Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

fredag 30 oktober 2020

FYSISKT VÄRRE. Första delen i ett reportage på tre delar

- Vi vill ha fysisk närvaro, skrev kommunfullmäktiges ordförande (S).
Jojomänsan, det märks här på bilden från det beryktade mötet i förra veckan.  
Kommunfullmäktiges presidium med ordförande Eva-Lena Israelsson i mitten, första viceordförande Eva Wahlgren till höger och andre viceordförande Anders Nyholm till vänster. Men avstånd??? Närmare än så finns väl inget annat än grovhångel. Eller?
Anordnat i Folkets hus i Borgholm där det saknades teknisk möjlighet vara med på distans*: 
Mötet inleddes med tekniskt strul av något slag med presidiet - som på bilden - hängande över varandra och en dator. Delvis med viss assistans av den unge herr kommunsekreteraren Jonatan Wassberg.  
Ledamöterna behövde ju bara se presidiet uppe på podiet en liten stund för att glömma bort allt vad avstånd heter.   
Föredömliga?
Först tio minuter efter den utsatta tiden var allt klart och själva mötet kunde börja. 
Strulet handlade delvis om dom knappdosor som ledamöterna skulle använda vid uppropet för att svara ja med och som presidiet hade låtit dela ut. Hade förstås varit bättre med ett vanligt enkelt muntligt upprop då det kunde ha varit avklarat på en minut och då dom välanvända knappdosorna - som knappast var "spritade" - kan innebära smittrisk.
Först upp i talarstolen var kommunrevisorn Jan Hellroth (på sitt sjuttionde år) som vid tidigare fullmäktigemöten under coronavåren kunnat vara med på distans, men som nu av presidiet tvingats att vara med ”fysiskt”. Fem minuter stod han i talarstolen och gick igenom det material som redan var utskickat till ledamöterna. Som verkade måttligt intresserade.
Revisor talande inför föga  uppmärksamma åhörare

Därefter var det dags för Grabbarnas grabb som själv en gång utnämnt sig till "politikens Zlatan" - kommunalrådet Ilko Corkovic (S) - att äntra scenen för att tala om vem socialdemokraterna utsett till att tillträda på den lediga posten som ny ordförande i Valnämnden. Givetvis en grabb - något annat vore ju uteslutet i Grabbholms kommun. Kvinnlig eller annan motkandidat är otänkbart i denna sossestyrda unika kommun.  

 

Gammal man gör så gott han kan, när han med stadiga tag i ledstången segar sig upp för trappan till podiet och den väntande talarstolen ... 
 

... utan att begripa att han på det viset - genom att inte använda skyddshandske - med en svettig bar hand kan föra över coronavirus till hela ledstången ifall han själv - otänkbara tanke - skulle råka vara smittad. Vilket man faktiskt kan vara utan att veta om det!

 Om man verkligen önskar att kunna sprida lite virus, så kan man hålla tag i kanten på en talarstol där det finns det chans att även andra talare senare kommer att hålla sina händer!

 

Och så kan man korrigera mikronen utan plasthandske eller bara pilla lite på den om man vill.
Vem vill förresten tänka på småttigheter som att iaktta försiktighet och hindra smittspridning när stora saker är i görningen och man ska nämna namnet på sin tilltänkta kronprins?!
Som här syns väntande nedanför podiet på första bänkraden! 
- Vi socialdemokrater föreslår Joel Schäfer både som ledamot och även ordförande i valnämnden!

Denne Joel Schäfer valdes givetvis enhälligt av detta möte, där Ölandspartiets ledamöter - genom att inte få vara med på länk - medvetet hölls utanför. 

Den därmed nyvalde är sedan två år tillbaka ordförande i miljö- och byggnadsnämnden och dessutom med sina 41 år yngst i grabbgänget som leder kommunen. 

Att han nu överraskande blir ordförande i ytterligare en nämnd tyder med en inte alltför vild gissning på att det är honom som Ilko nu har bestämt sig för som sin efterträdare den dag han själv går vidare till tyngre uppdrag uppe i Stockholm.

 

FORTSÄTTNING FÖLJER!

 

*) Fotnot: Egentligen är det bra konstigt att det går att sitta Folkets hus i Borgholm och vara med på en operaföreställning på Metropolitan i New York, medan ledamöter i kommunfullmäktigtige inte kan vara med på distans på en fullmäktigeföreställning i samma Folkets hus i Borgholm. 
Politik är att vilja, sade salig statsminister Olof Palme (s), och då borde allt gå. Men vad göra där som hans sentida partivänner saknar viljan?
Kommentarer
Vill du se mina senaste inlägg, ”klicka  HÄR!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar