Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

tisdag 17 mars 2015

Gnölarmästaren van Luijn och voteringsapparaten

Igår var som redan nämnts premiär för voteringsapparaten i kommunfullmäktige. Den ska göra det smidigt att genomföra voteringar. Istället för att ledamöterna ska ropas upp var och en för att avge sin röst kan dom nu trycka samtidigt på knappar och resultatet kommer genast upp på en skärm över podiet - ungefär som i riksdagen.  
Samtidigt slipper man det inledande uppropet vid varje möte. Ledamöterna trycker istället bara på sin knappdosa och då registreras dom per automatik som närvarande. 
En tredje bra funktion med voteringsapparaten är att ledamöterna kan begära ordet genom att trycka på en knapp på sin knappdosa och deras namn dyker då upp på talarlistan på skärmen. Dom behöver inte längre sitta och vifta och hoppas på att ordföranden ska lägga märke till dem och ingen riskerar att bli förbigången.  
Naturligtvis utmärkte sig mästergnölaren - eller kanske kan han kallas gnölarmästaren - Marcel van Luijn genom att ta tillfället i akt och med knappen begära ordet bara för att se om hans namn var rättstavat. Det var det, så där hade han ingenting att gnöla om. 
Och givetvis var det just samme van Luijn som begärde den första voteringen med den nya apparaten. Det hade jag nästan kunnat slå vad om eftersom Runstens skola stod överst på listan i raddan av beslutsärenden och van Luinj tycks ha gett sig den på* att skolan ska säljas! Men lyckligtvis förlorade han ju med 21 - 12 när alla hade tryckt på sina knappar.
       *) Fotnot: Egentligen var det den nya kommunledningens mening att kommunfullmäktige redan i höstas skulle ha upphävt det tidigare försäljningsbeslutet, men Marcel van Luijn lyckades tillsammans med gnölarkompisen Stig Bertilsson (c) driva igenom en återremiss vid kommunfullmäktiges decembersammanträde och fördröja det hela fram till nu.
Vill du kommentera, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar