Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

tisdag 31 mars 2015

Kanske en skitsak - men varför ska det behöva vara så längs huvudvägen så fort som man kommer norr om Borgholm?

Tidigare i år blev jag uppmnärksammad på att dom vanligtvis snuskiga toaletterna vid rastplatsen vid väg 136 vid Övra Vannborga stod tillbommade och att tillstannande besäkare istället förrättade sina "behov" på baksidan av toalettbyggnaderna. Folk i Alböketrakten var ganska upprörda över det här. 
Man undrade med rätta varför vägservicen skulle vara så här dålig norr om Borgholm, när det fungerade så mycket bättre på rastplatserna söder om Borgholm där toaletterna var öppna året runt. 
Jag kontaktade Jan-Olof Berg vid Trafikverket - som är den ansvarige tjänstemannen  för Trafikverkets rastplatser på Öland. Han påstod att rastplatsen vid Vannborga och den vid Långerum på norra Öland inte skulle vara någon rastplats ammat än under själva turistsäsongen. Så här års var dom bara parkeringsplatser och då behövde det inte finnas någon toalett där, och därför hölls dom låsta, menade han. 
Skitsnack från denne statlige tjänsteman i ordets rätta bemärkelse! 
På båda ställen står skyltar med texten Välkomna till rastplats Vannborga respektive Välkomna till rastplats Långerum. Väl synliga från vägen och året runt. Så är inte det rastplatser året runt utan "bara" parkeringsplatser, så är inte Trafikverket ett statligt verk utan bara en skyddad verkstad för dumskallar. 
Överst på skyltarna står det dessutom Trafikverket samt sitter Trafikverkets emblem, så att det behöver inte vara något tvivel om vems ansvaret är.                  
Jag uppmanade denne Jan-Olof Berg att bege sig över till Öland och titta på plats och se hur det förhöll sig i verkligheten och känna hur det luktade där folk hade förorenat bakom toalettbyggnaderna på grund av att dessa hölls stängda och tillbommade. Efter en vecka kom det ett mejl från samme Jan-Olof Berg som meddelade att han varit och besökt dessa platser som han fortfarande påstod "den här årstiden har statusen parkeringsplatser". Han hade noterat förekomsten av sopor som slängts där - vilket han påpekade var olagligtt att göra - och var till och med så fräck att han ville beskylla fastboende för att göra så.
"Någon noterbar förekomst av den art som luktar som ni påtalade kunde jag inte konstatera vid mitt  besök", skrev vidare denne tjänsteman som uppenbarligen inte tycks ha en aning om hur urin och avföring luktar. 
Inte heller tycks han förstå att om vägtrafikanter ser en rastplats med en toalett och av den anledningen stannar till där, så går dom med stor sannolikhet bakom toalettbyggnaden om denna skulle visa sig vara låst.
------------------------------------------------------------------------ 
På vägen till och från Löttorp idag passade jag på att med mobilkamerans hjälp samla in en del bildbevis. Här är några av dem:
Rastplats?  

Luktfritt i verkligheten?
Baksida på toalettbyggnad på Östra sidan om väg 136 vid Rastplats Vannborga

  
Begagnade toapapper utspridda av vinden vid föregående plats.
 Varför beskylla fastboende?

Bakom toalettbyggnaden på Rastplats Långerum
Nog är det skit att det ska se ut så här på Trafikverkets rastplatser så fort som man kommer norr om Borgholm, så det finns anledning att ta ett snack med Trafikverkets högste chef, generaldirektören.
Och det som ses på sista bilden är säkert inte hundskit!
Vill du kommentera, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar