Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

lördag 31 augusti 2013

Ännu ett arvode till politikerna föreslaget av politiker - där sparas det minsann inte!


Den så kallade Demokratiberedingen - vari ingår representanter från samtliga partier utom från Ölandspartiet - verkar ha missat sitt uppdrag, att effektivisera den kommunala organisationen och ge mer för pengarna utan att demokratin blir lidande.
 
Dom har nämligen föreslagit att kommunfullmäktigeledamöterna som hittills inte har fått något arvode för att dom suttit i kommunfullmäktige nu plötsligt ska få femhundra kronor vid varje fullmäktigesammanträde! 
Som det nu är så får dom nöja sig med dom goda smörgåsarna på  fullmäktigesammanträdena och dom generösa arvoden som dom i övrigt får när dom är med på nämnde- eller kommunstyrelsesammanträden. Skulle tro att samtliga kommunfullmäktigeledamöter (mig undantagen) sitter med i minst en kommunal styrelse eller nämnd och där utgår alltid ersättning efter mycket generösa regler vid varje sammanträde.
 
När det nu har idiotsparats inom alla områden och man av "sparsamhetsskäl" även slutat med webb-sändningar i kommunal regi så är det ofattbart hur man kan komma på att utöka kommunens kostnader med att införa nya arvoden.
 
Visserligen tänker man sig att minska antalet ledamöter från nuvarande 41 till 31 (så det blir mindre kostnader för kaffe och smörgås och för kilometerersättning till mötena) men ska medborgarna därutöver punga ut med 500:- till varje ledamot när dom sitter på kommunfullmäktigemöte och i flertalet fall inte säger så mycket som ett knäpp, så är det sannerligen ingen besparing.
 
Att ge trettio ledamöter 500 kronor var kostar femton tusen kronor per möte. Med elva möten per år (juli månad brukar vara mötesfri) så blir det en ny årlig kostnad på 165.000:-. I en kommun där det skulle sparas på allt och "vändas på var enda sten"!
 
Som nyblivet kommunalråd hävdade Lisbeth Lögnartsson på ett kommunfullmäktigesammanträde - i samband med att man införde ett nytt arvodessystem för kommunstyrelse och nämnder som ökade kommunens kostnader för arvoden med ungefär 50 % - att "demokrati måste få kosta".
 
Jag tillåter mig att tvivla på att det blir mer demokati för att man inför en särskild ersättning för kommunfullmäktiges sammanträden. 
Demokrati är något helt annat!
Vill Du kommentera, klicka här!

Dags att öppna dörrarna till bunkern och vädra ut!


ÖLANDSBLADET HADE I TORSDAGS en riktigt bra ledare med rubriken Kommunhuset har blivit en bunker och som handlade om att journalister inte längre kommer in i stadshuset som tidigare.
 
Så har det dock varit för allmänheten ända sedan det nyrenoverade Stadshuset återvigdes för några år sedan. Man kommer till receptionen och längre kommer man inte ifall man inte har stämt träff med någon i huset. Denne blir då uppringd från receptionen, varefter man efter klartecken i bästa fall blir insläppt. I annat fall kommer tjänstemannen ner och tar emot i receptionen.
 
Tidigare har allmänheten haft fritt tillträde till stadshuset, men det är väl för känsligt om folk utan vidare kan se vad dom har för sig därinne nu när det blivit glasväggar längs korridorerna till alla rummen. Man får ett intryck av att kommunledning och en del tjänstemän har väldigt mycket dölja!
 
Kommunens medborgare som äger Stadshuset och avlönar politiker och tjänstemän är alltså utestängda från att komma in i sitt eget hus utan att besöket har blivit godkänt i förväg av någon av deras anställda. Medborgarna ska alltså inte ha någon insyn i hur deras anställda sköter sitt arbete.
 
Det nya är att den stängda dörren nu även har drabbat journalisterna.
 
Vilket försvårar för - eller borde sporra lite extra till - grävande journalistik!
 
Instämmer till fullo i ledartikelns slutord: 
Öppna dörrarna, vädra ut och låt arbetsgivaren följa hur arbetet fortgår.
För arbetsgivaren, det är du och jag det!
 
 Vill Du läsa hela ledarartikeln, klicka här!

Vill Du kommentera, klicka här!

fredag 30 augusti 2013

Svalan och andra fåglar


En samlingsutställning med sju olika öländska konstnärer på temat fåglar pågår just nu på Galleri Svalan i Borgholm. Den är riktigt fin. Det här är sista helgen, så missa inte!  
Svalan ligger vägg i vägg med den gamla Borgholms-Biografen på Södra Långgatan, för er som mot förmodan ännu inte känner till det, och har öppet till klockan 16 t.o.m.söndag.
 
Att Svalan nu visar fåglar passar ju bra med hänsyn till galleriets namn.
 
Och i luften över Svalans tak svirrar i skrivande stund tornseglare, snarlika svalorna. Fortfarande. Trots att Strand hade sin bartömning för fyra veckor sedan så är sommaren uppenbarligen inte slut!
   
Vill Du kommentera, klicka här!

onsdag 28 augusti 2013

Mordåtal äntligen väckt och nu måste det få bli trygghet på norra Öland!


Idag har den mordmisstämkte 55-åringen från till slut åtalats för det senaste dubbelmordet på norra Öland. Mycket talar för att han är skyldig till två dubbelmord, även om han  har gått fri för det ena. Man får verkligen hoppas att åklagaren har mer kött på benen denna gång så att inte också detta mål slutar med ett frågetecken.  
Båda dubbelmorden måste klaras ut, så att folket på norra Öland slipper denna olust och oro. Men dömd ska ingen vara förrän dom har fallit. Därför avstår jag från att döma på förhand.
 
Men en sak är säker - i varje enligt mitt sätt att se - nämligen att den som verkligen befinns vara skyldig till dessa bestialiska mord ska ges en sådan påföljd så att han aldrig mer kommer ut, vare sig på permission eller villkorlig frigivning. Ett rätt utdömt livstidsstraff måste vara ett livstidsstraff. Här finns ingen anledning att "tycka synd om".
En läxa av det hela är att nu måste det åter bli stationär polisbemanning i Löttorp. För framtida trygghet på norra Öland!
  
Vill Du kommentera, klicka här!

Gubbdagis


Nu har Clas Olsson blivit högste chef för Arbetsförmedlingen. Ska det bli nytt "gubbdagis" där?
 
Många minns hur vuxna fullt begåvade femtiofem-plussare, som olyckligtvis förlorat sina jobb och inte lyckats få nya, tvingats in i en lokal full med en massa pinnstolar som dom ena dagen skulle måla gula, en annan dag måla gröna, en tredje dag måla röda etc, tills dom åter skulle måla stolarna gula o.s.v. Annars skulle dom bli av med sin a-kassa.
 
Det är inte bara makthavarna i Borgholms kommun som kan hitta på tokigheter!
   
Vill Du kommentera, klicka här!

måndag 26 augusti 2013

Frimodig kommenterar kommunfullmäktigemötet


Mycket pip för lite ull, sa Fan när han klippte grisen!

Vill Du kommentera, klicka här!

Meningslöst investerande i nya skollokaler som inte behövs


Som jag redan skrivit om i ett inlägg i tisdags under rubriken Dyr och onödig utbyggnad av Gärdslösa skola kan leda till nedläggning så beslutade kommunfullmäktige kvällen innan att skjuta till ytterligare tre miljoner för en onödig tillbyggnad av Gärdslösa. 
  
Detta har föranlett min femte och sista reservation för den kvällen:
  

RESERVATION mot kommunfullmäktiges beslut den 19 augusti år 2013beträffande medel till utbyggnad av Gärdslösa skola  
Den utbyggnad av Gärdslösa skola som under det senaste året brådstörtat och utan tillgängliga medel har planerats och påbörjats utan lagkraftvunnet beslut är synnerligen obehövlig.   
Den har påståtts motiverad med att alla Runstens drygt fyrtio elever skulle flyttas till Gärdslösa skola.   
Närmare trettio av detta fyrtiotal har istället valt att börja höstterminen i Gårdby skola och kan nu helt borträknas som elevunderlag i Gärdslösa. Av det tiotal elever som – när dom i våras trodd att skolan i Runsten var nedlagd – valde att börja i Gärdslösa istället har nu de flesta valt att få återgå till Runstens skola.  
Då finns det verkligen ingen anledning att i dagsläget bygga ut skolan i Gärdslösa för 40 nya elever.  
Risken är då istället att Gärdslösa skola p g a utbyggnaden får en kostnadsbelastning som kan leda till att en nedläggning snabbt kan bli aktualiserad, och det vill vi verkligen inte ska drabba Gärdslösa med omnejd.  
Per Lublin

I övrigt var det bara bara Peder Svensson (c) som reserverade sig mot det föga genomtänkta beslutet.
 

Vill Du kommentera, klicka här!

Trist att kommunen fortsätter att rea ut mark - som sedan blir fritidstomter - till diverse "Gert-Ovar"


Det färde beslutet från kommunfullmäktige i måndags för en vecka sedan som jag reserverade mig emot var antagandet av en ny markanvändningspolicy som befäster att kommunen mer eller mindre skänker bort mark till privata exploatörer och förlorar förmågan att styra vad som sedan ska hända med marken.
  
Jag ville att policyn skulle omarbetas så att kommunen står för mer av utvecklandet i egen regi och själv kan behålla intäkterna från markförsäljningen i alla led. Men så ville inte kommunfullmäktige utan godkände den av kommunstyrelsen föreslagna policyn som den såg ut.
  
Det blev en ganska utförlig reservation där jag skrev så här:
  

En kommuns markpolitik är av synnerlig vikt för dess utveckling.     
Att kommunens mark säkerställs för olika ändamål som t ex åretruntboende, arbetsplatser, rekreation o s v är ett kommunalt ansvar där medborgarna måste ges ett stort inflytande. Det förutsätter att marken behålls i kommunal ägo, i vart fall fram till att syftet är uppnått.   
Vi har under 2000-talet upplevt flera exempel på hur Borgholms kommun tappat greppet över utvecklingen genom att överlåta större markbitar till privata exploatörer och då tänker jag framförallt på Dovreviken och Björkviken (etapp III).   
Området Dovreviken var under cirka 50 års tid fram till millennieskiftet en populär stugby under namnet Blå Rör (uppkallat efter ett närbeläget bronsåldersröse) byggd och ägd av Borgholms stad (senare kommun) på kommunal mark med totalt sextio stugor som familjer hyrde veckovis under en förhållandevis lång säsong.   
Blå Rörs stugby gav intäkter åt kommunen och till kommunalägda ÖTAB (som skötte stuguthyrningen) och bidrog med intäkter till övriga näringslivet i Borgholm.   
Politikerna såg dock marken som användbar på annat sätt: Här skulle bli ett attraktivt åretruntbostadsområde för tillflyttande nya kommuninnevånare. En Gert-Ove dök upp och ville köpa marken för ett ringa antal miljoner och skulle då se till att området utvecklades på det sätt som politikerna ville. Marken var naturligtvis värd mycket mer, men när köpet väl blev genomfört och området fått sitt nya namn, Dovreviken, så blev utvecklingen där betydligt annorlunda än vad politikerna tänkt sig: Gert-Ove sålde tomter till dom som betalade snabbast och bäst och det blev till största delen fritidsboende som byggde upp den ena skrytigare fritidsvillan värre än den andra och för dom flesta framstår området idag som smaklöst anskrämligt. Få av husen är permanentbebodda. Det natursköna området med den fina badviken har dessutom blivit totalförstört för borgholmsborna. 
På liknande sätt har den återstående kommunägda marken vid Björkviken försålts till en privat entreprenör som tagit hem intäkterna från exploateringen av ömrådet som kallas Björkviken etapp III. Även där har de flesta tomterna gått båt till fritidshus, även där skrytsamt och anskrämligt byggt. Det hade naturligtvis varit bättre om kommunen själv hade exploaterat området och fått vinsten av tomtförsäljningen och kunnat sälja tomter till personer med avsikt att verkligen bo där permanent. 
Ett annat misstag gjorde kommunen genom att för en billig penning sälja mark bakom Köpings prästgård till en viss Gert-Ove som låtsades att där skulle bli ett område för permanentboende men som istället satte igång att sälja fritidstomter där.

Slutligen kan nämnas att f d Köping-gården i Köpingsvik med en mycket stor tomt såldes av Borgholms kommun för en (1) krona till en idrottsklubb som efter ett par år sålde den vidare fört vanligt marknadspris till en privatperson som efter ytterligare ett par år sålde fastigheten vidare till en viss Gert-Ove som hos kommunen hade försäkrat sig om att få riva byggnaden och stycka upp marken i ett antal mindre tomter och därmed kunna göra sig en hygglig förtjänst.  
 
Det får vara slut på den sortens hantering av kommunal egendom i Borgholms kommun. Kommunal mark ska kunna användas på ett väl planerat sätt, där eventuella intäkter vid tomtförsäljningar och upplåtelser kommer kommunen till godo och där kommunen kan påverka hur försålda tomter ska användas. Det är inte rimligt att centralt belägen attraktiv mark försätter att exploateras för fritidshusbebyggelse.Kommunen måste få kunna styra markanvändningen på ett bättre sätt.   
Jag reserverar jag mig därför emot den här beslutade markanvändningspolicyn som går stick i stäv mot hur det borde vara och fortsätter att mer eller mindre skänka bort kommunal mark till diverse Gert-Ovar som fortsätter att göra största möjliga vinst genom att exploatera och sälja ut marken som fritidstomter. Jag reserverar mig emot att den föreslagna policyn inte blev återremitterad för omarbetning och förbättring.  
Per Lublin

I övrigt var det bara Mp och V som reserverade sig.
Vill Du kommentera, klicka här!

Vem ska betala besöksnäringens kostnader? Kommunerna eller besöksnäringen själv?


Min tredje reservation gällde den strategi för den öländska besöksnäringen som en anlitad konsult (betald av kommunala skattemedel) förra året och som bl a resulterat i den omdiskuterade nya loggan.
  
Av någon obegriplig anledning har det dröjt ett helt år innan kommunfullmäktige fått ta ställning till det, men nu var det således dags. Ett i och för sig välskrivet dokument på en himla massa sidor men efter lusläsning ville jag ha ett viktigt tillägg: att kommunerna inte ska behöva stå för turistnäringens gemensamma kostnader. Men kommunfullmäktige valde dock att godkänna den framtagna strategin utan detta tillägg.
  
Fyra ledamöter, bl a Senad Mujcin (s), höll med mig vid omröstningen men ingen av dem reserverade sig emot beslutet. Bland dom sex som lade ner sina röster märktes bland andra Peder Svensson (c), Sune Axelsson (s), Peter Bengtsson (m) och Bertil Lundgren (mp). 

Märkligt nog deltog både Marcel van Luijn (m) och Sofie Jakobsson (kd) i omröstningen (och röstade emot mitt förslag) trots att dom är högst inblandade i besöksnäringen (med pensionat Hagaborg i Köpingsvik resp. Cafe´ Svea på Skäftekärr och Kalk i Löttorp) och således jäviga!
  
I min reservation skrev jag så här:
  

Besöksnäringen är av mycket stor vikt för Öland. Det är därför synnerligen angeläget att denna kan utvecklas på ett bra sätt. Det behövs därför en väl genomtänkt strategi för detta ändamål.  
Det finns däremot ingen anledning att detta ska finansieras med kommunala medel. 
Besöksnäringen på Öland omsätter årligen betydande summor pengar. Bara en ringa del av vinsten hamnar dock på Öland. Det mesta hamnar hos bolag som varken betalar skatt till Ölandskommunerna eller till Ölands kommunalförbund. 
Därför måste det vara besöksnäringen själv och inte kommunerna som ska stå för näringens samtliga gemensamma kostnader. 
Ingen annan näringsgren får sina gemensamma kostnader finansierade av de kommuner där verksamheten bedrivs. 
Jag reserverar mig därför mot kommunfullmäktiges beslut att inte bifalla mitt tilläggsyrkande beträffande finansieringen. 
Per Lublin

Vill Du kommentera, klicka här!

Utan kommunalskatt lär det nog bli tvångsförvaltning av Borgholms kommun


Min andra reservation gällde skattesatsen. 

Skattesatsen för 2013 har under sommaren blivit upphävd av förvaltningsrätten på grund av att ordföranden Jan Erici strulat till det genom att inte ens klarar av att genomföra en votering på rätt sätt. 

Nu beslutade man att ta om samma beslut igen, nämligen att ha samma skattesats för i år som man hade förra året. Emellertid hade jag föreslagit en differentierad skattesats beroende på tillgången till grundläggande kommunal service såsom skola i respektive socken. Därför reservade jag mig emot beslutet och så här har jag nu skrivit i min skriftliga motivering:

Folk på norra Öland har ofta hävdat att de borde ha samma rätt till kommunal service som dom som bor i centrala Borgholm eftersom som dom betalar lika hög kommunalskatt . Samma sak har nu hörts från östra sidan i samband med protester mot den senast aktuella skolnedläggelsen: Varför ska dom drabbas av sämre kommunal service där när dom betalar lika hög kommunalskatt där som man gör i kommunens centralort med omgivning? 
Sådana argument har politikerna sällan lyssnat på. Den kommunala servicen har blivit alltmer ojämnt fördelat geografiskt sett. Centralorten har fått allt mer av den gemensamma kakan. Orterna i kommunens ytterändar har fått allt mindre. Befolkningen uppe i den nordligaste änden satte för några år sedan i protest upp en skylt över väg 136 vid rondellen vid Böda Sand med texten: Här slutar kommunal service! I själva verket blir den kommunala servicen redan norr om Köpingsvik.Nu är det den sydligaste änden av kommunen som borgholmspolitikerna vill ta ifrån den kommunala servicen. 
Det är kanske dags att tänka annorlunda och göra kommunalskatten olika hög i olika delar av kommunen. 
Låt oss följa dom gamla sockengränserna och se hur den kommunala servicen är i respektive socken och sätta den kommunala skattesatsen därefter! Då kanske så småningom olika delar av kommunen kan bli mer jämställda beträffande den kommunala servicen, vilket naturligtvis vore önskvärt. 
En naturlig värdemätare på den kommunala servicen är förekomsten av grundskola i socknen. I ett första led borde kommunalskatten vara lägre, förslagsvis en skattekrona lägre, i de socknar där grundskola saknas.
På norra Öland skulle den då bli den kommunala skattesatsen vara en krona lägre i alla socknar utom Högby socken (där Åkerboskolan ligger). Så även i de socknar på östra sidan av kommunen som saknar grundskola.
 
En annan fråga som jag funderar lite över är om kommunfullmäktige nu alls kan fastställa någon skattesats för år 2013 eftersom ett sådant beslut måste tas senast i november månad året innan. Vad händer om beslutet skulle upphävas p g a att det är olagligt? Skulle kommunens medborgare slippa betala kommunalskatt för år 2013 och hur skulle detta isåfall påverka kommunens ekonomi? Går det isåfall att förvänta sig att svenska staten då tillskjuter resterande medel så att kommunen ka 
Blir vår misskötta kommun isåfall satt under tvångsförvaltning under resten av mandatperioden tills ett nytt kommunfullmäktige hunnit väljas som kan utse ny kommunstyrelse och nya nämnder som bättre kan ta ansvar? 
Jag ska fundera lite till. 
Per Lublin 
Och nu borde även kommunledningen få något att fundera över. Tvångsförvaltning kanske kan innebära att både kommunalråd och kommunstyrelse blir överflödiga 
Något års tvångsförvaltning kanske är det bästa för en vanstyrd kommun!

Vill Du kommentera, klicka här!

Ölänningar åt ölänningarna vid landstingsvalet!


Den första reservationen gällde ett antalet valkretsar i landstingsvalet. Ingen "kioskvältare" kanske men ändå. 
Öland har fram till nu utgjort en egen valkrets vid val till Kalmar läns landsting. Dessutom har det funnits fem andra valkretsar på den småländska sidan. Nu vill en del tydligen ändra på detta så att det bara ska vara två landstingsvalkretsar i Kalmar län. Södra valkretsen med bl a Kalmar, en del småländska kommuner och Öland och den norra valkretsen uppe kring Vimmerby och Västervik. 
Nu ville landstinget veta vad kommunerna i Kalmar län tycker om förslaget och det blev delade meningar i Borgholms kommunfullmäktige. Centerpartisterna (utom Peder Svensson, som avstod vid omröstningen), moderaterna, Mp och Fp röstade för förslaget om endast en norra och en södra valkrets  medan Öp, S och V röstade för att behålla de nuvarande sex valkretsarna där Öland utgör en egen.  
Vi förlorade vid omröstningen. S och V reserverade sig men har inte motiverat varför. Jag bad som ende ledamot att få lämna in en skriftlig reservation. 
Detta var nu bara om vår kommuns yttrande till landstinget. Sen får vi se vad landstinget bestämmer sig för. 
Så här skrev jag i min reservation:
 Det ter sig absurt att Öland inte skulle utgöra egen valkrets vid landstingsvalet. 
 Vilka ölänningar skulle vilja rösta på personer bosatta på Småland som sina företrädare i landstinget? !!! 
Om Öland inte längre får utgöra egen valkrets så kan man räkna med ett lägre öländskt valdeltagande i landstingsvalet, och det är knappast något bra. 
Därför reserverar jag mig emot kommunfullmäktiges yttrande och avser att inkomma  med eget yttrande till landstinget.  
Per Lublin
Vill Du kommentera, klicka här!

Att utgöra ensam opposition i Borgholms kommunfullmäktige



En solig söndagsmorgon med svanfamilj i Strömmen vid Sunnanö
Efter en avkopplande helg i gott och glatt sällskap med underbart väder och med härlig naturmiljö inpå sig är det dags att återvända till den kommunalgrå vardagen. 

Var tvungen att tidigt i morse skriva rent och mejla in mina fem skriftliga reservationer innan protokollet från senaste kommunfullmäktigemötet skulle justeras.
  
Så är det att utgöra den enda oppositionen i kommunfullmäktige. Alla andra tycker ju nästan likadant, och när jag nu har tyckt olika mot kommunledningen i några ärenden som det skulle beslutas om, så är det ju bra att förklara varför.
  
Så jag gör det också här på bloggen senare idag.


Vill Du kommentera, klicka här!

lördag 24 augusti 2013

Kanske dags för vissa att börja fundera? I övrigt - ha en trevlig helg!


