Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

fredag 16 september 2011

Det öländska strandskyddet


På Öland gäller en gräns på 300 meter för det allmänna strandskyddet. Länsstyrelsen vill nu veta vad kommunerna tycker om strandskyddsreglerna.
I Mörbylånga tycker kommunpolitikerna att trehundrametersgränsen är okey, men i Borgholm försöker byggnadschefen (numera titulerad samhällsbyggnadschef) Göran Borgö att gränsen på åtskilliga ställen istället borde vara bara 100 meter. Politikerna har till en början låtit sig övertygas av Borgö, men vid det öppna kommunstyrelsemötet i tisdags blev det plötsligt diskussion och frågan vad kommunen ska svara länsstyrelsen om strandskyddet går nu vidare till kommunfullmäktige (vilket inte var tänkt från början). Det ser ut att kunna bli en spännande debatt i kommunfullmäktige nästa gång. Som är den 17 oktober.
När vi ser hur det ser ut i det som tidigare var den natursköna Dovreviken och hur det ser ut vid stranden vid Björkviken så är det bara att konstatera att det är viktigt att få behålla 300-metersgränsen som den är. Öland blir knappast attraktivare av att ha ännu fler fritidsboende alldeles intill stränderna. För vi har ju sett att det är fritidsboende som dominerar där man har givit dispens från strandskyddet.
Arkitektritade fritidshus i all ära, men sånt behöver vi inte belamra den öländska kusten med!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar