Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 1 mars 2015

.

Opinionsledaren:

Vems polis?

 
Den senaste idiotin i det statliga Myndighetssverige är att centralisera hela det svenska riket till ett enda polisdistrikt. Så långt har det alltså kunnat gå medan kommunala företrädare i polisstyrelserna runt om har suttit och sovit. Liksom så många kommunalråd som tyckt att det inte har varit deras bord - som t ex Lisbeth Lennartsson!
  
Men det är inte så förskräckligt länge sedan som polisverksamheten i huvudsak var en kommunal angelägenhet. Visst kunde man skratta åt fjärdingsmannen - som han kunde te sig i gamla Åsa-Nisse-filmer - men han hade god lokal kännedom, han var för det mesta närvarande och medborgarna kunde lätt nå honom när det behövdes. Han visste var buset fanns och brott kunde snabbt klaras upp istället för att försvinna långt ner i pappershögarna på ett polishögkvarter långt borta någonstans. Han stod för ett slags trygghet på landsbygden som dessvärre ofta saknas idag.
  
Det är bra att vårt nya kommunalråd Ilko Corkovic agerar nu när det föreligger hot om att polisstationen i Borgholm ska bli "semesterstängd" i sommar. Ett Öland fritt från poliser när de som bäst behövs, hur kan polisledningen överhuvudtaget komma på en så befängd tanke!?
Det är bra att vi nu har ett kommunalråd som inser att frågan om polisnärvaro inte längre kan viftas bort som något som "inte är kommunens sak".
  
Kanske dags för att delar av polisen kommunaliseras igen? Låt varje kommun få en summa pengar till polisverksamhet baserad på ett genomsnitt av hur många personer som vistas i kommunen under årets alla månader! Sedan blir det ett lokalt ansvar att se till medborgarna kan få den trygghet som det är samhällets uppgift att i bästa möjliga mån garantera. Då borde vi kunna ha en ständigt bemannad polisstation i centralorten kompletterad med närpolis på olika håll i kommunen!

Vi betalar alla olika former av statlig skatt för att ha en fungerande polis - oavsett var vi bor i landet! Då får inte polisen inskränkas till att bli storstadsområdenas polis! Den måste få bli medborgarnas polis, även här på Öland!
                                                                                         
Du kan kommentera ledarartikeln om du klickar här!

Fler av mina ledare hittar du här!
      

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar