Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

onsdag 28 september 2011

Skördefest året runt för avdankade politiker som inte uppnått pensionsålder


Skördefest för avsuttna kommunalråd tycks det vara året om, i vart fall om dom har suttit i tre mandatpeioder. Då får dom full kommunalrådspension tills dom blir sextiofem oavsett hur gamla eller unga dom är. Förutsatt att dom inte har några egna inkomster, för isåfall minskas pensionen med motsvarande beolpp. Och det är dom vanligtvis sluga nog att inte ha. Visserligen kan dom driva ett företag, t ex en konsultfirma, men då ser dom till att inte ta ut någon lön utan anställer t.ex frun som får ta ut en extra rejält tilltagen lön istället.

Sedan statsmakterna börjat jaga sjuka och arbetslösa så har medias fokus naturligt nog börjat riktas mot politiker och välavlönade tjänstemän inom statliga och kommunala förvaltningar. En som därvid råkat komma i skottgluggen är Emmabodas avdankade kommunalråd, Karl-Erik Nilsson, som efter tolv år (d.v.s. tre mandatperioder) som kommunalråd började lyfta kommunalrådspension knappt femtio år gammal! Du kan läsa om honom i Östran om Du klickar här!

Vad kommer Lisbeth Lennartsson i Borgholm att göra om hon efter nästa val förlorar sin kommunalrådspost (efter att då ha varit kommunalråd i tolv år)? Är det någon som på allvar tror att hon kommer återgå till sin tjänst som undersköterska och därmed halvera sin kommunalrådspension? Hon skulle rent ekonomiskt vinna på att inte göra ett smack! Ingen arbetslinje där inte! Inte när det gäller avdankade kommunalråd. Dom kan gå hemma och ha det bra och bli försörjda av oss andra medborgare även om dom bara är runt femtio.

Men eftersom mycket ofta vill ha mer, så kunde i vårt borgholmska fall det avgångna kommunalrådet vinna ännu mer på att starta en rörelse och låta vinsten av denna utbetalas i form av lön till hennes eventuelle man. Förutsatt att denne inte är av sol-och-vårar-typ som blåser henne på pengarna och drar vidare bland blommorna.

Det här systemet är naturligtvis helt otillständig. Jag är övertygad om att ett f.d. kommunalråd har betydligt lättare att få ett nytt hyggligt avlönat jobb än en vanlig medborgare som blivit friställd i motsvarande ålder.

Ska "arbetslinjen" tillåtas piska över vanliga arbetslösa, så ska den banne mig också gälla avdankade politiker. Dom bör också prövas mot den vanliga arbetsmarknaden tills dom har fyllt sextiofem.

Någon slags gräddhyllepension fram till sextiofemårsdagen finns det ingen anledning att politikerna ska kunna få. Det här måste vi ändra på!

1 kommentar:

  1. Jag har läst din blogg ett tag nu och kan för första gången hålla med dig fullt ut om det du skriver.
    Jag läste också artikeln om politikern som sitter med eget företag men inte plockar ut nån lön utan låter frugan sköta den biten så han kan få full ersättning genom sin politikerpension. Det är för jävligt!!
    Vissa sliter häcken av sig med sina företag i år utan att plocka ut nån vidare lön för att det inte finns pengar till det. Andra kan tydligen välja lite själva. Dom behöver ju inte.
    Skandal!!!

    SvaraRadera