Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

måndag 26 oktober 2020

Som om coronan aldrig inträffat?

veckan som gick kunde man läsa och se i Ölandsbladet om hur vår kommunledning fortfarande vill samla våra utspridda äldreboenden i Borgholmsområdet till ett skisserat jättestort nybygge på Ekbackaområdet i Borgholm. Kommunalråden Ilko Corkovic (S) och Staffan Larsson (C) tävlade i att skryta om hur bra detta skulle.bli. 

Hur tänker dom kan man verkligen undra. Har dom ingenting lärt av coronautbrottet i våras och faran av att få in coronasmittan på äldreboenden? Och då särskilt om den kommer in på ett större äldreboende!


Det jag läste fick mig strax att sätta mig ned och skriva en insändare som kom med i bladet i lördags. Ni som inte har den eminenta lokaltidningen kan läsa insändaren här:


SLÄPP PRESTIGEN ILKO, STAFFAN OCH CARL OCH GÖR RÄTT MED ÄLDREBOENDEN ISTÄLLET!

   

Läser i bladet om hur kommunledningen slår sig för bröstet med den ”oerhört viktiga satsningen” som man fortfarande vill göra med ett sprillans nytt äldreboende på Ekbacka. Som man tänker ska ersätta alla nuvarande särskilda äldreboenden i Borgholm och Köpingsvik (Soldalen), och där de äldre ska föras samman i ett och samma byggnadskomplex med 80 platser fördelade på åtta avdelningar i två plan. Detta enligt idéer som växte fram innan någon ens hade hört talas om corona och covid-19 och pandemier inte var något som man ens tänkte på. 

   

Medan coronan har förändrat tänkesätten i resten av världen verkar tiden ha stått still hos vår kommunledning. Dom har tydligen inte fattat att man måste ta hänsyn till pandemier i fortsättningen och att sådana - trots all försiktighet - kan tränga sig in i äldreboenden och man därför fortsättningsvis inte kan klumpa ihop våra årsrika som samhället åtagit sig särskilt ansvar för till ett och samma boende där personalen kan springa mellan avdelningarna. Så har man tidigare tyckt vara praktiskt och bra, men efter coronan kommer det inte gå att tänka så längre.

    

Kommunledningen måste släppa prestigen och inse att koncentration av äldreboendena till ett väldigt nybygge på Ekbacka bygger på ett enormt feltänk som i nuläget får anses tillhöra historien och snarast bör begravas. 

   

Vi behöver decentraliserade särskilda äldreboenden till orter som Runsten och Rälla, såväl som till Borgholm och Köpingsvik och norra Öland. Och - med tanke på framtida pandemisituationer - inte alltför många som bor på vart och ett av dessa särskilda boenden.

     

Satsa på att rusta upp Soldalen istället för att avveckla det och sätt igång att planera nya äldreboenden på dom andra orterna. I Runsten är markfrågan redan löst, centralt och bra. Och glöm inte att vi även behöver kommunala trygghetsboenden, t ex på Solkattentomten vid Storgatan i Borgholm samt på andra centrala lägen i olika delar av kommunen! Utan att behöva vänta alltför länge!

 

Per Lublin

Oppositionen

  

Från min sida var insändaren inte bara sedvanlig polemik utan en allvarlig vädjan till kommunledningen att tänka efter.


Återstår att se om kommunledningen ska börja fundera eller om dom ska stövla vidare med sitt prestigefyllda projekt som om coronan aldrig hade inträffat?

Kommentarer
Vill du se mina senaste inlägg, ”klicka R

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar