Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 11 september 2011

Läkemedelskörkort, bra förslag som tydligen är känsligt!


Sedan några år tillbaka finns ju en möjlighet för alla medborgare i vår kommun att väcka så kallade medborgarförslag som kommunfullmäktige måste ta ställning till, och där förslagsställaren blir inbjuden att - om han eller hon vill - tala i fullmäktige den kvällen när saken ska avgöras.

För ett bra tag sedan väckte en medborgare - Ann Nilsson i Hörlösa, som tillika är centerpartist och ersättare i kommunfullmäktige - ett sådant medborgarförslag om att alla som nyanställs eller får vikariat inom vård och hemtjänst i vår kommun måste skaffa sig ett läkemedelskörkort som visar att de vet något om de mediciner som delas ut. Ann som själv arbetar inom detta område visste nog hur det kan gå till om personal inte har erforderliga kunskaper om medicinhantering.

Ett bra förslag kan det tyckas.

Nu i morgon måndag kväll ska saken avgöras av kommunfullmäktige. Ann Nilssons förslag har fätt stöd av både fack och flera partier som uttalat sig under ärendets gång. Dock inte av hennes eget parti, där högsta hönset Lisbeth Lennartsson, som egentligen är undersköterska - och har en dotter som är anställd av kommunen för att arbeta med äldre tydligen tycker att det här med krav på kompetens är ett känsligt ämne. Hon har lyckats få med sig en kommunstyrelsemajoritet på att rekommendera kommunfullmäktige att säga nej till förslaget, så utgången i kommunfullmäktige är oviss och omröstningen kan bli riktigt spännande.

Det är viktigt att dom som arbetar med våra äldre har de kunskaper som behövs och inte anställs bara för att dom räkar vara släkt med vissa politiker. Jag tänker stödja Ann Nilssons medborgarförslag imorgon kväll!

Vill Du se och höra debatten, så kan Du göra det "lajjv" antingen i stadshusets tingssal med fri entré eller hemma vid datorn webbsänt från kommunens hemsida. Eller så kan Du alltid lyssna på debatten i efterhand med en länk som jag lägger ut på min blogg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar