Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 8 mars 2015

.

Opinionsledaren:

Vems och vad slags rättsväsende?

 
På tisdag går tiden ut för åklagaren att gå vidare med rattfylleriåtalet mot Lars Bylund. Respekten för svensk rättsväsende kräver att han gör det och att han driver saken på ett bättre sätt än vad som gjordes i tingsrätten.
   
Så kallad "eftersupning" är ju faktiskt förbjuden och det hörs ju på bara namnet "rattfylleri" att det inte kan vara acceptabelt med alkohol bakom ratten. Har man missat det har man missat något väsentligt. Den allmänna meningen på Öland är nu att hade det varit en "vanlig" person hade det varit "andra bullar" och blivit fällande dom men att Bylund slapp undan med en konstruerad historia på grund av sin sociala ställning. I mina ögon är Bylund en tragisk figur med svåra problem och redan sedan tidigare katastrofal för kommunen i sin tjänsteutövning. Av utredningen framgår dessutom att Bylund nekat ta emot erbjuden hjälp för sina problem.
  
Träffade i helgen en person som bor i Oslo och som där hade läst om den kommunale topptjänstemannen i Borgholm på Öland som suttit bakom ratten i sin bil och halsat alkohol ur en MER-flaska mitt framför ögonen på en polispatrull och frikänts av det svenska rättsväsendet.
   
Lars Bylund har blivit en rolig historia i Norge och en pinsamhet både för vårt rättsvände och vår kommun.
   
Som Ölandsbladets chefredaktör Peter Boström skriver i en klockren ledarartikel i torsdagstidningen: Det borde vara till nytta för alla inblandade att åklagaren läser in sig ordentligt på målet och överklagar till hovrätten. Även för den berörde "topptjänstemannen".

Saken måste få en ny prövning och det är åklagarens förbaskade skyldighet att föra saken vidare upp i högre instans!
  
För rättsväsendet är väl inte till för att skydda samhällets höjdare på olika sätt och ha en särskild lagtolkning för dem och en annan för oss andra?
    
Vems eller vilkas och vad slags rättsväsende ska det vara?
 
                                                                                         
Du kan kommentera ledarartikeln om du klickar här!
 
Fler av mina ledare hittar du här!
      

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar