Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

tisdag 17 mars 2015

Trögt med demokratin och långsam behandling av motioner

Mindre bra gick det för tre andra av mina motioner som avgjordes igår:
  • dels en motion där jag föreslog införande av möjligheten till digitala rådgivande "folkomröstningar" i vår kommun, vilket lätt skulle kunna ske via datorn eller mobilen och där varje medborgare får ha en personlig kod för att kunna rösta. Det räcker inte med val vart fjärde år för att man ska kunna kalla det demokrati. Medborgarna måste även kunna påverka mellan valen!
  • dels en motion där jag ville påskynda beredningen av motioner genom att motioner skulle kunna beredas direkt utan först bli liggande hos någon tjänsteman ett halvår i avvaktan på att tjänstemannen ska anse sig ha tid att skriva ner ett tjänsteutlåtande 
  • samt dels en motion där jag föreslagit att motioner antingen ska leda till bifall eller avslag och aldrig till intetsägande "besvarande", d v s antingen ja eller nej och aldrig "jaså"!
Alla dessa tre motioner blev nedröstade och i voteringsprotokoll kommer den som så vill att så småningom kunna se hur var och en har röstat. Tror att jag ska börja lägga ut sådana protokoll här på bloggen. 
Har tidigare tipsat vårt nya kommunalråd Ilko Corkovic om ett företag som specialiserat sig på att hjälpa kommuner med att bygga upp medborgarpaneler, så att politikerna kan få en aning om vad medborgarna egentligen tycker i olika frågor. Verkar som om Ilko ännu inte ens har brytt sig om att prata med dem. Är det så farligt att få reda på vad medborgarna egentligen tycker i olika frågor?
Beträffande den långsamma hanteringen av motioner lovade Ilko under debatten någon sorts bot och bättring, hur han nu har tänkt sig det. Jag kommer att jaga på så att det inte bara blir ord. Det är inte rimligt att det ska behöva ta ett år eller mer för att få en motion till avgörande. Det borde inte behöva ta mer än på sin höjd några månader från att motionen väcks tills den är avgjord!   
Vill du kommentera, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar