Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

måndag 7 december 2020

Köp gårdagens tidning idag!

Om det är någon gång som ni ska köpa gårdagens tidning så är det idag - om ni inte redan har gjort det eller fått den på annat sätt. 
Den tidning det handlar om är förstås Dagens Nyheter med Greta Thunberg som gästande chefredaktör. Tidningen ska läsas, sparas, läsas om igen och bevaras för den eventuella eftervärlden som kommer att säga: Så rätt hon hade, varför lyssnade dom inte? Eller helst: Tack för att dom läste och lyssnade!  

Det här är fakta, ingen åsikt, står det på första sidan och breder man ut hela tidningen får man upp en bild  på en flera hundra meter djup jättekrater i de sibiriska skogarna, en sådan som det blir allt fler av i Sibirien där som permafrosten smält bort och markytan sjunkot ner. Ungefär som sprickor och håligheter i vägbanan i samband med att tjälen gick ur marken på våren på den tiden när vi fortfarande hade riktiga vintrar - fast i JÄTTEFORMAT!  

Sedan ska vi komma ihåg att under den sibiriska permafrosten ligger enorma mängder naturgas och trycker och väntar på att få komma loss och bubbla upp till ytan och ytterligare värma upp planetens atmosfär. Det är mycket som redan inledningsvis har  bidragit till uppvärmingen av atmosfären innan det har gått så långt som att permafrosten börjat påverkas - bland annat människans utsläpp av ”växthusgaser”. Lite uppvärmning låter ju inte så farligt, men det leder till torka, vattenbrist, skogsbränder, orkaner och översvämningar. Sjöar som torkar ut, mark som spricker upp, öknar som breder ut sig. Hungerkatastrofer och människor på flykt undan svältdöden. Och så till det här med permafrosten som kan göra att allt kan gå vidare av sig själv. 
Till detta kommer så smältande isar i Arktis och Antarktis som höjer havsnivåerna på ett hotfullt sätt.
Greta har en liten ledarartikel på sidan 2, där man kan invända emot att hon låter presentera sig som en "omyndig outbildad aktivist" som det är "helt obegripligt" att kan lämna över ansvaret för Sveriges största dagstidning till.  Greta Thunberg är sannerligen inte outbildning även om hon skolkat på fredagarna det sista året och nu tagit sig ett sabbatsår. Hon sitter på mer viktig kunskap än dom flesta. 
Läs och begrunda vad Greta skriver!
I övrigt är tidningen späckad med fakta och bilder från en verklighet som vi helst inte vill veta av, men som vi kanske ändå kunnat ana litet av. Och som kloka människor inser att vi också måste försöka göra något åt, inte imorgon utan redan nu! 
Det borde ju trots finnas allt kunna finnas en liten möjlighet för framtidens människor att kunna leva vidare på vår jord - om vi verkligen gör något nu! Innan det är för sent! 

Vill du se mina senaste inlägg, ”klicka " R  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar