Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

fredag 16 september 2011

Mer om Köpingsvik


Från början var det byar som utsågs till Årets Ölandsby. Sedan blev det socknar, som t ex Föra och Gärdslösa och senast Södra Möckleby.
Nu har det blivit byar igen, och denna gång två byar. Inte illa! För Köpingsvik består egentligen av två byar, Solberga och Klinta. Samhället har vuxit upp på båda byarnas mark. Gränsen går någonstans mellan matvarubutiken och Kyrkallén.
Det ursprungliga samhället låg där redan på vikingatiden och var den viktigaste orten vid Kalmarsund. Sundet hette då naturligtvis något annat eftersom Kalmar inte fanns. Köping var en betydande handelsplats och här skedde stor export av sten och hästar. Viken passade de grundgående vikingaskeppen. När under medeltiden handeln gick över till djupgående koggar, så blev det problem för Köping på Öland. Handeln sökte sig nya vägar. När Öland inrättades som djurgård åt de svenska kungarna påden kungliga djurgården inrättning kom till på Öland på 1500-talet fanns inte mycket mer än kyrkan kvar av det samhälle som hade kallats Köping.
Vid landsvägen på gränsen mellan Solberga och Klinta byars marker låg dock efter denna tid en beryktad landsvägskrog som gick under namnet Gröndals krog. Med tiden växte det längs vägen på båda sidor av krogen upp ett litet samhälle, Gröndal.
När Borgholm-Böda järnväg kom till i början av 1900-talet drogs den rätt österut från Borgholm och kom då gå lite söder om Gröndal och järnvägstationen kom att hamna vid gården Tingsdal nära Solbergabyn. Järnvägsstationen fick därför heta Tingsdal. Där uppstod som ett eget litet stationssamhälle med handelsbod och telegrafstation. Posten inrymdes - som brukligt var när järnvägen kom till - i järnvägsstationen, så postadressen för hela området blev Tingsdal.
På 1940-talet tyckte den nytillträdde kyrkoherden Tage Berggren i Köping att det var besvärlig med all post som kom fel p g a att Tingstäde på Gotland och Tingsdal på Öland ofta förväxlades. Det här var ju före postnumrens tid och postadresserna var helt avgörande för var brev och paket skulle hamna. Kyrkoherden ville därför ha en annan postadress och  väl den som hittade på namnet Köpingsvik i denna veva. Tillresande hade börjat bada i Köpingsviken och där fanns redan Sinus badpaviljong på stranden och ett par pensionat, så det passade ju bra med ett namn på samhället som anknöt till viken. År 1947 ändrades stationsnamnet och postadressen till Köpingsvik och från det året blev Köpingsvik namnet på hela samhället (även det gamla Gröndal). Jag minns dock från min barndom att konditoriet (som ännu finns kvar och nyligen blivit ordentligt utbyggt) länge hette Gröndals konditori och många äldre ortsbor sade länge Gröndal när de talade om samhället. Dom kände sig som "gröndalsbor" och möjligen "köpingsbor" men inte inte "köpingsviksbor".
Nu är samhället genom massor av huvudsakligen fritidsbebyggelse sammanvuxet med både Kolstad, Ramsättra och Törneby. så kanske kan man säga att Köpingsvik ligger på många byars marker och inte bara två. Och genom Solberga sjömarker (där Björkviken ingår) är Köpingsvik nästan sammanvuxet med Borgholm.
Detta som en liten historik till det Köpingsvik som nu har blivit Årets Ölandsby.
Juryns motivering tog mer sikte på dagens Köpingsvik och framtiden. Den löd så här:
"Till Köpingsvik har människor velat komma i alla tider.
  
Det är en historisk plats.
  
Men det är också en plats där man blickar framåt.
  
Här finns många företagare med framåtanda och kreativitet. Här finns plats för nytänkande och framtidstro.
   
En livaktig företagarförening skapar jämte hembygdsföreningen förutsättningar för en levande bygd, året runt. I somras satsade man stort på Midsommarkalaset för att vända en negativ trend och göra Köpingsvik till en festplats för alla.
   
I Köpingsvik med närmaste omnejd finns både restauranger, förskola, skola, äldreboende, livsmedelsaffär, konditori, mack och ett innovativt jordbruk inklusive fisketurism. Sommartid blomstrar Köpingsvik och campingplatserna fylls med gäster. Att ett nytt hotell planeras i anslutning den vidunderliga sandstranden är därför helt i sin ordning. Runt om i Köpingsvik blommar också handeln upp under sommaren.
   
Men Köpingsvik är mer än en turistmagnet sommartid. Här finns liv, rörelse och sammanhållning året runt.
   
Därför anser juryn att Köpingsvik väl förtjänar titeln "Årets Ölandsby 2011"
Grattis Köpingsvik än en gång!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar