Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 29 mars 2015

.

Opinionsledaren:
   






Torgdemokrati


Läste i Ölandsbladet igår om stora förändringar som kommer att ske med Borgholms torg och som vi kommunmedborgare ska få var med och betala - oavsett vad vi själva tycker. Allt verkar vara förutbestämt på kommunal tjänstemannanivå och vare sig dom folkvalda politikerna eller medborgarna verkar ha haft någonting att säga till om. Vi kan bara "tycka" men inget mer. 
  
Är inte detta att skära med kniv i demokratins kärna?!
   
Torgen var något av heliga platser när demokratin föddes i antikens Grekland och har på något sätt förblivit centrala punkter ur ett demokratiskt perspektiv. Det är på torgen som medborgarna har kunnat säga sitt, inte inne i makthavarnas palats för därifrån har bara makten styrt. Och så är det fortfarande.
   
Det är på Tahrir-torget i Kairo, Zyntagma-torget i Aten och Majdan i Ukraina som folket har sagt ifrån. Och det var på Himmelska fridens torg i Peking som den begynnande demokratirörelsen för ett par årtionden sedan dränktes i blodbad. Torgen har hur som helst alltid varit den folkliga samlingspunkten. Dit kommer även politikerna när det drar ihop sig till val. Det är där som dom i första hand kan möta folket. 

Därför blir det så extra fel när inte medborgarna får vara med och bestämma hur torget ska se ut!
   
Så även när det gäller Borgholms torg. Där har borgholmsborna alltid haft åsikter, inte minst när det gäller nu pågående "torgförsköning". Den tidigare centerstyrda kommunledningen tyckte tydligen inte att medborgarna inte hade så mycket med den saken att göra, eftersom det hela skulle finansieras med ett Amerikaarv som kommunen fått tillgång till och därmed inte med skattemedel. Det demokratiska perspektivet på torgets utseende var inte något som den förra kommunledningen brydde sig om. Och inte heller verkade den sedan bry sig om det faktum att "amerikapengarna" inte skulle komma att räcka.
  
Vad säger den nya kommunledningen? Är det inte dags att lägga hela det fortsatta torgombyggnadsprojektet på is? Finns det inte mer angelägna investeringsobjekt i vår långsträckta kommun?
  
Det bör väl ändå också erkännas att "amerikapengarna" hade kunnat användas på ett bättre sätt när de enligt givarnas önskan skulle användas till minne av kvinnan som var född och uppvuxen i Persnäs? Vad hade hon gemensamt med diverse beläggning på torget i Borgholm? Hur ofta hade hon varit i Borgholm innan hon flyttade till Amerika? Var det inte Persnäs som varit hennes hembygd? 
   
Eftersom Persnäs på den tiden var en egen kommun, borde det inte vara där som "amerikapengarna" istället skulle hamna? Hade det inte varit mer rätt att investera pengarna i något lokalt i Persnäs, t ex i Södvik eller Sandvik? Varför inte som grundplåt till ett nytt äldreboende (typ "mellanboende") i Sandvik där givarnas namn kunde ingå i namnet?

Så en uppmaning till kommunledningen är att snabbt dra i nödbromsen för fortsättningen på torgprojektet och tänka till lite. Ska ytterligare pengar läggas på att "göra om" torget och angränsande gatumark i Borgholm än vad det redan har kostat, så måste det isåfall göras på ett sätt som Borgholmsborna verkligen ställer sig helhjärtat bakom!

Du kan kommentera den här ledarartikeln om Du klickar här!  

 Vill Du läsa fler av mina ledarartiklar, klicka här! 
                     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar