Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 22 mars 2015

.

Opinionsledaren:
   






Tankar på den inställda valdagen


Idag skulle det ha varit val till Sveriges riksdag. Jag brukar inte lägga mig i den svenska rikspolitiken, där jag vill stå helt neutral, men nu finns det anledning att peka på en tendens som är vanlig bland politiker även på kommunal nivå: Man vill inte bli störda av väljarna mer än nödvändigt! Det svenska politiska etablissemanget har ju i största möjliga samförstånd sett till att det hastigt påkomna extra riksdagsvalet inte blev av. Därmed har man sluppit ifrån valmöten och en massa andra möten med väljarna och har inte behövt lyssna så mycket på vad väljarna haft att säga.
  
Politikerna tycker ju att det liksom räcker med att möta väljarna vart fjärde år och däremellan kan medborgarna betraktas som omyndiga varelser som låtit alla beslut fyra år fram i tiden få ligga i politikernas händer utan folklig inblandning. 
   
Politikerna är således inte förtjusta i den demokratiska tanken att mellan varven låta medborgarna komma till tals i kommunala folkomröstningar i olika frågor. Dom vill ju själva bestämma och vill därför inte bli störda av hur medborgarna vill ha det.
   
Samtliga önskemål om kommunala folkomröstningar under årens lopp i vår kommun har röstats ned. Med ett enda undantag - den om kommunsammanslagning - men det var något som politikerna själva tog initiativet till som ett led i att kunna skapa en ännu större kommun att styra över. Den genomgående invändningen från politikerhåll mot att hålla kommunala folkomröstningar har brukat vara att det skulle "kosta för mycket". Så säger man däremot inte när det handlar om diverse konsulter, destinationsutvecklare, kommunvapen och loggor. Inte heller när det handlat om att höja sina politikerarvoden eller införa nya - då (men bara då) brukar det heta att "demokrati måste få kosta"!
   
Nu finns det möjligheter att via kommunens hemsida hålla folkomröstningar på internet, något som skulle innebära minimala kostnader eller inga alls. Då är invändningen plötsligt att alla inte har internet. Men är det inte bättre att den majoritet av medborgarna som klarar av att gå in på internet kan få säga sitt i en viss fråga via nätet än att ingen av våra medborgare får den möjligheten?
  
Senast vid förra kommunfullmäktigemötet blev ett förslag grundligt nedröstat om att låta varje kommunmedborgare kunna få en personlig kod att kunna använda vid rådgivande kommunala folkomröstningar på nätet!
  
När ska politikerna i vår kommun inse att demokrati betyder folkstyre och när ska vår kommun bli mogen för direktdemokrati? Hur länge ska politikerna lyckas spjärna emot?


Du kan kommentera den här ledarartikeln om Du klickar här!  

 Vill Du läsa fler av mina ledarartiklar, klicka här! 
                     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar