Nu blev det lite bättre, eller hur?
Vill du kommentera, klicka här

tisdag 17 mars 2015

Runstens skola åter en het nyhet i medierna

Idag hade gamle fine runstensbon Åke Person - som gick bort helt nyligen - annars kunnat saxa ett klipp med en glädjande nyhet till den fantastiska tidningsklippssamlingen om Runsten:
Klippt ur Barometern - men tyvärr inte av Åke

Och så här har det sett ut i Ölandsbladets webbtidning idag, där tidningens Michael Ståhl har skrivit:
Rev upp försäljning av skola
Runstens skola förblir i kommunens ägo. Nu ska förskolan in i bottenvåningen.
BORGHOLM/RUNSTEN 
 Sälja eller inte sälja? 
Sommaren 2013 fattade fullmäktige beslutet Borgholms att sälja Runstens skola till någon form av privat aktör för att sedan hyra in sig med förskolan efter Södvikskoncept                                                                                                           
Av olika/okända (välj vilket) anledningar förhalades försäljningen, den kom aldrig stånd. 
Nu – och efter en återremissrunda – rivs försäljningsbeslutet upp. Den nya planen är att kommunen själva går in och bygger om till förskolan samt säljer intilliggande fastigheter 
– Varför? Vi löser två problem samtidigt; det har gått två år med tom skola och nu kan vi ordna så barnen i Runsten får mycket bra lokaler för förskoleverksamhet. Vi måste komma till skott, argumenterade kommunalrådet Ilko Corkovic (S) under måndagens fullmäktigesammanträde. 
Den efterföljande debatten kändes igen från kommunstyrelsen. Moderaterna i form av Marcel van Luijn efterfrågade mer underlag, kritiserade Framtid Öland för inkonsekvens och ville inte bli beskylld för att ha försenat ärendet. 

– Vi vill ha utredning på vad det kostar, det finns inget att jämföra med, förklarade Marcel van Luijn och fick kritik av Ilko Corkovic: 
– Vi väljer att blicka framåt, dåtiden låter jag dig sköta – det gör du jättebra. 

Vilket fick moderatledaren att indignerat replikera: 
– Du behöver inte säga att vi blickar bakåt, det är lite lågt. Vi har olika sätt att titta framåt. 
Inte helt oväntat kom debatten även att handla om förskolan i Södvik och den av Centern hyllade ”sälja-hyra tillbaka-modellen”. 
– Vi har betalat 130 000 konor i dolda kostnader för Södvik och det är inte slut än, det är översvämning igen, kritiserade Ilko Corkovic och underkände än en gång Södviksmodellen och fick direkt mothugg av Stig Bertilsson (C):  
– En företagarfientlig inställning, en inställning som jag inte delar, ansåg denne och möttes av spridda gapskratt.Omröstningen blev ett första test av kvällens kanske mest spännande nyhet – det nyinköpta trådlösa voteringssystemet med allehanda finesser. Med tanke på fullmäktiges voteringsiver en till synes klok investering för 160 000 kronor och elddopet föll väl ut, blixtsnabbt stod det klart att försäljningen stoppats med voteringsresultatet 21 - 12. 

Beslutet applåderades från åhörarbänk, där vi bland annat såg Runstensprofilen Gun-Britt Nyborg. 
FAKTA
Mer om fullmäktige
  • 6 avsägelser av politiska uppdrag godkändes  
  • 7 medborgarförslag skickades vidare den kommunala beslutsgången
  • 25 ärenden avhandlades, däribland detaljplanen för ”Puttern” som godkändes                                       

Vid klockan halv elva i förmiddags hörde jag Runstensandans egen röst, Gun-Britt Nyborg, i ett minutlångt inslag i Kalmarradion.
Att denna kvinna skulle sluta vara engagerad - som nyligen antytts i Ölandsbladet - och istället "bli staty" är ju helt otänkbart. Det enda som Gun-Britt har gjort i den vägen är att lämna över ordförandeskapet i Runstens Intresseförening, men hon lär nog lik förbaskat kämpa vidare lika starkt för det som hon brinner för och antagligen också få som hon vill!
Klicka HÄR , sedan på blåvita startpilen överst vid texten FÖRMIDDAG I P4 KALMAR som dyker upp efter någon sekund och för därefter med musen den vita punkten på den vågräta placeringslinjen därunder åt höger till 27:04 och släpp där så börjar radioinslaget om Runstens skola och ni får höra vad Gun-Britt har att säga!
Vill du kommentera, klicka här!
 

Irlands dag går i grönt

Idag är det Sankt Patricks* dag, Irlands** nationaldag. Den firar irländarna bl a genom att iförda stora lustiga gröna höga hattar dansa på pubarna och häva i sig mängder med öl, helst specialbryggt grönt öl. Grön är ju deras färg.

Så skulle ni idag råka få se en grön varelse så är det förmodligen ingen marsian eller annan utomjording utan rätt och slätt en glad irländare!
 

*) Fotnot 1: 
Den Patrik som givit dagen dess namn var en missionär som verkade på Irland för snart 1600 år sedan, d v s 400 år innan en viss Ansgar gjorde  motsvarande i Norden. 
**) Fotnot 2: 
Irland är - precis som Öland - också en ö, bara aningen större. 

Vill du kommentera, klicka här

Trögt med demokratin och långsam behandling av motioner

Mindre bra gick det för tre andra av mina motioner som avgjordes igår:
  • dels en motion där jag föreslog införande av möjligheten till digitala rådgivande "folkomröstningar" i vår kommun, vilket lätt skulle kunna ske via datorn eller mobilen och där varje medborgare får ha en personlig kod för att kunna rösta. Det räcker inte med val vart fjärde år för att man ska kunna kalla det demokrati. Medborgarna måste även kunna påverka mellan valen!
  • dels en motion där jag ville påskynda beredningen av motioner genom att motioner skulle kunna beredas direkt utan först bli liggande hos någon tjänsteman ett halvår i avvaktan på att tjänstemannen ska anse sig ha tid att skriva ner ett tjänsteutlåtande 
  • samt dels en motion där jag föreslagit att motioner antingen ska leda till bifall eller avslag och aldrig till intetsägande "besvarande", d v s antingen ja eller nej och aldrig "jaså"!
Alla dessa tre motioner blev nedröstade och i voteringsprotokoll kommer den som så vill att så småningom kunna se hur var och en har röstat. Tror att jag ska börja lägga ut sådana protokoll här på bloggen. 
Har tidigare tipsat vårt nya kommunalråd Ilko Corkovic om ett företag som specialiserat sig på att hjälpa kommuner med att bygga upp medborgarpaneler, så att politikerna kan få en aning om vad medborgarna egentligen tycker i olika frågor. Verkar som om Ilko ännu inte ens har brytt sig om att prata med dem. Är det så farligt att få reda på vad medborgarna egentligen tycker i olika frågor?
Beträffande den långsamma hanteringen av motioner lovade Ilko under debatten någon sorts bot och bättring, hur han nu har tänkt sig det. Jag kommer att jaga på så att det inte bara blir ord. Det är inte rimligt att det ska behöva ta ett år eller mer för att få en motion till avgörande. Det borde inte behöva ta mer än på sin höjd några månader från att motionen väcks tills den är avgjord!   
Vill du kommentera, klicka här!

Rätt till heltid - på rätt väg!

Fick igår kommunfullmäktiges bifall till en motion som jag hoppas ska leda till rätt till heltid för alla kommunanställda som så vill samt möjlighet till deltid för dem som så hellre önskar. Har i motionen föreslagit att det genomförs en ekonomiska konsekvensbedömning, varefter kommunfullmäktige får ta ställning om heltidsanställning ska kunna erbjudas kommunens anställda som så önskar. 
En motion med i stort sett samma innehåll väcktes för ett par år sedan från socialdemokratiskt håll men avslogs med knappast möjliga marginal av kommunfullmäktiges dåvarande c- och m-dominerade majoritet. Eftersom motionen var bra och för att saken inte skulle bli något som sossarna skulle spara på som valfläsk till valet 2018, så tog jag skyndsamt upp förslaget som en egen motion och hoppades att det nya kommunfullmäktige - som skulle hinna tillträda innan motionen hunnit vandra den långsamma vägen upp på kommunfullmäktiges bord - skulle ha en bättre sammansättning med en mer välvillig inställning till heltidsanställningar. 
Så blev det också och därför är nu saken på rätt väg! 
Rätt till heltid innebär inte bara ett plus för dom deltidsanställda som vill gå upp till heltidstjänstgöring, det skulle också vara ett stort plus för omsorgen som är i behov av betydligt fler händer under betydligt längre tid av dygnet! Det skulle innebära mindre stress och en betydligt bättre omsorg!
Vill du kommentera, klicka här