Efter att nästan trettio av dom fyrtiotalet Runstenselever nu har gått en vecka i Gårdby skola, så kan ju politikerna börja fråga sig om det "bara var tomma hot" som Christina Ateva (cp) påstod och vad detta på sikt kommer kosta Borgholms kommun i skolpengar till Mörbylånga.
Det går fortfarande att ge avkall på prestigen och slutgiltigt bestämma sig för att behålla båda våra skolor på Östra sidan, tänk på det! 
Med detta kommer jag att bespara er från ytterligare funderingar idag. Själv är jag nämligen på väg till Sunnanö för att äta kräftor, mitt andra kräftkalas för i år, så nu kopplar jag av från bloggen till på måndag. 
Ha en trevlig helg!

  

Tack Albert Engström! 
Vilken jäkla tur att förbudsivrarna förlorade folkomröstningen den gången för länge sedan!!!

Vill Du kommentera, klicka här!

fredag 23 augusti 2013

Positivt på skolmatsfronten


Allt är nu inte skit med vad som händer inom det kommunala i Borgholms kommun även om politikerna gör vad de kan för att det ska gå åt pepparn med det mesta.
 
I Rälla skola har man - som det gått att läsa om i vår lokalpress - satt igång med att laga mat från grunden i skolans kök. Kökspersonalen Ella Andersson har utökats med kockarna Anders Lindgren (från Hamnkrogen i Stora Rör) och Henrik Magnusson och nu ska man i större utsträckning ta in lokala råvaror och försöka följa kommunens ambitiösa matpolicy. Stödpengar utifrån finns med i bilden initialt.
  
Även barnen ska engageras i det hela.
 
Det här är betydligt bättre än som politikerna först hade tänkt, att skicka maten färdiglagad till Rällaskolan från Viktoriaskolan. För att inte bara tänka hemska tanke att den skulle komma åkande från Västerås!
 
För Ölandspartiet känns det förstås extra bra efterson vi har varit drivande i matfrågan. Som första punkt i vårt valmanifest inför senaste val hade vi satt:

JA till god närproducerad mat lagad från grunden vid kommunens skolor och äldreboenden.

Nu får vi hoppas att ett positivt resultat från Rälla sprider sig över hela kommunen, åtminstone där skolor och äldreboenden finns kvar!
 

 
Vill Du kommentera, klicka här!

onsdag 21 augusti 2013

Veteranbilarna ger extra drag till Borgholms torg


Måste ge en eloge till våra veteranbilsfantaster för att dom  varje onsdag sedan midsommar har visat upp sina fina ekipage på torget i Borgholm. Ikväll var det tyvärr sista gången för denna sommar. 
Dom ska ha en extra ros för att dom hållit på så länge - t o m en vecka länge än Uffe Olssons populära onsdagskvällsunderhållning på torgets stora scen - och hjälpt till att förlänga besökssäsongen i augusti. 
Tut på er!
Vill Du kommentera, klicka här!

En liten konstrecension


På Galleri Stallet vid Borgholms stadsmuseum (Forngården) i separat byggnad (med fri entré) visas för närvarande en utställning med kommunpolitikers och kommunanställdas tavlor och andra konstalster. 
Utsällningskommissarie är Krister Kronzell, till vardags personalchef hos Borgholms kommun. 
Dom politiker som bidrar med "konstverk" sitter alla i kommunledningen. Ingen från Oppositionen har inbjudits att få vara med. Krister Kronzell måste ju tro att vi aldrig gör några bra. Och det känns ju bra eftersom kommunledningen gör desto fler. 
Rent konstnärligt är det väl bara Ilko Corkovic´ (s) tavla som med tvekan kan godkännas. Den verkar återspegla Ilkos strävan att Öland ska bli en del av Kalmar med omnejd. Kalmarsund är nästan utraderat och man kan se högbrodelen av Ölandsbron gå över något som närmast liknar ett smalt dike. Röda människor beger sig från smålandssidan för att invadera Öland. Vid vägkanten på Ölandssidan sitter en hopsjunken människa och ser ut som om hon tigger, det måste väl föreställa fattiga Borgholms kommun?

Eddie Forsmans (m) tavla ser ut som om den försöker återge hans minnesbild av när han kröp hem på alla fyra från det senaste kalaset, var det någon i lokalen som sa. 

Beträffande Lisbeth Lögnartssons (cp) tavla så var det en dam som sa: 
" - Jag vill inte säga vad det ser ut som att den föreställer. Det verkar vara något som hon saknat!." 

Jag säger inget mer än att ett litet barn hade målat bättre. Men hon är ju i mångt och mycket en barnunge som måste ha som vill, oavsett vad vuxna tycker.
Lögnartssonskans kommunanställda sällskapsdam Christina Madeling hade målat ett par händer som närmast påminner om ett par kräftklor. 

Bortsett från kommunledningens så var de flesta av konstverken riktigt bra. Vilken av de kommunanställda som gjort de allra bästa är jag dock på grund av jäv förhindra att säga, men jag kan avslöja så mycket att här rör det sig faktiskt inte om tavlor. 




 Imorgon är sista dagen som utställningen är öppen (mellan kl. 11 och 16) så det kan vara värt att göra ett besök. På den konst  som är till salu så är priserna jämförelsevis låga. 
Fotografier: Per Lublin 2013-08-21 
         
Vill Du kommentera, klicka här!

Upprörande av socialförvaltningen!


I senaste numret i Ölandsbladet finns en insändare som verkligen har gjort mig upprörd. Det är ju fruktansvärd om kommunens tjänstemän försöker tvinga våra äldre att låta dem sälja deras hus för att kunna plocka ut dryga hyrespengar för boenden där dom inte ens vill bo.
Man kan ju undra om prusseluskorna är ute efter att själva få överta deras hus för en billig penning.
Jag bli rasande när jag läser sånt här.
Läs och begrunda själva! Här är insändaren:
"Det är inte mitt bord"
Kära läsare! Du kanske inte alls känner igen dig i den här situationen. Då beror det säkert på att du är tryggt förankrad i ett socialt nätverk och inte kan föreställa dig att du blir ombedd att skriva på ett papper där du överlämnar till kommunen att sälja ditt hem för att kunna betala högsta möjliga vårdavgift på lasarettet. Men det beror säkert också på att man på socialkontoret, där man har agerat på detta egenmäktiga sätt, ännu inte tagit till sig tanken om människors lika rätt och lika värde, varken i ord eller handling.
Kära socialarbetare på socialkontoret! För en utomstående ger ni lätt intrycket av att vara en grupp förvirrade människor. Den stående repliken hos er är: ”Det är inte mitt bord”.  Så slussas man från den ene till den andre och får aldrig de svar man efterfrågar. Efteråt är man helt utmattad. Jag var naiv nog att tro att ni fanns till för att hjälpa andra människor. Ni har en chef som har svårt att fatta beslut och som inte inser konsekvenserna av sitt handlade. På min fråga ”Vad händer nu då? Vem tar ansvar?” gav hon som vanligt standardsvaret  ”Det är inte mitt bord” och lämpade över problemet till en av sina medarbetare.  Jag har hela tiden undrat om något är någons bord överhuvudtaget, möjligen skrivbordet som ni gömmer er bakom för att slippa allt besvär. Mitt råd till er: Sätt er ner och tänk efter vad ni själva har för arbetsuppgifter och fråga även era arbetskamrater vad de sysslar med, så att ni kan hänvisa rätt nästa gång. Ni måste ha empati att leva er in i andra människors situation. Om inte – byt arbete!
Jag vet att kommunen måste spara pengar, men det får inte medföra att man inte upplyser om människors rättigheter eller möjlighet att få hjälp. Beror detta på ekonomiskt tänkande eller okunnighet om de lagar och förordningar som faktiskt gäller i vårt samhälle? Troligen både och.
Min avsikt är inte att vara elak. Jag har full förståelse för att det är stora problem att få pengarna att räcka till, men samtidigt anser jag att det inte är de gamla eller sjuka, som ska betala notan för de felprioriteringar som politikerna gör sig skyldiga till.
Det finns en lag som säger att varje kommun är skyldig att låta en person få behålla så mycket pengar att han har möjlighet att betala sina månatliga räkningar och dessutom få behålla ett förbehållsbelopp som kan täcka vissa andra nödvändiga kostnader, innan ni drar av för vård, hemhjälp mm. Det är dessutom olagligt att hålla kvar en människa mot hennes vilja på ett korttidsboende, när personen är färdigbehandlad för länge sedan och vill åka hem. Det är också ett egenmäktigt förfarande att övertala patienten att skriva på ett kontrakt att lämna sitt hus till er för försäljning, så att ni kan ta ut högsta möjliga avgift, enligt rådande taxa cirka 7 000 kr i månaden för vården, bara för att intressenter har ringt till er och vill köpa dennes fastighet billigt. Enligt min åsikt har inte kommunen rätt att utmäta någons bostad.
Kära kommuninvånare! Nu ställer jag mitt hopp till er. Ställ krav på kommunens makthavare! Det är ni som betalar deras löner. Ni har rätt att kräva något i gengäld. Reagera mot orättvisor! Se er omkring! Det finns alltid någon, som saknar en släkting eller vän som kan föra deras talan i en svår situation. Låt aldrig repliken ”det är inte mitt bord” undslippa er. Det är var och ens ansvar att vara en medmänniska.
Kalle
Signaturen Kalle får gärna kontakta mig. Jag vill gärna hjälpa till om jag kan, för så här får det absolut inte gå till. Det går att nå mig på telefonnummer 0708 - 20 86 28 eller kontakta mig på e-postadressen per.lublin@gmail.com

Du som vill kommentera saken, klicka här!

tisdag 20 augusti 2013

Glesbygdsverk kan skapa nya arbetstillfällen i Borgholm


Man kan ju tycka att det är att kasta pärlor för svinen, men ibland - när det känns att något är lite extra angeläget - får man ändå bjuda på sin insats i hopp om att rätt personer ska nappa. 
Men om inte kommunens politiker är snabba nog - för här gäller det att Borgholms kommun har hunnit hoppat på första vagnen när tåget ska gå - så får jag gå in på snabbare vägar för här får man inte sitta och sova. 
Men jag har i alla fall börjat med att i fredags lämna in denna motion på stadshuset i Borgholm och i går beslutade kommunfullmäktige att den skulle gå till beredning. Och det är nu som det behöver gå undan!

Till kommunfullmäktige i Borgholms kommun 

Motion angående
 
GLESBYGDSVERK TILL BORGHOLM  
Alltfler börjar nu fråga sig varför det svenska Glesbygdsverket lades ner år 2009. 
Och detta utan att ersättas av något annat statligt verk med ansvar för att hålla glesbygden levande. 
Utvecklingen har därefter gått mot allt mer urbanisering och flyttlass mot storstäderna. Och med ökad centralisering i olika kommuner. De som inte flyttar till de stora städerna flyttar till närmaste annan stad eller tätort. 
Avsaknaden av statlig myndighet med ansvar för just glesbygdsutvecklingen börjar nu märkas i den allmänna debatten. Det är läge för ett nytt svenskt glesbygdsverk (oavsett vad det kommer att heta). Frågan blir då vart det ska lokaliseras och vad vore då mer i tiden än att förlägga den till en mindre ort där glesbygdsproblematiken finns inpå knutarna. 
Svenska öar avfolkas i rasande takt. Permanentboende ersätts med fritidsboende. För fyra år sedan var cirka 600 svenska öar bebodda med bofast befolkning. Av dessa har idag bara cirka 390 bofast befolkning enligt en färsk rapport. 
Norra Öland är – bortsett från avstånden - glesbygd på motsvarande sätt som Inre Norrland. En åldrande befolkning. Minskad offentlig service. Fram till för fyra år sedan fanns det tre skolor på norra Öland. Av dem finns idag bara en kvar, dessutom med osäker framtid. 
Inget vore väl därför lämpligare än att förlägga ett nytt glesbygdsverk till just Borgholms kommun. 
 Sedan Försäkringskassans och Skattemyndighetens servicekontor i Borgholm lades ner tidigare i år finns det nu bara Arbetsförmedlingens lilla servicekontor kvar av statliga myndigheter i Borgholm, så länge det nu får vara kvar. Något statligt huvudkontor har vi aldrig haft här, så det är verkligen på tiden att även Borgholm får en statlig lokalisering med de arbetstillfällen en sådan kan ge. 
Det tidigare Glesbygdsverket var förlagt till Östersund och hade en personal på 35 personer på sitt kontor. I centrala Borgholm finns flera väl lämpade byggnader med kapacitet att rymma en personalstyrka av motsvarande storlek, någon eller några av dem på väg att tömmas på nuvarande verksamhet. 
Föreslår att kommunfullmäktige med skyndsamhet beslutar attBorgholms kommun med kraft ska agera för att ett nytt statligt verk med ansvar för glesbygdsfrågorna etableras i Borgholm. 
Borgholm den 16 augusti år 2013       
Per Lublin

Vill Du kommentera, klicka här!

Erici ute och cyklar


Kommunfullmäktiges ordförande Jan Erici som inledde gårdagens kommunfullmäktigemöte med att det varit en fin sommar - bortsett från domar i förvaltningsrätten som "ställt till det" - försökte igår också få det till att kommunfullmäktiges beslut bara upphävts på formalia och därför "kunde tas om". 
Det ska vi nog bli två, eller snarare fler, om! 

Vill Du kommentera, klicka här!

Spylund


När jag igår morse var vid Runstens skola för att med min kameratelefon dokumentera terminsstarten där, så hörde jag att någon av dom som var där vid omnämnade av utbildningschefen råkade säga Spylund
En felsägning kanske?

Vill Du kommentera, klicka här!

Att stå på folkets sida mot kommunpolitiskt förtryck


Såg en löpsedel i Barometerns skyltfönster när jag gick förbi vid torget idag: 

Utgick genast från att det var Peder Svensson som hade lämnat centerpartiet, innan jag såg att det handlade om en kd-politiker i Mörbylånga kommun som hade lämnat sitt parti. 
Men det skulle inte förvåna mig om Peder gör likadant, så upprörd som han var efter kommunfullmäktigemötet igår. 
I Ölandspartiet är alla välkomna som är beredda att stå på medborgarnas sida när politikerna försöker köra över dem! 
Foto: Per Lublin 2013-09-20 

Vill Du kommentera, klicka här!

Dyr och onödig utbyggnad av Gärdslösa skola kan leda till nedläggning


Kvällens stora debatt gällde utbyggnaden av Gärdslösa som beräknar sig på att samtliga elever från Runsten och Långlöt skulle söka sig dit. När verkligheten nu är en helt annan, så behövs inte denna stora utbyggnad. Tvärtom så är risken stor att utbyggnaden blir så kostsam att man efter känt mönster inte kommer anse sig ha råd att ha kvar skolan!
En grundlig redogörelse från den mångårige centerpolitikern Peder Svensson av alla bitar visade att den totala vinsten för Borgholms kommun med att lägga ner skolan i Runsten skulle bli högst 200.000:- per år - förutsatt att utbyggnaden av Gärdslösa inte skulle bli ännu dyrare än beräknat. Om man därtill lägger förlusten av två nyinflyttade familjer i Runsten som flyttat därifrån p g a förra höstens (numera upphävda) beslut om skolan så finns det inget plus alls. Istället blir det ett minus på en kvarts miljon! 
Det blir alltså ingen ekonomisk besparing utan ett rent minus i kommunens kassa med att lägga ner en av kommunens skolor. Utöver att man mer eller mindre tar bort framtiden för en hel bygd. 
Att Peder Svensson trots sin sakliga framställning blev helt överkörd av sitt eget parti visar dels att Borgholmscentern helt har fjärmat sig från den tidigare centerpolitiken om ett decentraliserat samhälle med en levande landsbygd och Peder är alldeles för bra för att vara med i centerpartiet! 
En annan politiker som utmärkte sig under debatten - fast på ett mindre lyckat sätt - var socialdemokraten Birger Palm som beskyllde medborgarna från den södra kommundelen för "inrotat agg" och vräkte ut sig: 
"- Vill ni tillhöra Mörbylånga så vore det kanske det bästa!" 
Är det med att sparka ut sina medborgare i söder som Borgholms socialdemokrater tänker inleda sin kommunala valrörelse?  
Vill Du se och höra kommunfullmäktigekvällens stora debatt och hur det beslutades - samt återstoden av mötet - klicka här!
   
Vill Du kommentera, klicka här!

Runstens skola på tapeten under Allmänhetens frågestund


Att kommunledningens underlåtenhet att öppna Runstens skola och att Gärdslösa skola hade förvandlats till en byggarbetsplats inför terminsstarten var inte oväntat frågor som kom upp under Allmänhetens frågestund på kommunfullmäktigemötet igår. 
Klicka här så kan Du höra och se Allmänhetens frågestund i repris på min webbsändning från mötet. Men själva frågestunden - som håller på en halvtimme - börjar först efter 37 minuter, så Du får dra fram strecket under bilden så att första siffran stannar på 37:1 så kommer Du direkt på. 
Lisbeth Lögnartsson (Cp) och Christina Ateva (Cp) besvarade Runstens- och Långlötsbornas frågor på ett sätt som visar att borgholmscentern är beredd att inleda partiets valrörelse inför nästa hösts val med att än en gång köra över invånarna i den sydöstra kommundelen istället för att låta båda skolorna på Östra sidan få vara kvar. Vilket vore det enda förnuftiga. 
Därutöver var det frågor om anslutningskostnaderna för VA i Binnerbäck, besvarad av Stig Bertilsson (c) och om bristen på gatubelysning för boende längs Kolstad kyrkogata.  
Vill Du kommentera, klicka här!

Runsten i TV 4


Igår kom bl a TV 4 på plats när skolan i Runsten skulle öppna. Vill Du se inslaget som visades på lokalnyheterna igår, klicka här!  Det är ord och inga visor! 
Pinsamt bara att höra Lisbeth Lögnartssons hyckleri i inslaget! 
Med henne som kommunalråd är det inte konstigt att det uppstår politikerförakt bland vanliga hederliga människor.
     
Vill Du kommentera, klicka här!

måndag 19 augusti 2013


KLICKA HÄR EFTER KL. 18.00 SÅ KAN DU SE OCH HÖRA KOMMUNFULLMÄKTIGEDEBATTEN I BORGHOLM IKVÄLL.

Mötet börjar kl. 18.30 men vi börjar med lite privat försnack på torget redan klockan 18.00

Det blir sändningsuppehåll under kaffepausen vid åttatiden men sedan fortsätter sändningarna igen!
  
Vid eventuellt problem med direktöverföringen kommer ni kunna se den inspelade webb-sändningen från kommunfullmäktige i efterhand via en länk som kommer att finnas väl synlig här på bloggen fr o m imorgon!
     

Runsten i morse


Så här såg det ut när barnen skulle börja skolan i Runsten i morse. 
Föräldrarna hade redan kvällen innan kunnat konstatera att ingenting hade gjorts för att kunna öppna skolan idag och ville därför inte ta skolbarnen dit och utsätta barnen för besvikelsen att missa en efterlängtad skolstart. Dom samlades istället själva framför skolan och visade sina upprörda känslor. 
Vill Du höra hur det lät, klicka här!

Föräldrar och andra upprörda Runstensbor framför skolan i morse 
Föräldrarna har givetvis all rätt att vara upprörda. Dom vill att deras barn ska få gå i Runstens skola. Det finns inget beslut att den ska vara nedlagd. Alla kommunmedborgare har fritt skolval för sina barn. Alltså måste skolan i Runsten hållas öppen! Svårare än så är det inte! 
Utbildningschefen och ansvariga politiker trotsa lagen och borde avsättas!!

Foto: Per Lublin 2013-08-19
Vill Du kommentera, klicka här!

Gärdslösa imorse


Så här såg det ut när barnen skulle börja på Gärdslösa skola i morse!
En byggarbetsplats! 
Vad tänker dom med som planerar det hela? 
Arslet? 
 



 


 
Och vad ska det hela tjäna till? Förmodligen blir den onödiga utbyggnaden så dyr - om dom får hållas - att dom sedan tar detta till motiv för att dom måste lägga ner skolan.

Fotografier: Per Lublin 2013-08-18
 
Vill Du kommentera, klicka här!

Harley-Davidssonhelg i Borgholm


Den här helgen har det varit folkfest med Ironman (uttalas "ajronman") i Kalmar och på södra Öland och här i Borgholm har Harley-Davidsson-folk från hela Sverige träffats och satt sin prägel på staden i dagarna tre. 
En del av dem kom blubbrande på sina stora tunga motorcyklar. Andra valde att ta tåget. 




 


Kommunal-orådet lär ha passat på att roa sig med HD-killarna och kanske kan man skymta henne i någon av tågets båda "restaurangvagnar"? 
Fotografier: Per Lublin 2013-08-17
Vill Du kommentera, klicka här!

lördag 17 augusti 2013

På måndag kväll börjar höstterminen för kommunfullmäktige


På måndag kväll kl. 18.30 börjar höstterminen även för kommunens alla stora barn eller hur man nu ska kalla kommunfullmäktige. Efter allmänhetens frågestund blir det upprop och sen följer de olika ärendena på dagordningen som Du kan se om Du klickar här. 
Mötet, som äger rum i Stadshuset som vanligt, kommer naturligtvis att webbfilmas och Du kan se det i direktsändning om Du klickar HÄR efter kl 18.00 på måndag, då vi börjar med lite eget försnack.

Vill Du kommentera, klicka här!

På måndag morgon börjar höstterminen vid kommunens skolor - även i Runsten!


Förra lördagen skrev jag i denna blogg att

Runstens skola måste hållas öppen minst ett år till

samtidigt som jag förklarade varför. 
En som inte hade fattat detta var den förhoppningsvis snart avskedade utbildningschefen i kommunen, Lars Bylund, som dagen innan hade skickat ut ett brev till dom föräldrar som efter att stängningen av Runstens skola blivit upphävd har anmält till kommunen att dom nu väljer att låta sina barn gå i just Runstens skola. 
Bylund hade nämligen skrivit i brevet att det skolval som föräldrarna hade gjort tidigare i våras skulle fortsätta att gälla och att han tänker låta skolan i Runsten 
vara stängd tills vidare.
Föräldrarna har nu under veckan vänt sig till Skolväsendets Överklagandenämnd, en statlig myndighet som finns i Stockholm, för att hävda sin rätt till fritt skolval och begärt att Bylunds beslut omgående ändras. Att Bylund nu kommer att bli tagen i örat av myndigheten och måste ge sig ter sig uppenbart! 
Klokast för Bylund vore nog att backa redan innan skolstarten på måndag! 
 












Så här ser det sedan igår ut när man närmar sig skolan österifrån .....



..... och så här när man närmar sig den västerifrån:

Fotografier: Per Lublin 2013-08-17
Igår var nämligen Trafikverket ute och satte upp hastighetsbegränsingsskyltar vid Runstens skola igen, så nu är det åter 30 km i timmen som gäller där.  
Det säger ju en del om vad det nu handlar om!

Vill Du kommentera, klicka här!