Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

onsdag 7 oktober 2020

Birgittadagen och Brittsommar

Birgittadagen är väl liksom Kanelbullens dag  en av de mest kända dagarna i oktober månad, dock har Birgittadagen något längre anor bak i tiden än Kanelbullens dag som bara har tjugo år på nacken. 
Birgittadagen - alltid den sjunde oktober - firas till minne av att salig profetissan och författarinnan Birgitta Birgersdotter som just detta datum år 1391 - nästan tjugo år efter sin död i Rom - helgonförklarades av påven. 
Birgitta föddes för övrigt för nästan sjuhundra år sedan - i början på 1300-talet - och hann under sitt sjuttioåriga liv bl a skriva ner sina Himmelska uppenbarelser, vara rådgivare åt kung Magnus Eriksson , göra ett flertal olika pilgrimsresor (bl a till Det heliga landet) samt grunda en klosterorden i Vadstena. Hon har också fått ge namn åt Brittsommaren - de varma dagar som brukat infalla runt denna dag innan hösten på allvar tar vid.
Konstnären Hermann Rode verkade under senare delen av 1400-talet och början av 1500-talet - således hundra år efter motivet på bilden, Heliga Birgitta. Målningen återfinns på ett altarskåp i Sörmland. Foto från Wikipedia
En viss anknytning till Öland kan Den heliga Birgitta också ha genom berättelsen om att hon ”landsteg” vid Sikavarp på Östra sidan av ön under sin likfärd till Vadstena från Rom. Det påstås också att kapellet vid Sikavarp som än idag står kvar som ruin på Kapelludden i Bredsättra fått sitt namn efter henne, även om den historien inte står helt oemotsagd eftersom kapellet torde vara äldre än från 1300-talet. 
Låt oss konstatera att platsen ligger i den rätta kommunen på Öland! 
Och att 15 varmt i skuggan - som det är just nu - är helt okej som brittsommartemperatur.
Kommentarer




  Vill du se mina senaste inlägg, klicka R

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar