Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 11 september 2011

Den elfte september


De flesta av oss minns säkert var vi befann oss idag för exakt tio år sedan och vad vi gjorde när vi fick höra om det då just hade hänt i New York, terrorattackerna med tre döda och som kom att omskaka världen.

Själv befann jag mig på kvällen den 11 september år 2001 ombord på en båt på väg från Oslo mot Köpenhamn och begrep mig inte på några svenska passagerare som klagade på att det inte fanns TV i baren. Dom hade tydligen hört något om kapade flygplan i New York eller vad det var innan dom steg ombord och därför ville dom se nyheter, men jag kunde inte ana mig till omfattningen av det hela, utan tänkte att flygplanskapningar händer ju lite varstans i världen, så varför inte i Amerika. Någon TV kom inte fram. Jag reflekterade nog inte mer över det och det tror jag inte att så många andra ombord gjorde heller.

När jag nästa morgon steg i land i Köpenhamn och upptäckte att det överallt flaggades på halv stång så var min första tanke att det någon medlem av det danska kungahuset hade dött.

Först när jag fick se rubrikerna i de danska aviserna förstod jag att det var något mer än bara flygplanskapning som hade skett i USA dagen innan. Först i tidningarna började jag förstå vidden av vad som hänt och förstod varför det flaggades på halv stång. Så naiv jag hade varit. Senare samma dag kunde jag se händelserna i TV med brinnande skyskrapor som rasade ihop och skrikande människor och människor som högt uppifrån kastade sig ut från skyskraporna mot en säker död. Och så om och om igen flygplanen som brakade rätt in i skyskraporna. Ohyggliga bilder som man inte glömmer och som vi nu tio år efteråt har fått se på nytt.

Hur minns Du den 11 september 2001 just när Du fick veta vad som hade hänt eller begrep Du lika lite som jag? Minns Du var Du befann Dig och vad Du gjorde just då? Mejla gärna och berätta!
Mejladress: per.lublin@gmail.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar