Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

fredag 16 september 2011

Stort Grattis Norra Öland!


Ett stort grattis även till norra Öland, sedan kommunfullmäktige nu beslutat att det ska till något extra för norra Öland. Detta genom att bifalla en motion från Christina Ateva, som hon ska ha all heder för och som innebär att det nu skall tillsättas en tillfällig beredning för landsbygdsutveckling på norra Öland!
"Tillfällig beredning" låter kanske inte så spännande men kan mycket väl bli det. En paelamentarisk grupp men en reprentant från varje parti dom tillsammans ska arbeta med en viss fråga, i det här fallet att försöka utveckla och blåsa nytt liv i norra Öland.
Många andra har redan ägnat krafter åt den uppgiften, men i det här fallet är det ovanliga att det är politiker som får chansen att jobba åt samma håll istället för att bara sitta och tjabba och angripa varandra om än det ena och än det andra.
Gruppen kommer inte ha någon beslutsrätt men kan återkomma med förslag till kommunfullmäktige som då förhoppningsvis kan vara väl förankrade i de olika partierna.
Ölandspartiet har i sitt valmanifest utropat ett JA till extraordinära åtgärder för norra Öland för att vända den negativa befolkningsutvecklingen! Så detta känns som en bra början.

Och med vad skulle vi då avse "Norra Öland"?
Christina hade i motionen avgränsat begreppet "Norra Öland" till allt som ligger norr om "Föralinjen" (d v s det märkliga "diket" vid Vässbylund som militären tänkte vattenfylla för att dela Öland i två delar ifall vi hade blivit angripna under andra världskriget).
Ölands Åkerbo kommun - som kanske då räknades som "norra Öland" - bestod på av Ölands fyra nordligaste socknar, d v s Böda, Högby. Källa och Persnäs. Medan man i Åkerbo härad på sin tid även räknade in Föra socken.
Kommunfullmäktige beslutade nu - efter ett långt anförande av Sune Axelsson - som fick stå oemotsagt - att till norra Öland skulle räknas "dom sju nordligaste socknarna". Således skall nu enligt kommunfullmäktiges beslut även Alböke och Löt ingå i begreppet.

Nu återstår bara att gruppen bildas och får sätta sig ned och jobba fram bra förslag som kan ge resultat

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar